Pódium
šesť nových pootvorení / inštalácia Jakuba Kopca
12. 5. - 15. 6. 2013, Nová synagóga

PódiumMám pre vás zlú správu… počas modelovania som prišiel na to, že kopula sa v myslenej dotyčnici nedotkne zeme, je od nej 68 cm. Ak to Behrens pôvodne zamýšľal, stavebníci to tak neurobili.“ (Laco Horváth z iQservices pri generovaní 3D modelu zo skenovania synagógy)

Podle tradičního uspořádání bývá uprostřed synagogy vyvýšené místo, které se nazývá buď bima nebo almemor. Obojí znamená pódium. Na tomto pódiu je pult, který používá chazan k čtení modliteb a ke čtení z Tóry.“ (http://cs.wikipedia.org/wiki/Synagoga)

Pódium je projekt brnianskeho architekta Jakuba Kopca, ktorý vzniká počas jeho trojmesačnej vyšehradskej rezidencie v práve rekonštruovanom priestore Novej synagógy v Žiline. Jakub Kopec využíva náhodnú odchýlku, ktorá vznikla pri realizácii stavby Behrensovej neologickej synagógy. Odchýlka sa počas šiestich týždňov stáva východiskovým momentom zapojenia priestoru synagógy do verejného diania. Projekt testuje priestor pre jeho budúce využitie ako kunsthalle.

V centrálnom priestore je vytvorená viacúčelová platforma, ktorá má počiatočnú výšku v úrovni pôvodného návrhu synagógy. Predstavuje predĺženie verejného priestory do interieru synagógy, kde poskytne zázemie pre aktivity sprievodného programu. Modulárny systém platformy umožní jej vertikálnu adaptovateľnosť na konkrétny typ akcie. V minimálnej (alebo žiadnej?) architektúre inštalácie bude využitý tiež existujúci ocelový rošt - relikt niekdajšieho podhľadu kinosály.

Pódium tvorí premenlivú scénu rôznorodého programu pre verejnosť, ktorý sa bude konať počas šiestich víkendov - úvodnej nedele a piatich sobôt. Okrem kultúrnych akcií sa na platforme bude konať napríklad trh, bedmintonový turnaj alebo program pre deti. K dispozícii bude bar a wifi pripojenie.

12. 5. Pódium #1: Otvorenie

18. 5. Pódium #2: Multiplace

25. 5. Pódium #3: Malý trh / Malé divadlo / (Vý)stredná módna prehliadka

01. 6. Pódium #4: Nová synagóga Open

08. 6. Pódium #5: Umenie a oslobodenie

15. 6. Pódium #6: Hviezdna derniéra nielen pre deti

Tagged as: , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics