Video Report: Niki Žveglič (časť 3/3)

Keď som prišiel na Stanicu, vlastne som presne nevedel, čo tu budem robiť. Vedel som, že práce tu bude veľa a že budem pomáhať, ako sa bude dať. Po krátkom čase som si všimol, že majú veľmi dobrý systém práce s fotografiami z podujatí. Nerobia foto dokumentáciu len pre archívne účely, snažia sa o umeleckú úroveň. Na internet dávajú výber tých lepších snímkov a predovšetkým sú online už na druhý deň po akcii, niekedy dokonca ešte v ten istý deň. Je to veľmi dobrý a profesionálny spôsob, ako sa starať o túto oblasť.

Vegan Sunday

Ale videl som, že s videami to bolo odlišné. Niekedy sa niečo natočilo, ale len pre umelca, ktorý požiadal o video záznam. Nie pre verejnosť. Pre mňa sú propagačné videá ešte dôležitejšie ako fotky. Kedže na Stanici je všetko potrebné (kamera, počítač, softvér), avšak nikto sa tomu špeciálne nevenuje, rozhodol som sa, že s ním môžem niečo spraviť. A bol som rád za túto aktivitu. Aby som sa opravil, dve osoby sa starajú o videá - Dušan pracujúci priamo na Stanici a Pikaso, ktorý robí profesionálne videá z väčších a významnejších podujatí. Videá však zaberajú dosť veľa času, viac než fotky. Vytvorenie videa zaberie aspoň dva dni. Ale na Stanici nemáš dva dni, pretože vždy nasleduje dôležitejšia práca. Veľmi ma prekvapilo, že na Stanici sú konajú tri alebo štyri eventy za týždeň. Na žilinské pomery je to naozaj veľa. A keď som videl všetky tie akcie, ktoré prebehli bez video dokumentácie, moja motivácia bola ešte silnejšia. V októbri som zobral kameru a začal natáčať. Prevažne koncerty, lebo to je moja srdcovka.

V januári som čelil veľkému problému, pretože celý mesiac bol počítač, na ktorom som mal video materiál, používaný na projekcie. Moja práca sa na chvíľu zastavila a motivácia trochu klesla. Ďalší, väčší problém nastal vo Februári, keď som nebol schopný importovať 4 hodinový záznam zo Slam Poetry a 1 hodinu videa z iného osobného projektu. Prvýkrát som pracoval s takými dlhými video stopami. Strihací program Final Cut mal problém celý záznam importovať. Pracoval som na tom dva alebo tri týždne bez riešenia, takže som pomaly opúšťal aktivitu súvisiacu s videom a začal sa venovať iným veciam na Stanici.

Prvá (Sladká) Vegánska nedeľa:

Druhá (Tradičná) Vegánska nedeľa:

Tretia (Grilovaná) Vegánska Nedeľa:

Štvrtá (Gulášova) Vegánska Nedeľa:

A tu je mix všetkých Vegánskych Nedieľ:

Problémy editovania videa (My six sweet problems):

Chcel som napísať o problémoch spracovania videa v druhej časti môjho reportu, ale to už by bol príliš dlhý článok. Takže, problémy…. ako všade inde, aj pri práci s videom narazíte na množstvo ťažkostí. Rovnako aj ja. Ha-ha. Pred samotným nakrúcaním si musíte nabiť batérie do kamery, skontrolovať, či máte prázdnu pásku (ak nie, skočte do obchodu), pozrite si priestor, kde budete natáčať (priamo vy alebo kam položíte kameru na statíve). Stlačte Record, keď je na čase. Je veľmi dôležité dopredu si ujasniť, čo budete s páskou, na ktorú nahrávate - ako chcete materiál použiť. Veľmi dôležité pravidlo - nahrávajte čo najmenej záznamu, pretože inak budete mať množstvo odpadu a veľa zbytočnej práce s jeho spracovaním. S týmto som mal veľký problém, pretože natáčam rád a všetko. To bolo pre mňa neskôr veľké mínus.

Pretože podujatia na Stanici sú zvyčajne večer, po ich skončení idete do baru, dáte si drink a potom idete domov. Takže ďalší deň pripojíte kameru k počítaču a importujete materiál. Ak máte kameru na miniDV kazety, tento proces trvá rovnako dlho, ako dlhý je video záznam na páske. V mojom prípade bol toto problém číslo dva. Keď importujete, musíte čakať do konca kazety (v mojom prípade to tak väčšinou bolo). Ak to zastavíte skôr, niekedy prídete o celý video záznam (ale takto by to nemalo normálne byť). Ja som vždy musel čakať do konca kazety, ale z mne neznámych príčin, na staničnom počítači sa často proces importovania videa prerušil a ja som musel pretočiť kazetu na začiatok z spraviť to celé znova. Niekedy sa to “pokazilo” znova a celý proces som opakoval znova. Stalo sa mi, že jedno video som musel importovať 3 alebo 5 krát, čo znamenalo 3 alebo 5 hodín strateného času. A to som ešte ani nezačal pracovať na videu. Ha-ha. Skutočne netuším, v čom bol problém, skúšali sme rôzne pásky, káble, kamery, počítače, ale nič nepomohlo. Možno ma len technológie nemajú rady.

Ok. Keď máte konečne šťastie a podarilo sa vám dostať video z kamery do počítača, prichádzajú ďalšie možné problémy. Kedže sme mali na video len jeden počítač a aj ten bol používaný na rôzne iné veci, často sa stávalo, že som prišiel na Stanicu a počítač nebol voľný. Po hodine sa dostanete k počítaču a zase sa vaša motivácia trochu zmenší. Tomuto môžete zabrániť tým, že budete do práce chodiť skoro ráno. Dobre. Keď máte 40 minút video záznamu, zvyčajne trvá 2 alebo 3 dni na jeho spracovanie. V Slovinsku som poznal program Adobe PremierePro, ale tu som pracoval na Final Cut a musím uznať, že je to dobrý a jednoduchý program. Ale tiež mal pár nevýhod. Niekedy bola aj páska už opotrebovaná, takže stratíte sekundu videa alebo zvuku. Poznať je to napríklad na videu PPE - Majkl Džeksn, na 4 miestach si môžete všimnúť chybný zvuk,… trochu som to opravil, takže ak nedávate pozor, ani si to nevšimnete. Zvyčajne však problém neopravíte, len vymažete celý záber.

Štvrtý problém súvisí s pracovným prostredím. Keď premýšľate o strihu, výbere dobrých častí, hudbe do pozadia, keď komponujete príbeh, potrebujete tiché a nerušené prostredie. V malej kancelárii s ďalšími 10 ľuďmi takéto podmienky často nemáte. Ale okej, aj ja sám som bol často rušivým elementom pre iných pracujúcich v office.

Keď dokončíte finálnu verziu videa, musíte ju vyexportovať z programu. Túto fázu zvláda sotfvér sám, takže môžete ísť na obed alebo robiť niečo iné. No niekedy sa stane, že niekto vypne Final Cut alebo rovno celý počítač a nevšimne si, že na ňom prebieha export videa. A toto sa mi na Stanici stalo niekoľko krát. Ale dobre, pár klikov a program začne znova generovať video súbor vhodný na použitie.

Keď je to hotové, video chceme uploadnúť na internet, pretože zatiaľ je iba v našom počítači, neprístupné iným ľuďom. Dostávam sa k môjmu poslednému, šiestemu problému - na použitom počítači fungovalo len wifi pripojenie (kábel nie). Keď nahrávate na YouTube veľký súbor a máte nízku rýchlosť uploadu, môžete naraziť na niekoľko ťažkostí. Ak nesedíte pri počítači (treba pochopiť, že po dlhých hodinách práce za počítačom človek chce ísť robiť aj niečo iné a uploadovanie veľkých súborov trvá hodiny), niekto príde a vypne prehliadač alebo sa odhlási z Googlu. Internet sám niekedy padá, takže aj to býva príčina neúspechov. Musíte začať odznova. Popísaným komplikáciam sa môžete vyhnúť nahrávaniu videí v noci, to je najlepšie časovanie. Ale jeden ekologicky aktívny chlapík zo Stanice nemal rád míňanie energie počas noci, takže aj od tohto riešenia som upustil. Nakoniec som dal na počítač veľký papierový nápis, ktorý všetko vyriešil.

Popísal som vám mojich šesť problémov s editovaním videa na Stanici. Nikdy by som si nepredstavoval, že s tým môže byť toľko rôznych problémov, ale každopádne pracovať s videom je pre mňa stále zábava.

Slam Poetry #1 - dvojhodinové video:

Slam Poetry Workshop - tiež dve hodiny:

Slam Poetry #3 - hodinové:

Diskusia mediálni paraziti, aktivisti - Jeden svet (medzinárodný festival dokumentárnych filmov):

A na koniec moje súkromné videá z koncertov, ktoré som videl počas roka na Slovensku:

Ahojte…

Mládež v akcii

Niki Žveglič (Slo), dobrovoľník na Stanici v rámci Európskej dobrovoľníckej služby programu EÚ Mládež v akcii.

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics