Číta Peter Karpinský a Koloman Kocúr,
klavír Kamil Mihalov
utorok 5. 10. 2010, 20.00, S2

Zo svojich vlastných textov čítajú slovenskí spisovatelia Peter Karpinský a Koloman Kocúr. Na nevlastnom klavíri ich sprevádza Kamil Mihalov. Moderuje Peter Staríček. Naozaj živý večer s dobrou a vôbec nie nudnou súčasnou literatúrou a jej autormi.

Peter KarpinskýPeter Karpinský (1971) je jedným z tohtoročných finalistov najprestížnej slovenskej literárnej ceny Anasoft Litera. Študoval na FF UPJŠ v Prešove, kde dodnes pôsobí ako pedagóg. Debutoval zbierkou poviedok Oznamujeme všetkým majiteľom hrobov, potom nasledovali ďalšie knihy: Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali, Rozprávky z Múzea záhad a tajomstiev, Nanebonevzatie. Je autorom rozhlasových hier, okrem písania umeleckej literatúry a odborných prác sa ako lektor a porotca venuje začínajúcim autorom, je vedúcim súboru Divadlo teatrálnej skratky. Laureát Literárneho Zvolena, Jašíkových Kysúc, Akademického Prešova, súťaže Rubato 1997, Poviedka 2003 a Moravského festivalu poézie, mimoriadna cena poroty v súťaži Slovenská poviedka 1997, Prémia ceny Ivana Krasku za debut v roku 1998, cena za najlepšiu rozprávkovú knihu 2001 a 2007, prémia Literárneho fondu za literárne dielo 2007, cena rektora Prešovskej univerzity za literatúru 2007.

Koloman KocúrKoloman Kocúr (1964), občianskym menom Ľuboš Dojčan, sa narodil v Košiciach, absolvoval Právnickú fakultu UK v Bratislave. Pracoval ako pastier, hudobník, filmový redaktor, reportér na voľnej nohe, moderátor, cestovateľ, umývač riadu, kopáč, tesár, natierač, údržbár, predavač v železiarstve, čašník, vodič transkontinentálneho kamiónu na trase Los Angeles-New York, výčapník, predavač parkiet, obchodný manažér, výkonný riaditeľ a generálny riaditeľ. Je spolumajiteľom vydavateľstva LiteLife. Spoluzakladal hudobnú skupinu Smrad. Publikoval samizdatovo, v denníkoch a časopisecky pod pseudonymami Dušan Ľubovič, Vít Tĺk, Kleo Vták, Vavrinec Krabica a Gérard Kolomage. V literárnej súťaži Poviedka 1999 obsadil poviedkou Fatálna blamáge druhé miesto, v roku 2000 vydal humoristickú knihu Muž dlhým, roku 2002 v LCA grotesku zo života ľudí, ktorých manželstvo trvá 77 rokov Apáka a mamáka. (Vyšla aj v podobe audioknihy.)

Kamil MihalovRodák z Prešova (1977), ktorý po štúdiách v Košiciach a v Bratislave (a po pobyte v Nórskom Stavangeri) žije a pracuje v Žiline. V mladosti získal viacero cien a ocenení. V súčasnosti patrí medzi výrazné zjavy slovenského klavírneho interpretačného umenia. Jeho recitály a účinkovanie na koncertoch sólo či v rámci komornej spolupráce sa stretávajú s veľmi pozitívnou odozvou kritiky aj verejnosti. Okrem koncertnej činnosti sa počas štúdia začal venovať aj účinkovaniu v tanečno-divadelných projektoch (napr. S. Sandroni - Suspicious Love). S tanečnicou a choreografkou E. Klimáčkovou vytvoril jedno z medzinárodne najúspešnejších predstavení „Lovers“, oceneného v Londýne (Aerowaves ‘99). Spolupráca so scénou slovenského súčasného tanca trvá dodnes. V neposlednom rade sa zaoberá teoretickou reflexiou problematiky hudobnej interpretácie, hudobnou publicistikou, ako aj organizačnými aktivitami s cieľom popularizovať klavír a všetko, čo s ním súvisí. Od roku 2006 pôsobí ako odborný asistent na Katedre hudby Fakulty prírodných vied Žilinskej univerzity v Žiline.

Vstupné: 2,00 / 1,00 €

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics