Reportáž: Hladko - obratko

Hladko - obratko

Pletenie z kvalitných prírodných materiálov je v škandinávskych krajinách, na Islande či v Austrálii bežnou súčasťou života ich obyvateľov. Dôvodov prečo to na Slovensku tak nie je, môže byť viacero. Naše ovce nedávajú vlnu vhodnú na pletenie oblečenia, historicky boli chované na mäso a mlieko. Taká malá krajina ako je naša, nie je pre dodávateľov trhom, kam by sa odvážili dovážať svoje kvalitné výrobky. Je smutné, že v 21. storočí nájdeme v slovenskej galantérii pripomínajúcej staré časy socializmu akurát tak dva druhy priadzí..a to akryl a bavlnu. A áno, aj my si myslíme, že je na čase to zmeniť.

V rámci série dielní ručných prác ste mohli navštíviť aj prvé dve lekcie pletenia. Pani Alena Hrončeková, ktorá workshop vedie, sa pleteniu venuje nadšene už dlhé roky. A nielen to. Kvalitné pomôcky a priadze si objednáva buď na internete alebo za nimi sama cestuje. Dve lekcie boli rozdelené na teoretickú a praktickú časť. Dozvedieť ste sa mohli odkiaľ, ktorá priadza pochádza, z čoho všetkého môže priadza vzniknúť a ako odlíšiť prírodné vlákno od toho umelého. Vedeli ste, že aj z mliečneho proteínu môžeme získať vlákno, alebo že najvzácnejšia vlna pochádza z lamy vikune žijúcej v Andách? Okrem teórie, sa prvá lekcia venovala základom ručného pletenia. Nahadzovaniu očiek na ihlicu a pleteniu základných vzorov.

Každý materiál má svoje vlastnosti a potreby, preto ste sa na druhej hodine mohli dozvedieť niečo bližšie o základných pomôckach ako sú ihlice, značky, či ihly. A že sa líšia druhmi aj kvalitou. Hlavnou témou hodiny bolo naučiť sa úplet tvarovať. Po tejto lekcii by pre vás teda nemal byť problém upliesť si napríklad sveter na mieru. Dielňa je určená pre úplných začiatočníkov aj pre pokročilých. Podstatné je, aby sa tu každý mohol niečo nové naučiť. Najbližšia hodina je v stredu a je otvorená aj novým účastníkom.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics