Bola dlhá zima …

Prichádza však jar a s ňou aj nové aktivity staničných obyvateľov. Odteraz, približne raz do mesiaca, budeme o tom stručne informovať. Stanica a súčasné umenie z pohľadu našich živo vykreslených spolubývajúcich.

cvrk-v-knihestano_knihaAzda si myslíte, že svrčkovia v zime spia, a asi máte pravdu. Svrček staničný však nespal. Už dlho bol zalezený pod knihou a teraz, v marci, môže s hrdosťou povedať, že sa tým konečne „prehrýzol“. Veľmi nás to neteší, ale je to jeho spôsob štúdia. A ani sa naň nemôžeme hnevať - však kto už sa môže pochváliť takým sčítaným svrčkom, akého má Stanica? Navyše malý svrček prečíta za zimu nanajvýš dve malé publikácie. Zato ale Stano!

Stano v zimnom období taktiež navštevoval knižnicu. Ako sme však neskôr zistili, pôvodne zapožičané knihy mu neposlúžili na štúdium. Začiatkom februára si prišiel po ďalšie zväzky dejín umenia, ktoré majú pevné kartónové dosky a všimli sme si, že poškuľoval aj po ďalších hrubých knihách. Bolo nám to podozrivé. Len tak, akoby nič, sme sa ho opýtali, či už má dočítané to praveké umenie. Najprv jachtal a vôbec sa nevedel rozpamätať a potom z neho vyšlo: „ Aha, myslíte tú knižku s lesklým papierom? Také by som si už nikdy nepožičal, ani náhodou.. toooľko dymu sme v nore v živote nemali.. ako z toho vášho Praveku..“ ..chápete?! Knižky zaisťovali teplo jeho nory a jemu to vôbec nepripadalo čudné. Asi si viete predstaviť, že po Stanovom zásahu sú zimné škody v knižnici oveľa vyššie ako sme rátali…

jastericeA zaujíma vás ako sa majú jašterice a Smraďo? Jaštericiam sa v zimnom období spomaľuje krvný obeh a to spôsobuje, že sú nemotorné a ospalé. Najaktívnejší bol cez zimu Smraďoš. Celú zimu posedával blízko jašteríc alebo hopkal okolo nich s kúskom špagátika. Vravel, že meria vzdialenosť, ktorú jašterice za zimu prejdú. Za tri mesiace iba tri centimetre. Jeho meraniu, sa však vôbec nedá veriť, lebo sme si všimli, že jašterice zozadu nenápadne poštuchával.

Svrček Cvrčko ďalej doporučuje:
Pozrite si knihy, ktorými sa prehrýzol mladý britský výtvarný umelec Kyle Kirkpatrick.
Čítajte a dávajte čítať deťom kvalitnú literatúru - www.mrkvicka.sk.
Hláste sa na Martinove kníhviazačské dielne na Stanici, prebiehajú každý štvrtok a občas intenzívne cez víkendy (report z oslednej víkendovej dielne).

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics