Jeden svet začína – Streda bude o úlohe násilia v boji za dobro.

Film ako BrnoV stredu 23. januára začína konečne Jeden svet aj na Stanici. Ľudské práva, či neľudské bezprávie, ekologické témy, arabská jar, alebo v skratke - svet v pohybe. Rôznorodosť tém sa vám pokúsime sprehľadniť informáciami o predchádzajúcom i budúcom programe. Tieto riadky však neplatia ako ospravedlnenka v prípade neúčasti.

Hlavná udalosť stredajšieho programu sa odohrá mimo Stanice - Nadácia Polis pripravila diskusiu o Akcii K: 13. apríla 1950 za noc zrušila KSČ všetky kláštory na Slovensku, vyhnala mníchov a zhabala ich majetky. O boji katolíckej cirkvi s komunizmom a situácii po Druhej svetovej vojne a počas represií, postoji katolíckej cirkvi k nacistickej ideológii počas Slovenského štátu, či o Skrytej cirkvi, ale aj presahoch do dnešných dní prídu diskutovať vedec Norbert Kmeť, autor filmu Tiene barbarskej noci Ondrej Krajňák, biskup Československej Skrytej cirkvi Dušan Špiner. Moderuje Marián Balázs, šéfredaktor internetového magazínu AM Report.

Dramaturgia filmového programu bude v stredu sledovať boj jedinca so spoločnosťou. Zameriame sa však na vyhrotenejšie konfikty, ktoré presahujú klasický, kancelársky aktivizmus a kde už ide o majetok, zdravie, ale aj život. Keď sa rúbe les (16.00) nastoľuje dilemu, aké prostriedky sú v boji za vyššie ciele ešte spoločensky prijateľné – môžeme násilím potlačiť zlo? Ak je vám téma eko terorizmu stále slabá káva, v Kto zabil Natašu (18.00) ide už o život investigatívnych novinárov v Rusku. Film ako Brno (20.00) je nakoniec o „ľahkej“ téme stretu antifašistov s neonacistami, kde ide už len o zuby a kosti.

Jeden svet sa na Stanici začal už v pondelok. V dopoludňajších hodinách premietame filmy pre školy, spojené s odbornými úvodmi a diskusiami. Počas pondelka a utorka sa na sietnice asi stovke študentov premietol dokument 0800 800 818, alebo film Happy, určený len študentom. Ak ste študent, či učiteľ, máte poslednú možnosť prihlásiť sa a to už len na tento týždeň - budúco týždňové premietania sú už plne obsadené.

Tagged as:

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics