Vzdelávacia a kultúrna ponuka Stanice pre stredné školy na FEBRUÁR 2011

fest_anca_2010_divaci_s2Od februára sme sa rozhodli samostatne uverejňovať aj ponuku vzdelávacích alebo kultúrnych aktivít pre školy na každý mesiac. Uvedomili sme si potenciál a množstvo akcií a prednášok, ktoré sme doteraz urobili a pre študetov stredných škôl môžu byť veľmi zaujímavé. Pravidelne tu teda nájdete každý mesiac výber z toho, čo by ste mohli na Stanici vidieť - doobeda v rámci vyučovania.

Stretnutie s učiteľmi
Február začneme neformálnym stretnutím Stanice s pedagógmi SŠ v stredu 9. februára o 17.00, kde sa dozviete viac o samotnej Stanici, ale najmä špeciálne o programoch, ktoré ponúkame pre Vašich žiakov. Zaujímajú nás tiež Vaše plány, potreby, predstavy a radi sa dohodneme na pravidelnej spolupráci.

Dokumentárny film Polnoc o vplyve umelého svetla na človeka a planétu
Unikátna vizuálna esej českej režisérky Kláry Tasovskej, ktorá získala zvláštne uznanie na festivale dokumentárnych filmov v Jihlave, rozpráva o “svetle, v ktorom prestávame vidieť”. Film otvára ekologickú otázku spojenú s energetickou náročnosťou umelého osvetlenia a skúma aj vplyv svetla na človeka. Striedajú sa v ňom osobná linka režisérky, ktorá absolvuje 7-dňovú terapiu zavrená v absolútnej tme a ťažko pochopiteĺná vzbura “darkerov” - skupiny českých mladíkov, ktorí sa v rokoch 2002-2003 dostali do dejín vďaka ilegálnemu skratovaniu stĺpov vysokého napätia a následnému blackoutu. Filmová projekcia sa môže odohrať doobeda v čase podľa vášho výberu za osobnej účasti režisérky, ak sa prihlási aspoň jedna trieda, kapacita sály je pre tri triedy, vstupné 1 €.

Tematická prednáška a projekcia najlepších filmov histórie
Cez lievik kinematografickej histórie pretečie len to najpozoruhodnejšie. Sú filmy, ktoré nás prekvapujú svojou hlúposťou a sú filmy, ktoré menia naše životy a pohľad na umenie. A o tých vám môže v utorok 15. februára doobeda povedať šéfredaktor portálu kinema.sk Peter Konečný. A nielen povedať - ku každému filmu v rámci dvojhodinovej prednášky premietne ukážku. Akcia sa uskutoční v prípade, že sa prihlási aspon celá jedna trieda, čas si môžete vybrať podľa vašej potreby. Celková kapacita sály sú tri triedy a vstupné je 1 €.

Tematická prednáška a projekcia súčasných slovenských animovaných filmov
V utorok 22. februára príde na Stanicu Andrej Kolenčík, dramaturg medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča. Doobeda ponúka študentom stredných škôl projekciu a prednášku o súčasnej slovenskej animácii - a pozor, animovaný film nie je pre deti, vznikajú aj zaujímavé filmy pre dospelých alebo experimentálne krátke výtvarné filmy. Akcia sa uskutoční, ak sa prihlási aspoň jedna trieda, kapacita sály sú tri triedy a vstupné je 1 €.

Praktické info k večerným akciám
Mnohé z večerných akcií na Stanici, koncertov, divadelných predstavení, projekcií, … (vo februári najmä divadelná monodráma Slávky Daubnerovej M.H.L. o prvej slovenskej profesionálnej divadelnej režisérke Magde Husákovej-Lokvencovej v piatok 11. februára o 19.00) sú otvorené aj pre študentov stredných škôl. V prípade, že ste celá trieda alebo seminár (nad 10 ľudí), ponúkame vám skupinovú zľavu na vstupnom, zvyčajne polovicu z uvedeného študentského vstupného a učiteľovi samozrejme lístok zdarma. Bude sa dať platiť aj kultúrnymi poukazmi, zatiaľ však ministerstvo kultúry neuviedlo podmienky na tento rok.

Hodiny tanca: súčasný tanec na školách
Od februára opäť pokračujeme s celoročným projektom Priestor pre pohyb, ktorým sa snažíme priblížiť súčasné tanečné umenie mladým ľuďom.
Pre stredné školy tak ponúkame „hodiny tanca“, interaktívne prednášky o súčasnom tanci s videoukážkami diel známych svetových choreografov. Prebiehajú väčšinou v rámci hodín estetiky alebo ako tvorivé lekcie na hodinách telesnej výchovy (prípadne dramatickej výchovy a iných príbuzných vyučovacích hodinách). Lektormi prednášok sú profesionálni slovenskí tanečníci Zuzana Burianová a Jaro Viňarský. Obaja sa venovali štúdiu tanečných odborov na vysokých školách (pedagogika a choreografia súčasného tanca) a majú neoceniteľnú skúsenosť zo štúdia či pôsobenia v zahraničí.

- - -
Najbližšia akcia pre stredné školy v marci:

Prednáška o hudbe druhej polovice 20. storočia
V utorok 1. marca príde na Stanicu skladateľ Daniel Matej (večer bude hrať koncert s rakúsko-slovenským súborom Don@u) a pre študentov stredných škôl môžeme zorganizovať doobeda jeho prednášku s hudobnými ukážkami o histórii vážnej hudby druhej polovice 20. storočia, najmä o experimentálnych skladateľoch, ktorí posunuli kompozíciu vpred a (znovu) objavili postupy, ktoré sa v hudbe predchádzajúcich období stratili. Prednáška je návodom, ako počúvať novú hudbu, v ktorej nie je dôležitá harmónia alebo melódia. Prednáška sa uskutoční vo vami vybranom čase, ak sa prihlási aspoň jedna trieda, kapacita sály sú dve triedy a vstupné 1 €.

Viac info o programe pre stredné školy: Marek Adamov, marek@stanica.sk, 0907 137 145.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics