Tancuj, tancuj, nakrúcaj
festival tanečných filmov
piatok – sobota, 27. – 28. 4. 2012

Coup de Grace - Damian Muñoz & Jordi Cortes (c) KeyFilm
Prvý ročník festivalu tanečných filmov ako oslava Medzinárodného dňa tanca (29. 4.). Okrem filmových projekcií na Stanici ponúkne happeningy a inštalácie v uliciach mesta, premietanie slovenských tanečných filmov na veľkoplošnej obrazovke na Hlinkovom námestí či premiéru predstavenia Dátum potreby Tanečného divadla Alternatív a nového filmu Zuzany Burianovej Kto z koho.

27. 4., piatok

Strange Fish19.00 Filmy Davida Hintona
Brit David Hinton patrí k najuznávanejším režisérom v oblasti dance for camera – špecifickému žánru na hranici experimentálneho filmu, v ktorom je pohyb (tanec) inscenovaný priamo pre kameru. Pracoval s najslávnejšími súbormi súčasného tanca – fyzické divadlo DV8, Siobhan Davies, Wendy Houston alebo Russell Maliphant. Za svoje filmy získal niekoľko ocenení, napríklad Prix Italia za Strange Fish (1994) alebo hlavnú cenu na festivale Cinedans za snímku Nora (2010).

Strange Fish - David Hinton / Uk / 1998 / 50 min
Filmová adaptácia predstavenia súboru DV8 Physical Theatre je druhou a zatiaľ aj poslednou spoluprácou režiséra Davida Hintona s choreografom Lloydom Newsonom. Strange Fish je predstavením a filmom o prirodzenej ľudskej túžbe po láske, o hľadaní niekoho, koho je možné milovať a v koho sa dá veriť. Toto dielo je plné silných obrazov a čistej symboliky, je mixom trpkého humoru, náboženskej ikonografie a fyzikality, tak príznačnej pre tvorbu DV8 Physical Theatre, po ktorej súčasný európsky tanec vstúpil do novej etapy fyzického divadla.

NoraNora - Alla Kovgan a David Hinton / Uk, Usa, Moz / 2003 / 35 min
Najnovší film režiséra Davida Hintona v spolupráci s Allou Kovgan. Snímka rozpráva príbeh tanečníčky Nory Chipaumire o jej detstve a dospievaní v Zimbabwe. Vychádzajúc z jej skutočného života je tento film z časti autobiografiou, z časti výmyslom, z časti napínavým kinom a z časti tanečným filmom.
Filmové scény sú miestami oddelené krátkymi medzititulkami v anglickom jazyku.

Choreografické fikcieChoreografické fikcie21.00 Choreografické fikcie
Set krátkych belgických filmov z dielne Compagnie Mossoux-Bonté.

Scelsiho pokračovania (Scelsi suites) - 1990 / 20 min
Nič skutočné (Rien de réel) - 1994 / 24 min
Zlé počasie (Intempéries) - 1997 / 24 min

Dvojica umelcov Nicole Mossoux a Patrick Bonté založila v roku 1985 v Belgicku spoločnosť Compagnie Mossoux-Bonté, v rámci ktorej vytvorila desiatky tanečných predstavení. V rokoch 1990 až 2003 sa im podarilo niekoľko prienikov do sveta filmu a videa, čomu vďačia zoznámeniu sa s dvomi režisérmi, Dirkom Gryspeirtom a Michelom Jakarom. Výsledkom sú krátke filmy plné fiktívnych emócií. Imaginárna tajga, miznúca krajina, bytosti pohybujúce sa dozadu, dvojica, ktorá sa stále nanovo prispôsobuje bez pochopenia jeden druhého… Podobne ako v ich predstaveniach, aj vo filmoch tanečník s režisérom ponúkajú prieskum do nejasných zón citlivosti a rozdielnych spôsobov nazerania a premýšľania nad našim vzťahom so svetom cez zvláštnu dôvernosť, zmysel pre humor a chladnú intimitu. Posledný z trojice filmov je v Ruskom jazyku s francúzskymi titulkami, avšak vizuálne pôsobivý aj v prípade, že nerozprávate ani jedným zo spomínaných jazykov.

Festivalová tančiareň22.00 Festivalová tančiareň
djs: Jenal Bukeh, Miloš Cornell (stereodisco.sk)
Funk, hip-hop, disco, raregrooves, broken beat a iné.









tanečný happeningProgram mimo Stanice:
galéria Plusmínusnula / Artforum / Námestie Andreja Hlinku / Mariánske námestie
15.00 – 18.00 Tanec v uliciach mesta
Tanečné inštalácie, performance a happeningy na rôznych miestach v centre Žiliny (Jaro Viňarský, Matthew Rogers, Zuzana Burianová a Tanečné divadlo Alternatív).




Reč dychuvoiceSveľkoplošná obrazovka na Námestí Andreja Hlinku
15.00 – 18.00 Slovenské tanečné filmy
Reč dychu - Zuzana Burianová / Sk / 2007 / 7 min
Tanečný filmový projekt odrážajúci koncepciu dychu a jeho dynamiku v rôznych priestoroch mesta Žilina cez tanec a hudbu dychových nástrojov.

Denníky - Zuzana Burianová, Peter Pikna / Sk / 2011
Tanečný film o intímnom prostredí, o ktoré sa buď chceme alebo nechceme deliť. Denníky zachytávajú príbehy mladých ľudí v priestoroch, ktoré sa podpísali v ich spomienkach ako „rozhodujúce”. Projekt odráža ich správanie v jednotlivých situáciách vychádzajúcich z túžob po niečom, čo nemajú, alebo stratili. Akcie zanechávajú stopy v jednotlivých priestoroch, ktoré odhaľuje kamera spoza steny.

voiceS - Yuri Korec, Peter Bebjak / Sk / 2010 / 19 min
Jedno telo a veľa duší. Tanečný film o probléme viacnásobnej poruchy osobnosti. Príbeh ženy, ktorá je konfrontovaná so svojimi odlišnými identitami, je založený na skutočnom prípade jednej rodiny. Film vznikol v spolupráci s cieLaroque/helene weinzierl a D.N.A. Production Bratislava.

28. 4., sobota

Vnútorný labyrint16.30 Dance on Camera Tour
Dva filmy z ponuky putovného festivalu Dance on Camera, ktorý od roku 1971 pravidelne predstavuje širokú škálu dokumentárnych, krátkych, celovečerných a experimentálnych tanečných filmov z rôznych krajín.

Vnútorný labyrint (Labyrinth Within) – Pontus Lidberg / Swe / 2010 / 29 min
Existenciálny thriller na tému žiarlivosti vo vzťahu muža a ženy a jej nepolapiteľného milenca. Lov vyvolaný žiarlivosťou spustí sériu niekoľkých intenzívnych, fyzických „pas de deux” - tanečných duetov, či duelov - odohrávajúcich sa v príkrom apartmáne.

Coup de Grace - Damian Muñoz & Jordi Cortes (c) KeyFilmRana z milosti (Coup de Grace) – Clara van Gool / Nl / 2010 / 26 min
Filmová adaptácia tanečného predstavenia Oleles (2003) v choreografii dvoch tanečníkov - Jordi Cortes Molinu a Damiana Munoza. Coup de Grace skúma vzťah medzi dvoma protivníkmi, ktorí sa stretnú na dohodnutom vzdialenom mieste v súboji bez zbraní. Jeho priebeh je sprevádzaný extrémnou emotívnosťou a intenzívnym špecifickým pohybovým štýlom, v ktorom sa divoká krutosť strieda s momentami nečakanej nehy. Títo dvaja energickí „matadorskí tanečníci” tak vytvárajú nesmierne strhujúcu drámu.

DFAKaždoročný festival „Asociácie tanečných filmov” (Dance Films Association) s názvom Dance On Camera Festival je spolufinancovaný filmovou spoločnosťou Film Society of Lincoln Center a podporovaný National Endowment for the Arts.

18.00, tanečné predstavenie - premiéra
Zuzana Burianová a Tanečné divadlo Alternatív: Dátum potreby
Premiéra tanečného predstavenia o rôznych formách očakávania, ktoré sú špecifickým kódom správania ľudí, pokým nimi „trpia”. Zhasnú sa svetlá a znovu rozsvietia a nič sa nezmení; nahnuté telo, ale pád neprichádza; hlboký nádych a nič nepočuť…čakali ste niečo?

Réžia a choreografia: Zuzana Burianová
Tancujú: Tanečné divadlo Alternatív

Kto z koho (c) Kristína Hermanová+ Kto z koho - Zuzana Burianová / Sk / 2011 / 30 min
Premiéra hraného, tanečno-dokumentárneho filmu o tom, ako z civilných pohybov človeka môže vzniknúť materiál pre tanečné predstavenie.

Réžia a choreografia: Zuzana Burianová
Dramaturgia: Adam Hanuliak
Kamera: Richard Chomo, Peter Kotrha
Strih: Peter Kotrha
Tancujú: Soňa Ferienčíková, Jaroslav Ondruš, Nicolas Theys, Danka Šašinová

Projekciu doplní výstava fotografií Kristíny Hermanovej z natáčania filmu.

The Red Shoes20.30 Červené črievičky (Red Shoes) – Michael Powell, Emeric Pressburger / Uk / 1948 / 136 min
Záver festivalu bude patriť britskej tanečnej klasike o mladej talentovanej baletke Vicky, ktorá sa zmieta medzi láskou k mužovi a svojim snom stať sa primabalerínou. Snímka je v poradí desiatym spoločným filmom režisérov Powella a Pressburgera. Inšpiráciu na tému našli v rozprávke Hansa Chrisitana Andersena o dievčati, ktorá podľahla moci magických tanečných črievičiek. Téma je rozpracovaná do strhujúceho príbehu, v ktorom je divák vtiahnutý do vnútorného sveta hlavnej hrdinky. Tá je postavená pred osudovú voľbu, pri ktorej zvádza súboj medzi „pozemskými“ citmi a oddanosťou k tanečnému umeniu.

Najznámejší titul z produkcie The Archers priekopníckym spôsobom spája dovtedy oddeľované teritóriá divadelného javiska a filmu.

Vstupné:
Jeden filmový blok: 2,00 €
Dvojpremiéra v sobotu (Dátum potreby + Kto z koho): 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Permanentka: 8,00 / 5,00 €
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

Fotografie nájdete na našom flickri TU.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jeden komentár

  1. skvele , dufam, ze to dobre dopadlo:)

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics