Aj ľudské problémy zaujímajú ľudí

Šieste pokračovanie medzinárodného festivalu Jeden svet ukázalo viacero vecí:

Negatívom festivalu, ktorý sa zaoberá ľudskými právami, je skutočnosť, že vôbec jestvuje, že stále jestvujú témy a udalosti, o ktorých treba premietať. Témy sa síce presúvajú od medzinárodných a etnických konflikov, genocíd a vojen k problematike životného prostredia, stále nejasnešej cirkulácii peňazí, alebo dotykov globalizácie na nás a naše deti. Žiaľ aj po šiestich rokoch festivalu sa počty zasiahnutých ľudí nemenia.

diskusia_jss

Pozitívom festivalu naopak je, že ľudia nezostali ľahostajní. Existujú rozsiahle teórie o vynútenej pasivite, „preťažení“ našich tiel a myslí k problémom a neprávosti okolo nás. Ako však povedal Grigorij Mesežnikov v rámci diskusie o prejavoch politiky vo verejnom priestore „nemyslím si, že ľudia na Slovensku sú ľahostajní. Aj v poslednej dobe viac ráz ukázali, že keď treba, dokážu sa zmobilizovať“. To ukázali aj diváci Jedného sveta - nejde len o počty, ale o reakcie, diskusie, témy, ktoré riešili s autormi filmov a diskutujúcimi. Autori filmov odchádzali prekvapení hutnosťou reakcií, dĺžkou diskusií a trefnosťou vašich poznámok a závideli Stanici situáciu v Žiline.

Neplatí to len o klasickom festivale, ale aj o projekciách pre študentov. Každý deň po dva týždňe sme si pripadali ako disent, ktorý sa ráno zúčastňuje na tajomných prednáškach o problémoch sveta, ktoré treba riešiť. Tieto projekcie boli pre nás najväčším prekvapením - korektne sme sa pripravili na občasnú pasivitu, nezáujem, konkurenciu silnejších a teenegersky zaujímavejších tém a vyplatilo sa. Aj negatívne naladení študenti nakoniec reagovali, diskutovali, dávali podnety, zapájali vedomosti. Počas dvoch týždňov sa na Stanici premlelo viac ako 600 študentov stredných a základných škôl, ktorým, dúfame, niečo z tém festivalu zostane.

Čísla sú aj v ľudských právach dôležité. Je realitou, že veľa negatývnych situácií sa dá riešiť peniazmi, alebo aspoň uľahčiť ich riešenie. Preto sme sa rozhodli, že zisk z projekcí poputuje na dva projekty - lesoochranárske združenie VLK roku 1998 kúpilo les v pohorí Čergov, ktorý zostáva odvtedy bez ľudského zásahu. Každý môže prispieť na zväčšovanie lesa - Stanica venovala sumu 120,- € a každý kto bol na projekcii filmu Strážca divočiny si môže byť istý, že vstupným si kúpil aj časť stromu.
Druhým podporeným je Divadlo z pasáže a jeho film Chránené územie, ktorý čaká na dokončenie. Na tento projekt sme zo vstupného vyzbierali 60,- €.

diskusia_js

Štatistiky pokračujú pretože hlavne pre divákov všetko robíme. Festival bol jedným z najnavštevovanejších podujatí posledného roku. Aj najmenej úspešné filmy sledovalo aspoň 30 divákov, čo je veľký úspech. Priemerne sa jednej projekcie alebo diskusie zúčastnilo do päťdesiat divákov. Najúspešnejšie, za čo sme skutočne radi, boli projekcie s diskusiami s tvorcami. Divácky najatraktívnejším filmom bol Strážca divočiny, ktorý videlo viac než 80 ľudí. Najbúrlivejšia diskusia nasledovala po filme Teraz ťa máme radi a najmilšia a najpohodovejšia bola z hercami z Divadla z pasáže. Spolu projekcie Jedného sveta na Stanici viac než 700 divákov, k čomu treba prirátať ešte 600 žiakov a študentov na školských projekciách.

Ďakujeme Vám za podporu projektov. Ďakujeme Vám za účasť a dúfame, že sa budete mať lepšie než naši hrdinovia.

Prečítať si môžete aj report Veroniky Cinčekovej v Žilinskom večerníku.

Tagged as: , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics