Manderlay (Lars von Trier)
letné kino
utorok 24. 7. 2012, 20.30

ManderlayLars von Trier s radosťou zakladá a následne ruší nové slová a slabiky filmovej reči, obracia naruby a zároveň sa kajá pred dejinami, vyvracia seba samého a rovnako si každým novým filmom umne buduje piedestál a nepriateľov.

V druhej časti „americkej“ trilógie, založenej na motíve USA ako krajine „neobmedzených“ možností, uvádza Trier znovu na scénu postavu Grace – hrdinku predchádzajúceho Dogville (Nicole Kidman však v hlavnej úlohe vystriedala Bryce Dallas Howard). Grace sa v 30. rokoch presúva z Colorada do Alabamy, na plantáž Manderlay, kde je konfrontovaná s drsnými, ale stále platnými a vo svojej podstate a na tomto mieste prirodzenými princípmi otroctva. Svoju typicky jemmú, ale silnú hrdinku necháva rúcať storočia platné pravidlá a zisťovať, že základom každej revolúcie je vlastná krv obetovaná navnivoč.

Manderlay - Lars von Trier / Dánsko, Švédsko / 2005 / 139 min

Kamera: Anthony Dod Mantle
Hudba: Joachim Holbek; rôzne skladby a piesne
Strih: Molly Malene Stensgaard
Výprava: Peter Grant
Hrajú: Bryce Dallas Howard, Isaach De Bankolé, Danny Glover, Willem Dafoe, Michaël Abiteboul, Lauren Bacal, Jean-Marc Barr, Geoffrey Bateman, Jeremy Davies, Chloë Sevigny, Udo Kier, John Hurt a ďalší

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics