Filmový festival inakosti
filmový festival
štvrtok - sobota, 1. - 3. 3. 2012

Filmový festival inakostiFilmový festival inakosti je zameraný na prezentáciu svetovej, európskej a domácej kinematografie s tematikou sexuálnych menšín, filmov, ktoré tematizujú rôzne aspekty života gejov, lesbických žien, bisexuálov i transgender ľudí (LGBT menšina).

Pre „normálnych“ môže byť festival oknom do dvora homosexuálnej menšiny, takého odlišného a zároveň podobného, takého blízkeho a predsa prehliadaného či utajovaného. Pre samotnú LGBT komunitu to môže byť zrkadlo, v ktorom sa ľudia nachádzajú a zároveň objavujú pestrofarebnú inakosť seba samých.

Na Stanici ponúkne výber filmov z posledných troch ročníkov FFi, ktorý sa koná od roku 2007 v Bratislave.








1. 3., štvrtok

Zakázané plátno Ameriky18.00 Zakázané plátno Ameriky
Rob Epstein, Jeffrey Friedman / USA / 1995 / 102 min. / anglicky so slov. tit.
Na to, aby ste chceli ísť do postele s Catherine Deneuve, nemusíte byť opitá. A je jedno, s kým ste spávali dovtedy,“ komentuje Susan Sarandon svoju rolu v „upírsko-lesbickom“ filme Hlad z roku 1982 v dokumente Zakázané plátno Ameriky, ktorý príťažlivým spôsobom približuje dejiny zobrazovania homosexuality a homosexuálov v hollywoodskej kinematografii od začiatkov 20. storočia až po 90. roky, od výsmechu a pohŕdanie, cez subtexty až po filmy s otvorene homosexuálnou tematikou.

Stonewall20.00 Stonewall
Nigel Finch / V. Británia / 1995 / 98 min. / anglicky so slov. tit.
Hraná rekonštrukcia krvavého zásahu americkej polície a mafie proti gejom a lesbám, ktorý prebehol 28. júna 1969 v klube Stonewall v newyorskom Greenwich Village a mal za následok zrod Hnutia za oslobodenie gejov. V popredí filmu je príbeh španielskej travesty star La Mirandy a jej nového priateľa Matty Deana. Jeden z kľúčových LGBT filmov 90. rokov.

2. 3., piatok

Nikto neobstojí bez chyby17.30 L. G. B. T. Škandinávia
v pôvodnom znení so slov. a angl. titulkami / 100 min.
Pásmo škandinávských krátkych LGBT filmov. O neheterosexualite otvorene, s vtipom a lahkosťou, ktorú severanom môžeme len závidieť.

Som teplýNicolas Kolovos / 2008 / Švédsko / 15 min.
PlešivecMaria Bock / Nórsko / 2011 / 12 min.
KamošTeemu Nikki / Fínsko / 2007 / 8 min.
NarodeninyJenifer Malmqvist / Švédsko, Poľsko / 2010 / 18 min.
Nikto neobstojí bez chybySakia Bisp / Dánsko / 2009 / 45 min.

Špičkou jazyka19.30 Špičkou jazyka
Geoffrey Sax / GB / 2002 / 177 min. / anglicky so slov. tit.
Keď si Nan Astley uvedomí, že ju priťahujú ženy, opúšťa svoje rodné rybárske mestečko a vydáva sa v ústrety citovým i sexuálnym lesbickým dobrodružstvám. Vzťahy so ženami ju privedú do nablýskaných divadiel 19. storočia, k predávaniu tela na ulici v chlapčenskom prevleku, ale aj do predátorského náručia bohatej vdovy, ktorá si z nej urobí sexuálnu otrokyňu. Ako dlho bude Nan trvať, kým sa jej zahojí srdce, ktoré jej zlomila jej veľka láska Kitty? Slávna adaptácia z dielne BBC je bravúrnym spracovaním románu Sarah Waters, otvorene a s nadhľadom zobrazuje lesbickú vášeň a objavuje tajný život lesieb vo viktoriánskom Anglicku.






3. 3., sobota

Modlitby za Bobbyho16.00 Modlitby za Bobbyho
Russell Mulcahy / USA / 2009 / 92 min. / anglicky so slov. tit. / vstup voľný
Emocionálne intenzívna, dojímavá dráma vychádza zo skutočného života nábožensky zanietenej ženy Mary Griffith a jej cesty k postupnej akceptácii homosexuality milovaného syna Bobbyho. Keď dokonalú rodinnú idylku naštrbí jeho coming out, matka (Sigourney Weaver) je presvedčená, že syna s Božou pomocou dokáže vyliečiť. Avšak po tom, čo Bobby jedného dňa nečakane spácha samovraždu, je Mary nútená od základov spochybniť vlastné hodnoty a všetko, čomu doposiaľ verila. Hoci už synovi život nevráti, jej komplikovaná cesta osobnej transformácie vedie k porozumeniu a akceptácii. V tieni tragédie sa vyrovnáva s Bobbyho inakosťou a rodí sa v nej bojovníčka za práva homosexuálov.

Enter Achilles18.00 Enter Achilles
Clara van Gool / Holandsko / 1996 / 48 min. / bez jazykovej bariéry
Tanečný film svetoznámeho britského zoskupenia DV8 Physical Theatre skúma maskulinitu, odkrýva maskovanie a maskovanú stránku mužského sveta. Za sebavedomím vystupovaním skupinky mužov, krčmových priateľov, sa skrýva neistota, za priateľstvom boj o pozíciu a uznanie, za spoločensky vnucovanými túžbami túžby individuálne, ktoré nemajú so zažitou predstavou „správneho chlapa“ nič spoločné. Zoskupenie DV8, založené v roku 1986, má za sebou 16 tanečných produkcií a 5 filmov, v ktorých sa často zaoberajú témou mužského odcudzenia, rodových stereotypov, či vzťahmi medzi rovnakými pohlaviami. Pre ich tvorbu je príznačné rúcanie bariér medzi tancom, divadlom a osobnou politikou, spochybňovanie tradičného vnímania estetického či normálneho, posúvanie hraníc – tematicky i v rámci vlastných fyzických možností.

Film Darkroom Peter Bebjak+ Darkroom
Peter Bebjak / SK / 2007 / 27 min. / bez jazykovej bariéry
Z prítmia vystupuje šesť mužských postáv. Ako prízraky sa postupne vynárajú z útrob opustenej plavárne. Čakajú jeden na druhého. Tma ich oslobodzuje, prebúdza ich vášne…

+ Deň
Jozef Vlk / / SK / 2004 / 22 min. / bez jazykovej bariéry
Tanečný film natočený na motívy skutočnej udalosti. Deň začne autonehodou, po ktorej sa rozprávanie sústredí na ďalších 24 hodín oboch hlavných postáv.

Weekend20.30 Víkend
Andrew Haigh / Veľká Británia / 2011 / 96 min. / anglicky so slov. tit.
Veríte v lásku na prvý pohľad (hoci aj mierne zakalený alkoholom)? Plavčík Russell sa po noci strávenej v gay bare zobudí síce vo svojom byte, vedľa neho však leží Glen, ktorého stretol večer predtým. Zdá sa, že obaja muži nemajú až tak veľa spoločného. Po víkende strávenom sexom, užívaním drog a najmä rozhovormi na najrôznejšie témy sa to len potvrdí. Napriek tomu Russela a Glena k sebe niečo neprekonateľne priťahuje… Je možné, že sa stretnutie na jednu noc mení v intenzívny partnerský vzťah?

Civilný príbeh zo súčasného Londýna s výbornými hereckými výkonmi TomaCullena a Chrisa Newa zaujal dramaturgov a divákov festivalov na celom svete (vrátane MFF Karlovy Vary).

www.ffi.sk

Vstupné:
Permanentka: 7,00 / 5,00 € (dospelí / študenti)
Jeden blok: 1,50 €

Úrad vládyRealizované s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd. Za obsah tohto dokumentu je výlučne zodpovedná Iniciatíva Inakosť.


Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics