Vít Klusák: Vše pro dobro světa a Nošovic
dokumentárny film / slovenská premiéra
utorok 15. 3. 2011, 19.00

Vše pro dobro světa a NošovicDokumentárna groteska provokatívneho režiséra Víta Klusáka (autora filmov Český sen, či Český mír) o poli, na ktorom rastú autá a továrni, ktorá v Nošoviciach pristála ako UFO. Groteska, ktorá sa až príliš podobá na situáciu na predtým zelenom poli kúsok za Žilinou.

Severomoravská dedinka Nošovice bola povestná pivom Radegast a prvotriednou nošovickou kapustou. V roku 2006 sa politickým rozhodnutím stala miestom, kam automobilka Hyundai umiestnila najväčší výrobný závod v Čechách. Kórejská firma za pomoci miestnych politikov rozoštvala domácich obyvateľov a nátlakom sa rozhodla ich „presvedčit“ o odpredaji pozemkov. Aký vplyv má automobilka Hyundai na život v pokľudnej tisícovej dedinke? A robí skutočne spoločnosť Hyundai „všetko pre dobro sveta“? Vít Klusák otvára vo filme dôležité témy, ako je vplyv nadnárodných korporácií na život dediny, šikana zamestnancov a etická zodpovednosť firiem či úplatkárstvo – to všetko s provokatívnym a tragikomickým odstupom.

Vít Klusák je v Čechách jediným autorem, který se zabývá vlivem korporací na život české společnosti. A bohužel dospívá k tomu, že jejich devastující vliv je výrazně podpořen mocenskými zájmy českých politiků. Autoři jsou však schopni nahlédnout problémy z více stran a také s černým humorem, který nenechává nit suchou na většině aktérů tohoto pozoruhodného dokumentu. Zároveň ale film výtečně používá filmovou řeč, je to takový český Playtime a Roger a já, český Jacques Tati a Michael Moore v jednom.
Pavel Bednařík

Slovenská premiéra sa uskutoční za osobnej účasti režiséra necelý mesiac po premiére v Prahe.

www.acfk.cz

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , ,

3 Komentáre

  1. Dobry den,
    neviete kde sa bude dat este zhliadnut tento dokument?
    Dano

  2. Možno opäť u nás v máji, zdá sa, že záujem bol väčší ako kapacita sály. Budeme informovať.
    Peter

  3. Sľúbená repríza bude v pondelok 2. mája o 19.00.
    Peter

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics