Občan K. (r. Michal Romeo Dvořák)
autorská projekcia
utorok 21. 5. 2013, 19.00

Občan K.My všetci sme spoločnosť, my všetci vytvárame systém a strážime sa navzájom. Všetci sa podieľame na strachu, ktorý nás drží na uzde. Dokument skupiny Ztohoven o najväčšom aktivistickom podvode v ČR.

Skupina dvanástich umelcov sa vydáva na prieskum tenkej hranice osobnej slobody. Zamieňajú si medzi sebou svoje identifikačné doklady a pol roku žijú pod cudzími menami. Vďaka občiankam s počítačovo manipulovanými fotografiami, keď má jedna fotografia rysy dvoch ľudí, sa v tichosti ženia, učia pilotovať lietadlo alebo si vybavujú zbrojný pas. Svojimi činmi tak vzdorujú systému, ktorý sa snaží mať ich životy čo najviac pod kontrolou..

Stojí hladký chod spoločnosti za stratu súkromia? Odkrajujú identifikačné systémy kúsky našej slobody? Film Občan K. zachytáva doposiaľ časovo najnáročnejší projekt aktivistickej skupiny, ktorý prevracia životy ich členov naruby. Pokiaľ sledujeme jej vnútornú dynamiku, plánovanie, aj samotnú akciu, začínáme tušiť, že tentokrát bude systém ťahať za kratší koniec. Jeden člen prechádza londýnskou colnicou tam a späť na občianku kamaráta, ktorý vôbec neopustil Prahu, zatiaľ čo iný je sám sebe svadobným svedkom.

Projekty skupiny Ztohoven spravidla vzbudzujú záujem médií a svojím dopadom presahujú obvyklý rámec súčasného umenia. Pozornosti sa dočkala políciou uzavretá výstava v improvizovanej galérii či text manifestu Občana K. Až film však odkrýva pravý rozsah a povahu akcie, ktorá nie je ničím menej, ako hlbinnou sondou do spoločnosti a mechanizmov, ktoré zaisťujú jej fungovanie.

Projekcia za osobnej účasti režiséra.

Občan K. – Michal Romeo Dvořák / ČR / 2012 / 72 min

www.ztohoven.com

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics