Jeden svet - Štvrtok, alebo ako z toho von

Prizmou gréckej krízyDruhý deň festivalu o svete v pohybe rozjasní, prečo západný, aj východný svet prežíva toľko neistoty. Celý štvrtkový program prepája snaha o vysvetlenie pocitu neistoty, ktorý sa postupne ukazuje v náraste nepokojov, rastu silnejších pozitivistických, ale aj negativistických skupín. Topenie súčasného systému, ktorý si už nie je sám istý, či je ten správny, je témou mnohých filozofických, ekonomických, sociálnych debát. A my sa pridáme.

Hlavnou udalosťou dňa (podľa dramaturga festivalu celého festivalu), je diskusia o alternatívach k trhovej ekonomike a kapitalizmu. Účasť prisľúbilo výborné zastúpenie diskutérov, z troch rôznych oblastí. Róbert Jankovich Richtársky tvorí malé alternatívy uprostred existujúceho systému, založené na darcovstve, filantropii a komunitnom živote. Ekonóm Juraj Karpiš predpovedá pád súčasného systému a politológ Vladimír Prorok povie o iných možnostiach štátnych a politických systémov na svete.

Tému doplníme dvoma filmami. Prizmou gréckej krízy (16.00) zachytáva stav spoločnosti v Grécku, ktoré je kolískou nielen západnej civilizácie, ale aj veľkého finančného kolapsu, ktorý sa od roku 2009 šíri celou Európou. Po diskusii sa dozvieme o bujnejúcich alternatívach v Japonsku, ktoré dostávajú silu po zemetrasení a následnom kolapse jadrových elektrární, ako dominantnom zdroji energie – Rádioaktivisti: Japonsko po Fukušime (20.00).

A čo sa zatiaľ udialo? Hneď prvý deň nás príjemne prekvapila návštevnosť filmov. Celkovo na tri premietania prišlo okolo 150 divákov, takže sa na vás tešíme aj v ďalšie dni. V Nadácii Polis, na diskusii o postavení cirkvi počas komunizmu, ale aj dnes, som osobne zostal prekvapený, aká otvorená, aj k súčasným pálčivým témam, diskusia bola. Rôznorodosť prístupov k téme (na diskusii sa zúčastnil biskup Skrytej cirkvi Dušan Špiner, historik Norbert Kmeť a Ondrej Krajňák, odborník z Ústavu pamäti národa) zabezpečila široké vysvetlenie problematiky. Aj keď neznalosť témy a šírka časového záberu mi sťažila orientáciu vo faktoch, som rád, že som na diskusii bol.

Dovidenia zajtra/dnes.

Martin Krištof

Tagged as: ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics