Noc literatúry 2013 aj v podzemných celách

Budovu Lesy SR, ktorá sa nachádza na Námestí M. R. Štefánika, pozná asi každý Žilinčan. Minimálne zvonku. Rovnako tak je však pre verejnosť prístupný aj jej interiér, ktorý výzdobou nápadne odkazuje na orgány, ktoré tu sídlia - spoločnosť Lesy SR, Odštepný závod Žilina a Slovenská lesnícka komora Zvolen / Oblastná lesnícka komora Žilina.
Lesy SRLesy SR - interiérVďaka Noci literatúry sa však v budove sprístupnia priestory, o ktorých možno ani neviete, že existujú. Literatúra nás zavedie do suterénu, v ktorom keď sa ocitnete, zabudnete, že sa ešte stále nachádzate v objekte Lesov SR. Dostanete sa totiž do tmavých podzemných chodieb, v ktorých v minulosti sídlili väznice.

Okolo samotnej budovy je dosť historických nejasností, o jej pôvode máme len veľmi málo informácií. Nevieme zatiaľ o žiadnej zachovalej projektovej dokumentácii. Vie sa len, že budova bola postavená v období prvej polovice dvadsiateho storočia, pre účely vtedajšej justície. Nasvedčuje tomu usporiadanie interiéru, najmä suterén.

Cely – kobky, sú pôvodné. Neslúžili na výkon trestu, ale na dočasné zadržanie vyšetrovaných. Budova má uzavretý vnútorný dvor, átrium, ktoré slúžilo na prechádzky zadržaných - vchod je priamo z podzemia a medzi oknami je balkónik, z ktorého mal strážnik na dvor otvorený výhľad.
podzemné väznicepodzemné väznicepodzemné väznice
Ak vás láka nahliadnuť do tohto chladného netradičného priestoru s nejasnou minulosťou, pozývame vás na Noc literatúry, ktorá sa uskutoční aj na tomto mieste. Už 15. mája. Priamo v podzemných chodbách bude z knihy Francúzska suita od autorky Iréne Némirovskej, včase od 18.00 do 22.00, čítať pán, ktorý je s budovou priamo spätý, lesník Ján Heinrich.

Pán Heinrich má veľa spomienok na toto miesto. Okrem toho, že tu dlhé roky pracoval, vyrastal neďaleko tejto budovy a jeho spomienky siahajú aj do obdobia, keď ako malý chlapec s ostatnými deťmi podávali uväzneným cez mreže z ulice chlieb a cigarety. Viac vám však prezradí on sám počas Noci literatúry.

Viac informácií o podrobnom programe už čoskoro.

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics