Historické dvere “áčka” sa otvoria na Noc literatúry

Ďalšou zo zastávok Noci literatúry, ktorú by sme vám radi predstavili, je krásna historická budova v centre mesta, ktorú Žilinčania poznajú pod názvom „áčko“. VŠDS
Možno prechádzate okolo budovy dennodenne, možno ani neviete, že je už prázdna, možno ste do nej chodievali kedysi dávno, možno nedávno. Budova je však v súčasnosti pre verejnosť neprístupná. Je prázdna, smutná a nevyužitá. Chátra. Na jeden večer sa však jej monumentálne dvere otvoria a vy si môžete prísť obzrieť jej interiér z blízka a poprechádzať sa po chodbách, v ktorých aj napriek jej terajšiemu stavu stále cítiť dobovú atmosféru a istú noblesu čias jej vzniku a rozkvetu.
VŠDS_interiér Budova bola postavená pre potreby Uhorskej kráľovskej štátnej reálnej školy v rokoch 1910 – 1912 v štýle maďarskej secesie, podľa mladých budapeštianskych architektov Ambrusa Ortha a Emila Somla. Autorom výzdobu fasády je maďarský sochár Maróthy. V roku 1960 sa sem presťahovala Vysoká škola dopravná z Prahy, dnes Žilinská univerzita, vďaka čomu sa Žilina stala mestom dýchajúcim univerzitným životom. Hlavná budova bola označená ako „BLOK A“. Po tom, ako sa univerzita presťahovala na Veľký diel, ostala budova prázdna.

Pozývame vás do objektu bývalej Vysokej školy dopravy a spojov v Žiline, do bloku „A“, či už si do nej prísť nostalgicky zaspomínať, alebo sa s touto impozantnou budovou s vysokou spoločenskou a kultúrnou hodnotou zoznámiť. 15. mája počas Noci literatúry.

Z knihy Zimná cesta od autorky Elfriede Jelinek v nej bude čítať umelecká knihárka Lida Mlichová. Pozrite si jej osobné pozvanie.

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics