Po ceste na sever vznikne kniha TEH dizajnu

NEWS! Prezentácia architekta Petra Lényiho o pripravovanej knihe TEH Design Book v pondelok 5. augusta 2013 o 17:00 na Stanici Žilina-Záriečie. Vstup voľný.

50 centier nezávislej kultúry tvorí, vrátane Stanice Žilina-Záriečie, celoeurópsku sieť Trans Europe Halles. To je viac než 50 budov, keďže niektoré centrá sa nachádzajú vo viacerych samostatných objektoch. Miest je to menej, než 50, keďže napríklad iba v Helsinkách sú centrá až tri. Podstatné je ale, že príbehov je to presne 50 a o tie nám už dva roky ide.

teh-design-book-peter-lenyi
Napríklad ten tradičný o tom, ako mladí zanietení ľudia, ktorí práve skončili školu odmietli zamestnať sa a chodiť do práce od deviatej do piatej. Obsadili prázdnu budovu, začali v nej organizovať kultúrne akcie, postupne sa profesionalizovali, zoficiálnili svoju existenciu do nejakej formy neziskovej organizácie, nadviazali vzťah so samosprávou, miestnou komunitou a dnes sú cenenými spolutvorcami občianskej spoločnosti.
Toto v 50 rôznych variantách. Niekedy tí ľudia z príbehu neboli mladí, občas neodmietli zaradenie do štandardného pracovného kolobehu a kultúru organizujú iba vo voľnom čase po večeroch. Niektorým sa, treba priznať, nepodarilo doviesť svoju organizáciu na stupeň, kedy by bola schopná dlhodobo prežiť a po čase sa im rozpadla. Občas to ešte bolo samozrejme úplne inak.
teh-design-book2

Pred týždňom sme sa vrátili späť na Slovensko po tom, ako sme za dva týždne navštívili 10 z týchto centier na trase Žilina-Helsinki. Medzi rôznymi bývalými fabrikami aj napríklad budovu v ktorej začínala svoju existenciu Nokia, plynojem, trajekt vytiahnutý z dna Daugavi (rieka tečúca cez Rigu). To všetko v rámci hľadania príbehov a dobrých nápadov, výskumu architektúry a dizajnu nezávislej kultúry pre knihu “TEH Design Book” - encyklopédiu, ktorú už druhý rok pripravujeme. Bude k dispozícii v obchode na Stanici od apríla 2014. Zatiaľ, nech sa páči, fotky z cesty na sever od Petra Snadíka.

Autor článku a pripravovanej knihy TEH Design Book: architekt Peter Lényi

Knihu pripravujeme vďaka spoločnému projektu Engine Room Europe realizovanému s ďalšími Trans Europe Halles centrami a podpore Európskej komisie a Ministerstvu kultúry SR.

ERE_logo_newere_text

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics