Modrý Peter (Milčák) a (Julova) Fujakiáda
hudobno-literárny večer, streda 22. 12. 2010, 19.00

Narodili sa v rovnakom roku (Fujak 10. 10. a Milčák 12. 12.) a poznajú sa už dlho. Väčšina piesní, ktoré Julo Fujak zložil, je práve na texty Petra Milčáka. Ten okrem vlastných básni predstaví aj svoje vydavateľstvo Modrý Peter, ktoré sa špecializuje na poéziu a vydáva krásne pôvodné a prekladové knižky. Julo Fujak pokrstí nový album Konvergencie do vrecka, ktorý práve vyšiel vo vydavateľstve Hevhetia. Multižánrový večierok multižánrových osobností v predvečer Vianoc moderuje Peter Staríček.

Peter MilčákPeter Milčák (1966)
Básnik, editor a prekladateľ. Študoval slovenčinu a angličtinu na FiFUK UPJŠ v Prešove, pôsobil tam aj ako odborný asistent. Vydal básnické zbierky Záprah pred zimou (1989) a Prípravná čiara 57/ Preparation Line 57 (2005). V roku 1991 založil vydavateľstvo Modrý Peter, ktoré sa venuje najmä vydávaniu pôvodnej slovenskej poézie. Edične pripravil a vydal antológie súčasnej slovenskej poézie v angličtine (Not Waiting for Miracles, 1993), v nemčine (Blauer Berg mit Höhle, 1994), vo francúzštine (Les Jeux Charmants de l’Aristocratie, 1996) a v poľštine (Pisanie, 2006) a v spolupráci s anglickým vydavateľstvom Bloodaxe Books výber z básní M. Válka (The Ground Beneath Our Feet, 1996). Preložil výber z básní Matthewa Sweeneyho (1998) a Kennetha Patchena (2006). V rokoch 1999 až 2002 žil v kanadskej Mississauge, kde vo vydavateľstve Modry Peter Publishers vydal výbery z tvorby básnikov (I. Štrpka, I. Osojnik, J. Skácel, J. Buzássy) v rámci edície Contemporary European Poetry. Pôsobil aj ako lektor na Varšavskej univerzite v Poľsku a súčasti pracuje na univerzite v Minsku, kde vedie semináre zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry. V Levoči organizuje literárny festival.

Július Fujak Július Fujak (1966)
Estetik, semiotik hudby, pedagóg, skladateľ experimentálnej hudby a multiinštrumentalista, organizátor nekonvenčných umeleckých podujatí a výstav. Začínal v alternatívnych skupinách Teória odrazu a Otras. Hudobne spolupracoval s The California EAR Unit (USA), Palinckx (NL/UK), J. Roseom (AUS), V. Westonom (UK), Z. Söresom (H), F. Hautzingerom (A), L. Allegue (F), Isabelle Duthoit (F), The Earthieves, V. Mertom, J. Lewitovou, Z. Plachým, D. Šubíkom, J. Kavanom, M. Chadimom (všetci CZ), M. Vargom, J. Luptákom,, S. Palúchom, J. B. Kladivom (všetci SK). Bol dramaturgom medzinárodného cyklu súčasnej nekonvenčnej hudby Hermovo ucho v Nitre (1999-2007) a od roku 2008 cyklu intermediálneho umenia PostmutArt v Nitrianskej galérii. Absolvoval estetiky a hudobnej vedy na FiFUK v Bratislave (1990). Pracoval na Ústave literárnej a umeleckej komunikácie FF UKF v Nitre (1996 - 2007), kde sa venoval hudobnej semiotike. Od roku 2007 pracuje na Katedre kulturológie FF UKF. Publikuje knihy a články zaoberajúce sa semiotikou a poetikou súčasnej hudby, prednáša aj v zahraničí.

http://www.hevhetia.com/hevhetia/sk/vydavatelstvo/view.jsp?obj_id=3062&publisher=hevhetia

Vstupné: 2,00 / 1,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics