Vaše názory a kto vyhral permanentku

fest_anca_2010_divaci_s2Gratulujeme Monike Nedelkovej a Hudimu z Popradu, ktorí vyhrali celoročné permanentky na Stanicu na rok 2011 za svoj názor. Ten bol jedinou podmienkou súťaže s najväčšou cenou, akú sme doteraz organizovali. Pýtali sme sa vás na to, čo sa vám na Stanici páči, čo nie, čo by sa malo zmeniť a čo naopak robiť aj naďalej rovnako, prečo sem chodíte a prečo nechodíte častejšie. Za všetky názory ďakujeme. Podarilo sa nám nazbierať zopár zaujímavých podnetov. Písali ste na staničný Facebook, komentovali ste priamo na našom webe, písali emaily.

Páči sa vám komorná atmosféra, neformálne a priateľské prostredie, “voľnomyšlienkári” a komunita zaujímavých ľudí, iný svet, ktorý podľa vás vytvárame. Priateľské prostredie samozrejme vytvára aj priateľoskú dramaturgiu, ale kritériom výberu akcií nie sú kamaráti - skôr sa z roka na rok na rok poznáme s viac a viac umelcami a to je dobre. Občas sa vám zdá málo divákov, ale inokedy zas málo miest na sedenie. Stanica je pre vás priestor pre zdieľanie myšlienok. Dobrovoľnícke nadšenie a komunitné aktivity. Takmer každý účastník diskusie má svoj obľúbený žáner (predstavenia, koncerty, filmy). Objavilo sa dobré pomenovanie “laboratórium”, v ktorom si umelci na divákoch skúšajú nové projekty a stratégie. Je zaujímavé (a nielen z tejto diskusie), že napriek novému “mladému” umeniu, na ktoré sa najviac zameriavame, ste privítali aj etablovanejšie mená (predstavenia s Robom Rothom či Mariánom Labudom). Nie je vás málo medzi študentami, ktorí sa domov vracajú len na víkendy alebo dochádzajú na Stanicu z iných miest, to nás fakt teší a možno by sme mali na vás myslieť a viac akcií smerovať na víkendy. Čo vám chýba? Niekto poukázal na nedostatok priestoru v bare (snažíme sa ho rozšíriť), inému chýbal aj voňavejší a mäkší toaletný papier. Objavil sa návrh na predĺženie otváracích hodín v bare, uvidíme. Sú veci, na ktoré potrebujeme viac času, ľudí či peňazí… Viacerým z vás chýba filmový klub, aj my nad tým už rozmýšľame, zatiaľ budeme pravidelnejšie uvádzať (len) dokumentárne filmy a prednášky-projekcie Petra Konečného. Rozširovať aktivity viac do mesta, prípadne vyvolať viac aktivizmu smerom k záchrane cennej architektúry a génia loci je obrovská práca, skúsime aspoň prispieť. Viac projektov spájajúcich deti a dospelých - pracujeme na tom a sme otvorení aj vašej aktivite v tejto oblasti. Pre workshopy pre dospelých platí rovnaká vec - môžu vzniknúť aj z vašej iniciatívy a môžu byť v čase, ktorý vám vyhovuje.

Detská výstava bude koncom školského roka (odpoveď na konkrétnu otázku). Naopak aktuálna výstava v galérii (aj mnohé ďalšie akcie - predstavenia, koncerty) nepoteší kritikov, ktorí písali o “umení”, ktoré nie je podľa nich umením. Objavili sa i slová ako amatéri či začiatočníci, s tým bohužiaľ nemožno súhlasiť. Je jasné, že sa vám nemusí všetko páčiť. Chodiť na Stanicu s istotou, že sa vám niečo bude páčiť, neodporúčame. Skôr, že uvidíte niečo nové, hľadajúce, pýtajúce sa, je väčšia pravdepodobnosť. Umenie nie je podľa nás (a už niekoľko desaťročí či dokonca storočí) otázkou páčenia/nepáčenia, keď hovoríme o kvalite. Ani virtuozita či kvalitné remeslo nie sú kritériami, ktoré by pre nás umenie definovali ako dobré. Vstupné na akcie nie je také vysoké, že by ste mohli ľutovať svoju “zlú” investíciu návštevou akcie, ktorá vás neoslovila. Budeme sa venovať viac rade lepšie a jasnejšie popísať akcie, ktoré sa chystajú…ale nečakajte od Stanice, že bude uvádzať (len) dojemné predstavenia či dramatické hry, hudbu s peknými melódiami alebo jazzovými sólami, ľúbivé a efektne namaľované obrazy, uchvacujúce fotografie či filmy, ktoré vás strhnú dejom. Nie je to ľahké na pár riadkoch opísať to, čoho budete svedkami (divákmi), ale pomáhajú nám fotografie a najmä videá, vďaka ktorým si môžete urobiť predstavu. Rastie medzi vami počet rozhľadených divákov a rastie aj počet tých (a veľmi nás tešia), ktorí jednoducho prídu vyskúšať a prídu znovu a po akciách s nami diskutujú, prečo sme to uviedli.

Máte nás radi, aj my vás máme :-) A dvaja výhercovia nech napíšu na info@stanica.sk, kedy si chcú prevziať výhry.

Tagged as: , , , ,

Jeden komentár

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics