Urban Legends 2:
Mesto ako fantóm a fetiš
tematický večer
štvrtok 28. 4. 2011, 19.00

Urban Legends (c) Natália ZajačikováDruhý tematický večer venovaný urbánnym legendám voľne nadviaže na januárovú prednášku Petra Janečka. Tentokrát sa od teórie legiend posunieme bližšie k mestu. Našim hosťom bude teoretik vizuálnych štúdií Václav Hájek, ktorý večer zaháji prednáškou „Mesto ako fantóm a fetiš“. V druhej časti večera potom predstavíme žilinské legendy, ktoré sa nám medzi časom dostali do uší. A nielen to. Žilinská foto skupina Inferno 5 začala fotiť miesta, ku ktorým sa legendy viažu, takže sa nám možno konečne podarí uvidieť na vlastné oči a uveriť. Tak v prednáške, ako i vizuálnej prezentácií Inferna 5 pôjde teda o zvláštny pokus vystihnúť to, čo je neprítomné; neviditeľné mestá tvorené stopami, znakmi, túžbou nachádzať ich. Pozývame teda na prezentáciu neviditeľna. Dresscode: cisárove nové šaty.

Řada městských turistických destinací, a nejen jich, obsahuje symbolické místo průniku s tajemnou neviditelnou realitou, jakýmsi atavistickým posvátnem. Toto místo dotyku je chápano jako průchod mezi přítomností a nadčasovým trváním, pozemskostí a transcendencí, hmotou a abstrakcí. Jedná se třeba o pařížský hrob Oscara Wilda, bruselského močícího chlapečka, pražskou sochu Jana Nepomuckého a pod. V takovém dotýkaném fetišistickém objektě je hledán Genius Loci, energie místa, která s(t)imuluje pamět a sentiment. Město se proměňuje v neviditelného fantóma dávno absentujících míst a cest, které návštěvník sleduje vnitřním zrakem, dotýkáním relikvie, asociací.
Václav Hájek

Smrad na Štefánikovom námestí. Duchovia na Radnici. Drogy v tetovačkách. Úchyláci v nákupných centrách. Samotný Štúr. Toto sú objekty, na ktoré máme zaostrené. Fotíme urbánne legendy. Vyžaduje to trpezlivosť, postreh, intuíciu a gumáky. Zachytávať niečo, čo možno ani neexistuje, sa môže zdať čudné, ale pre nás je to výzva. Inferno 5 sa pokúsi odhaliť, čo sa podarilo odfotiť, čo nás ešte len čaká a čo sa možno ani nikdy nepodarí.
Inferno 5

http://maly-teoretik.eblog.cz/

Vstupné: 2,00 / 1,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , , , ,

Jeden komentár

  1. Ak sa Vám stane, že za jazdy v noci Vám niekto hodí vajce na predné sklo,
    *hlavne nespúšťajte stierače ani nestriekajte vodu *!!!!
    Na skle by sa vytvorila hustá mliečna nepriehľadná hmota a už by ste vôbec
    nič nevideli. Boli by ste nútení okamžite zastaviť a s veľkou
    pravdepodobnosťou by Vás aj v tom momente okradli !!!!

    Takže, žiadne stierače, žiadnu vodu, ale odísť čo najďalej od miesta nehody,
    pokiaľ možno na miesto, ktoré je bezpečné a osvetlené. Ide o najnovšiu
    techniku
    okrádania, ktorú si vymysleli šikovní zlodeji.

    Pošlite dalej túto správu.

    PS : Tento text som dostal od velmi dobrého zdroja. Fakt to nie je žiadna srandička. Sami viete, akí sú slovenskí zlodeji zruční !

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics