EVS: O ponevieraní sa Balkánom

Opäť sa nám ozýva naša Zuzana vyslaná dobrovolničiť do Rumunska. Tak si spolu prečítajme, ako sa má a čím žije:
- - - - -
“V druhom mesiaci sa aktivity rozbehli trochu viac. Väčšina dní je stále maňana, ale boli už aj také, keď som nevedela, čo skôr.

Občas sa dobrovoľničí aj cez víkend - na maratóne v meste sme podávali bežcom občerstvenie. Pridelili ma k stredoškoláčkam a medzi nimi som konečne vyňuchala reprezentantku slovenskej menšiny. Corinina mama sa presťahovala z Nadlaku, čo je dedinka pri rumunsko-maďarských hraniciach považovaná za kultúrne centrum slovenskej minority.
V tom istom týždni sa zjavil chlapík, ktorému naša organizácia vytvára a spravuje web – tiež Rumunský Slovák. Aj ochotne ponúkol, že poradí, pomôže s dopravou a ubytkom do Nadlaku.

Takže tento smer je plánom našej EVS trojice (Nemka, Islanďan a ja), ktorá zároveň tvorí TRIO BLOND, čo má pozitívny efekt na stopovanie. Šoféri hneď ochotnejšie zastavujú, aby nás vyspovedali, prečo sme v Rumunsku, čo tu chceme robiť a či sa nám páči. To sú pre mňa najcennejšie lekcie rumunčiny.
marathon_volunteers_team
Poctivo vykonávam mapping kultúrnych podujatí v Timişoare: Simultan Festival zameraný na vizuálne umenie, divadlá od bábkového cez študentské až po divadelné súbory pre nemeckú a maďarskú menšinu. Na národnú činohru ani operu som si ešte netrúfla. Okrem dnes už všadeprítomných kinosál v obchodných komplexoch sa tu ešte zubami-nechtami aj rukami-nohami držia zastrčené, záprašené kiná, kde sa nás schádza na premietanie maximálne 6-8 nadšencov. Miestna filharmónia ma veľmi dobré meno v celej krajine, riskla som prednášku s hudobnými ukážkami na tému Ticho ako hudobný prostriedok, no prevalcovala ma rumunčina. Rozumela som len menám ako Erik Satie a John Cage.

Od seniorov som prekľučkovala k mládeži, čo mi teda vôbec neprekáža. Rumunskí tínedžeri sú fakt zlatí a takmer vždy mi po vzájomnom predstavení spievajú oldskúl hit Suzanna Vahalia.

Aktuálne som po týždňovom školení, a je to mňa certifikovaný medzinárodný tréning v rámci projektu GROW organizovaný rumunským AISECOM a Scoala Valori (Škola hodnôt/postojov). Projekt sa zameriava na rozvoj sociálnych zručností študentov vo veku 15-16 rokov – predovšetkým pro-aktivita, techniky efektívneho učenia sa, tipy a triky ako prekonať strach z verejnej prezentácie a rečnenia pred veľkým publikom a pod. Celý cyklus potrvá 6 týždňov, pozostáva z 10 lekcií plus záverečnej predvianočnej ceremónie. Obdržali sme manuál, v ktorom je nalinkovaná každá jedna hodina do posledného detailu. Nad tým som trochu frflala, chýbal mi priestor pre vlastnú kreativitu, no utriaslo sa to možnosťou usporadúvania extra-aktivít. Mám v pláne -násťročných odvliecť do miestneho astronomického observatória, pripraviť zopár komentovaných projekcií a lá P. Konečný a ak ma totálne nevyšťavia, ej veru, aj halušky navarím!

S mojim blogom je to zatiaľ biedne, založila som ho síce, no doteraz tam visia len tri príspevky. Hádam sa do budúceho mesiaca polepším.”

Zuzana

- - - - -
Zuzanin projekt je realizovaný v rámci programu Mládež v akcii / Európska dobrovoľnícka služba. Podrobnejšie informácie získate na stránkach Mládež v akcii alebo na Stanici od Dušana.

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics