Dva Kinobusy

17. až 19. jún - Východná Linka
2. až 4. september - Západná Linka

V tejto chvíli oficiálne vyhlasujeme, že od dnes sa budú konať v roku dva Kinobusy. Vďaka pozvaniu toho najhlavnejšieho mesta kultúry 2013, ktoré aj tak nebude, pretože 2012 je koniec sveta, pripravujeme Kinobus aj na Východe. Všetkých, ktorí chcú prežiť začiatok leta trocha dobrodružnou jazdou po starých kinách v končine Slovenska, kde to naozaj vychádza inakšie ako všade inde, pozývame nasadnúť na východnú linku Kinobusu. Už poznáme všetky základné anomálie, s ktorými sa tento krát stretneme. Termín je daný na týždeň pred Svätojánskou nocou - 17. až 19. jún - trasa je daná Kino Medzevod Košíc, cez Poproč, Medzev až do Štósu, plus jeden kulturák / kino vo veľmi nezvyčajnom priestore, ktorý si zatiaľ nechávame ako prekvapenie. Už opravujeme premietačky v Štóse a Poproči, tvoríme vizuál, máme viac menej pripravené sprievodné akcie na tému, ktorá je však hádankou - jej Znenie nájdete na www.kinobus.sk.

V druhej polovici článku Vám predstavíme, čo to vlastne je Kinobus - trocha iluzionistická jazda po starých kinách na malých a väčších dedinách, kde obnovujeme premietačky, hľadáme špecifiká obce a potom ich na výmenu ukazujeme divákom z celého Slovenska. Tri dni, štyri kiná a štyri nové obce, 150 kilometrov, dve noci v telocvičniach, desať filmov, rovnaký počet sprievodných akcií a to všetko zakaždým na inú tému. Kinobus tak zďaleka nie je len filmovou prehliadkou. Špecifikom je už samotné premiestňovanie sa medzi zastávkami a s tým spojené objavovanie starých kinosál, kultúrnych domov, obcí a ľudí v nich. Okrem toho čaká účastníkov množstvo sprievodných podujatí úzko spojených s témou… (hádanka na www.kinobus.sk)

Alebo - Kinobus je spojením slov kino a (auto)bus. Proste sa autobusmi dopravujeme do kín. Netvoríme však nové kiná na námestiach, v budovách, práve naopak - oživujeme staré, dnes už zabudnuté, zrušené, ale kiná stále žijúce v pamäti národa. Proste: na mieste B (napr. kino Biograf v Košiciach) stojí označený autobus. Ak ste festivalovník, nasadnete do neho a trpezlivo počkáte kým tak neurobia ostatní. Ujo vodič zatvorí dvere (aby sme nevypadli), naštartuje a odvezie nás na úplne iné miesto, miesto P (napr. Poproč). Tu ujo šofér vypne motor, otvorí dvere (aby sme mohli vypadnúť), my vypadneme (ujo šofér zatvorí dvere), zaradujeme sa a potom budeme v mieste P hľadať kino. Keď ho nájdeme, tak do neho vojdeme, sadneme si a keď sa zhasne (a opäť niekto zatvorí dvere), bude sa premietať film K (napr. Karamazovi). Za stodesať minút (po skončení filmu K) sa rozsvieti a ak niekto otvorí dvere, vyjdeme. Potom sa pozrieme na zúbky miestu P, čiže tu strávime istý čas Č (možno tu aj prespíme). Potom nájdeme autobus a keď ujo šofér otvorí dvere, nastúpime a pôjdeme z miesta P do miesta M (napr. Medzev) a tak dokola. Asi takto to teda funguje.

Kinobus je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.
audiovizualny_fond

Tagged as:

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics