Vznikajú nové kultúrne stanice

photo by Maurizio Buttazo (Maniffature Knos)Vyšší územný celok podporí sumou 110 000 eur rekonštrukcie a sociálne a kultúrne aktivity v malých lokálnych železničných staniciach. Minulý týždeň bola vyhlásená verejná výzva na predkladanie projektov. Regionálni politici a neziskové verejnoprospešné organizácie veria, že sa im táto investícia oplatí. Podporia verejnú dopravu, miestne komunity, kultúrny turizmus a zviditeľnia svoj región. Táto správa je veľmi pozitívna, má len jednú drobnú chybu a to, že sa to deje v talianskom regióne Puglia a nie na Slovensku.

Železničné stanice v regióne Puglia, ktoré sa čkoskoro stanú socio-kultúrnymi centrami:
photo from the presentation Local Mind by Claudia Valentiniphoto from the presentation Local Mind by Claudia Valentiniphoto from the presentation Local Mind by Claudia Valentini
Urobili sme prednášku o skúsenostiach Stanice Žilina-Záriečie v talianskom Lecce. Vedúci dopravy regionálnej správy Guglielmo Minervini predstavil novinárom a neziskovým organizáciám tento zámer pod názvom Local Mind. Vytipovali 11 železničných staníc s rozlohou 80 – 300 m2 na regionálnych tratiach, ktoré sú opustené alebo ich železničná spoločnosť naplo nevyužíva. Teraz môžu združenia občanov predkladať projekty aktivít na revitalizáciu staníc a používať ich najmenej počas obdobia 6 rokov. V tomto regióne funguje aj asociácia podporujúca premenu opustených železničných staníc na verejnoprospešné účely.

photo from the presentation Local Mind by Claudia Valentiniphoto from the presentation Local Mind by Claudia Valentini

Stanicu Žilina-Záriečie v Taliansku poznali a berú ju ako fungujúci príklad znovuoživenia opusteného industriálneho územia. Prezentácia a verejná diskusia na túto tému prebiehala v nezávislom kultúrnom centre Maniffature Knos, ktoré je, rovnako ako Stanica, členom európskej siete nezávislých kultúrnych centier Trans Europe Halles. “Bol som prekvapený, keď nás pozvali, keď na prezentáciu prišlo takmer 100 ľudí a najmä, keď som stretol politikov, ktorí veria v takéto projekty a navyše ich chcú aj podporiť”, Robo Blaško, Stanica. Pre porovnanie: Stanicu Žilina-Záriečie podporuje Mesto Žilina sumou menej ako je 1% ročného rozpočtu Stanice. VÚC Žilina sa finančne na podpore nepodieľa vôbec. VÚC nám dokonca bránila v založení ZUŠ pre deti na Stanici, pretože by sa na jej prevádzke musela finančne podieľať. Nevadí, hádam to prežijeme.
interiér kultúrneho centra Manifatture KnosInteriér kultúrneho centra Manifatture Knos, Lecce, Taliansko.
Michele Bee (Maniffatture Knos), Robert Blasko (Stanica) in Maniffatture Knos, LecceMichele Bee (iniciátor a jeden zo zakladateľov kultúrneho centra Maniffatture Knos), Róbert Blaško (Stanica)

Podpora:

Tagged as: , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics