Česť porazeným, aj tomu ryšavému pánovi

ivan_harman_na_staniciToto nie je nekrológ, nikto predsa neumrel. Ešte ani neodišiel. Ale keďže sa (u väčšiny neobľúbený, po voľbách to už máme na papieri) primátor Ivan Harman nedočká verejného poďakovania okrem od spolupracovníkov (taký je bohužiaľ stav žilinských médií - jedine ak by to bola platená inzercia), aspoň tu na minoritnej stránke minoritnej inštitúcie mu chcem (a chceme) poďakovať. Poďakovať nielen zo slušnosti. Poďakovať úprimne za veľký kus práce, ktorý urobil so svojím tímom a ľuďmi, ktorí mu verili natoľko, že opustili svoje dovtedajšie zamestnania a išli pracovať na mestský úrad zapáchajúci stuchlinou predchádzajúcich 16 autokratických rokov. Dlhý zoznam vecí, ktoré sa zmenili a viac či menej slúžia obyvateľom, ste si mohli nájsť v predvolebným letákoch, to však nie je najpodstatnejšie. Nechcem obhajovať, či všetko v predvolebnej brožúre je pravda. Boli aj chyby, to je normálne, všetci ich robíme. Viaceré veci v predvolebnom boji naopak aj chýbali, pretože na ne asi nie sme dostatočne zvedaví pri rozhodovaní sa o tom, koho voliť. Je to najmä fakt, že Ivan Harman a ďalší ľudia s ním spolupracujúci zbavili mesto Jána Slotu a ducha tej doby, nálepky, ktoru dodnes Žilinu mnoho ľudí zvonku označuje. Kým predtým sme sa 16 rokov nečudovali ničomu a takmer nikto si nedovolil ani protestovať proti desiatkami predaných škôlok, kultúrnych domov, stovkám vyrúbaných stromov, tisíckam stratených štvorcových metrov pozemkov, nacionalistickým sochám dejateľov z rúk sochárov komunizmu, otvoreným kamarádšaftom či všeobecnému vulgarizmu šíriacemu sa z radnice, zrazu sa môžeme slobodne pýtať a protestovať proti čomu chceme, môžeme slobodne napísať, čo sa nám nepáči, môžeme žiadať dokumenty, môžeme klopať na dvere a väčšinou dostaneme aj odpoveď. Môžeme slobodne protestovať aj proti zbúranej starej fare - hoci to ani nie je mestská budova, ani na mestskom pozemku a mesto s jej zbúraním či znovupostavením nič nemá (priznajme to už konečne a protestujme proti cirkvi, ktorá za to môže). Môžeme a vieme, že nám za to nehrozí ani strata zamestnania, ani ohrozenie podnikania, ani to, že sa naše dieťa nedostane do škôlky. Môžeme a robíme to. Volá sa to sloboda a je (minimálne pre mňa) jednou z najdôležitejších vecí, ktoré mám. Aj preto zostane pre mňa Ivan Harman prvý slobodný primátor slobodného mesta Žilina. Prvý kultúrny tiež. Možno aj preto skončil podobne ako ľudia Novembra 1989. Ale to už je iný príbeh. Hovorí sa česť porazeným, sláva víťazom. Po týchto voľbách patrí sláva aj porazeným. Česť samozrejme tiež. A víťazom, ktorí už slávu majú v rukách, čo želať? V tejto práci najmä podporu. A možno aj trochu viac šťastia. Tieto dve veci z našej strany, od obyvateľov mesta, chýbali počas štyroch rokov Ivanovi Harmanovi.

Marek Adamov, 29. 11. 2010

Tagged as: , , , , , ,

26 Komentáre

  1. \"Vazena p. Blaskova Manakova\" - bez diakritiky a aj bez kritiky:

    neviem, ako iní, no ja som býval a aj ostanem taký láskavý, že Vám, ani nikomu inému nevezmem ani štipku, ani omrvinôčku ťažko vydobytého priestoru určeného (okrem iného) Vašej žiadzi \"byvalemu vedeniu mesta PODAKOVAT\". Môžem ja už za to, že to tak nástojčivo ako Vy - necítim? A viete, prečo? Pretože aj ak robíme to, čo sa nám prikázalo, alebo čo sme si sami predsavzali urobiť, či niekomu sľúbili, aj tak sme ešte NEUŽITOČNÍ SLUHOVIA. Nuž nenahovárajte mi, že by som sa mal PODAKOVAT za niečo, čo som od dotyčného prirodzene očakával, lebo mi to (a nielen pred voľbami) sľuboval. A - prepáčte mi moju opovážlivosť - to, čo robil, nekonal ZADARMO… Áno, toto si naozaj myslím, lež ani vo sne by ma nenapadlo kritizovať pána exprimátora za to, \"kolko snehu v poslednych dnoch napadlo\". Vyslovujem obdiv Vášmu heroickému (…) výkonu pri vyslovení tejto poznámky! A potvrdzujem: CHVÁLA BOHU, NEMÔŽE!
    Ešte jedna dôležitá pripomienka: nesúhlasím s konštatovaním M.A., že ten tím a pracovníci, čo uverili p. Ivanovi Harmanovi a opustiac svoje dovtedajšie zamestnania prišli pracovať na \"úrad zapáchajúci stuchlinou predchádzajúcich 16 autokratických rokov\", lebo je to hrubé zjednodušenie. Nie všetci pracovníci MsÚ v Žiline pred nimi totiž boli \"slotovci\" a pri ich odchode z úradu im tiež nikto neďakoval. Pozor na to! A veru ani nový tím nezačínal na zelenej lúke, ale pokračoval v rozbehnutých aktivitách. A nie vždy najzmysluplnejšie. Mnohí iba krútili hlavami, ale prispôsobili sa novým móresom. Jedným z týchto móresov bolo, že na úrade sa ocitali aj ľudia, nepochádzajúci \"stuodtiaľ \"…
    VĎAKA za pozornosť!

  2. Vážený pán Štefunko,
    však vy ste tiež prišli z iného mesta, ako sám píšete. Tak aký je problém, že na mestský úrad prišli pracovať aj ľudia “nepochádzajúci stuodtiaľ”? Žilinu Žilincom, Slovensko Slovákom! Bohužiaľ, ak by neprišli, tak by nebolo o chvíľku nielen s kým spolupracovať, ale ani žiť. Ak si pozriete štatistiky, napriek ekonomickému boomu, ktorý naše mesto postihol v posledných 5 rokoch, každý mesiac je tu menej obyvateľov. Len na ilustráciu - nedávno som si kúpil publikáciu o mladých slovenských architektoch. Z vybraných mladých ateliérov v knihe sú okrem jedného v Košiciach, jedného v Prešove a jedného v Nitre, všetky v Bratislave alebo v zahraničí. Takže nehnevajte sa, ale ak by sa vám niekto z nich zapáčil a chceli by ste od neho dom, museli by ste ho doviezť a mali by ste veľkú šancu, že o vašej ulici či meste nevie nič. Ale dobrý dom by vám určite navrhol. Starí dobrí mešťania, starí dobrí lokálpatrioti, starí Žilinci - pokiaľ tu nepríde viac nových ľudí, skape tu pes. Aj s géniom loci pôjdu spolu pod drn…

  3. Vazeny pan Stefunko,

    evidentne sme sa nepochopili. Nikto Vas nenuti dakovat niekomu, kto Vam je tak strasne nesympaticky a kto do takej velkej miery nenaplnil Vase ocakavania. Iba som Vas ako priaznivec tohto realneho i weboveho priestoru poziadala, aby ste si tu nevylievali zlost, neprezentovali uplne zbytocne svoju zast a neohovarali ludi, ktori tvrdo pracovali. A pokial tvrdite, ze to nerobili “zadarmo” (v tom Vasom vyzname slova), tak asi viete viac ako my, obycajni obyvatelia tohto mesta, dokonca som presvedcena, ze viac ako ten, ktoreho z toho obvinujete.

    Pozn.: S tym “snehom” to bola hyperbola, pan Stefunko, kedze Vas komentar je plny nenavisti a zloby, ktora sa z neviem akych dovodov (ze by kvoli fare? Tazko uveritelne) zamerala na jedneho cloveka.

    Ak mate problem s nejakymi politickymi personalnymi cistkami, mozem Vam poskytnut len jeden priklad za vsetky, napr. pani Tothovu, ktora pracovala pre oboch poslednych primatorov, a to nie vdaka nejakej “tlacenici” ci rodinkarstvu, ale preto, ze sa vyznala vo svojej praci.
    Nie, naozaj, novy tim nezacinal na zelenej luke, ale v poriadnom bahne, ktore tu po Slotovi zostalo.

    Upokojte sa, pan Stefunko a pokracujte vo svojom protiharmanovskom odboji radsej niekde inde, kde sa stretnete s vacsim porozumenim (mozem Vam dat zopar tipov). Vopred velka vdaka za vsetkych navstevnikov tejto webovej stranky.

  4. Ták, skláňam sa pred vaším jasnozrivo prenikavým zrakom; vidím, že som už definitívne zaradený. Vedzte, že mám radšej paraboly (najmä na príjem satelitnej TV) než Vami používané hyperboly. Keď som povedal, že primátor svoju prácu nerobil zadarmo, tak preto, že za svoju prácu DOSTÁVAL MZDU! A či ten, či onen \"tvrdo pracoval\", neposudzujem, lebo o tom nič neviem. (Vie sa napríklad, že Matka Tereza z Kalkuty tak pracovala…)Čo sa týka starej fary - prečo Trabelsieho neúnavný génius neurobil aspoň na jednej stene \"včelína\" reliéfny náznak onej budovy? Aby som pravdu povedal, my všetci (veruže nie iba ja sám, ale mnohí kresťania) sme si boli zvykli na vynikajúce, priestorné bývalé Pastoračné centrum poniže fary, ktoré tiež padlo za obeť nenásytným obchodníkom. To mňa oveľa viac \"bantuje\" než bývalá fara. A propos: koľkí z lamentujúcich boli aspoň občasnými návštevníkmi oboch objektov? Ja áno. Poznal som tie priestory nielen zvonku.
    Nuž teda - myslite si, čo chcete, zaraďte si ma, kam chcete, jedno je však isté: NEPOCHOPILI STE MA. To že by mi bol p. Ivan Harman nesympatický, beriete odkiaľ? Potlačte svoje pocity! Nevkladajte mi do úst slová, ktoré som nepoužil, ani úmysly, ktoré nemám. Neželám si od Vás žiadne tipy - ja totiž (na rozdiel od Vás) nevediem žiadny \"protiharmanovský odboj\" a necítim ani, že by Vám bolo posvätné porozumenie pre rozumný dialóg. Tomu, čoho sa dopúšťate, sa odborne hovorí: OPOVÁŽLIVÉ POSUDZOVANIE.Takže - ako Ježiš pred Pilátom - prestávam s Vami komunikovať, lebo sa cítim, ako zločinec, vedený na zabitie. Myslite si, že máte pravdu, uľavte si, koľko sa Vám žiada. Nech sa páčurienka!

  5. A ešte odkaz pre p. Marka Adamova: ja som už starý, nasprostatný človek, prepáčte mi, ale ja už vonkoncom nerozumiem tomu, čo píšete, ani čo činíte, no ani sám neviem, načo sa ozývam, veď mám aj iné koníčky než tieto weboviny…
    Ozaj: v Komárne sme bývali (keďže otec bol železničiar) na “vochterni” odborne - v malom dvojizbovom strážnom domku pri železničnej trati z Komárna do Bratislavy s odbočkou do Maďarska , podstatne menšom, než je žilinská stanička, v ktorej s radosťou šantíte. Joj, čo som to ešte chcel?… Ale, hádam už nič, bojím sa, veľmi som ustráchaný, aby si moje dementné slovo niekto zle nevysvetľoval!

  6. Vážená pani Marta Blaskova Manakova!
    Verte, alebo neverte, vazim si pracu Vasho manzela i Vasho otca. Nevycitam Marekovi ani Vam dakovne ody na nikoho. Reagoval som len na niektore Marekove nepresnosti ohladom faktov. Vysluzil som si za to poznamky o hnoji a pod. No dobre, chapem Markovo rozcarovanie, len je mi luto, ze sa takymto sposobom odbavuje na mne a pani Prekopovej. Co sa tyka Vasej poslednej reakcie na pana Stefunka - nepostrehol som, ze by si na niekom vylieval svoju zast a ohovaral nejakych ludi, ktori tvrdo pracovali. Nezasluzi si to od Vas, ked uz pre nic ine, tak pre vekovy rozdiel, ktory je medzi vami dvoma. Rudo Stefunko je rovny chlap, ktoremu ide o dobro a pravdu. Jeho manzelka sice musela z MU odist, hoci povodny prislub bol iny - totiz, ze bude moct dokoncit niektore rozpracovane projekty. Nikdy to vsak nikomu nevycitala. Nebola slotovka a robila vsetko pre to, aby nám pred styrmi rokmi pomohla vyhrat volby. Nik sa jej nepodakoval. Naopak, dostala vypoved nie prave dostojnym sposobom. Toto Ste mozno nevedeli. Vas manzel Robo podpisoval kontrakt na dobu urcitu (do konca volebneho odobia) a nemozete nikoho z nas obvinovat z toho, ze bude musiet skoncit.
    Verim, ze coskoro aj Vy pochopite, preco primator Harman nemoze pokracovat v praci na mnohych dobrych veciach. My sme sa s nim nerozisli pre staru faru, ale pre ovela zavaznejsie dovody suvisiace s aktivitami jeho viceprimatora. Od ktorych sa nedokazal, nevedel, alebo nemohol distancovat. Do toho prisla popularita znacky SMER. Ak si niektori poslanci vladnej koalicie v NR nebudu - podobne ako niektori v Ziline vazit zverenu doveru, tak mozeme v blizkej dobe ocakavat pokracovanie cervenohnedej vlny zo Ziliny aj na cele Slovensko. Verte mi, ze ma to mrzi rovnako ako Vas. I ked na pricinach sa mozno zatial nezhodneme. Prajem Vám všetko dobré!
    Lubo Bechny

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics