Literárny campus na ŽLF
workshop, 3. - 9. 10. 2010

literarny_campus_2010_prve_fotoSúčasťou Žilinského literárneho festivalu je každý rok aj Literárny campus - workshop tvorivého písania venovaný mladým autorom. Vymysleli sme ho s cieľom vytvoriť platformu paralelnú s týždenným festivalom, kde sa začínajúci spisovatelia a poeti nielen stretávajú s hosťami a staršími kolegami, ale kde aj navzájom zdieľajú svoju tvorbu a učia sa niečo nové, čo ich môže posunúť vpred. Tento rok je na workshope zatiaľ najlepšie obsadenie pokiaľ ide o lektorov - campus vedie Matej Thomka, Slovák žijúci v Prahe, ktorý má veľké skúsenosti práve s workshopmi a kurzami tvorivého písania. Druhým lektorom je v Žiline žijúci básnik Andrej Šeliga. Aj preto bol záujem o účasť väčší než naše možnosti. Dvadsiatka mladých autorov a najmä autoriek sa stretla na Stanici prvýkrát už v predvečer ŽLF a začalo sa písať. Okrem toho, že účastníkov stretnete určite na každej akcii festivalu, stretnete sa aj s ich tvorbou - či už v podobe krátkych “denníkov”, ktoré budú tlačiť každý deň, v podobe záverečného zborníčka i naživo - v piatok 8. 10. 2010 na Kníhkupeckej noci v Artfóre sa predstavia autorským čítaním. A možno sa s nimi stretnete aj náhodne v meste, pripravujú aj formát Poézie v uliciach – malé voľné literárne performancie v meste. Hlavnou náplňou ale bude samozrejme tvorba. Próza, poézia, pesničkové texty, trochu i dráma a žurnalistika, hra so slovom, nové i známe krátke literárne formy… s cieľom rozvinúť kreativitu, základy výstavby textu, odstrániť chyby v texte, oslobodiť sa od klišé, štylistických neobratností, nájsť jedinečný jazyk a štýl, námety, … i naučiť sa určitú formu písania v próze (mikropoviedka, fejtón) alebo poézii (sidžo, triolet, rispet). Keby ste ich hľadali pri práci, sú v podkroví Stanice a večer na akciách.

O lektoroch:
thomka_mathej_mgr_medium
Matej Thomka (1977, Martin, žije v Prahe)
Prezident literárneho klubu Mädokýš, prozaik, básnik už len zdonútenia, tvorca a lektor viacerých literárnych dielní na Slovensku i v Čechách, šéfredaktor literárnej revue Mädokýš. Publikuje v literárnych časopisoch na Slovensku, v Čechách i na internete. Ocenený na celoštátnych súťažiach – Literárny Zvolen, Literárna Senica, Gorazdov Prešov, Jašíkove Kysuce, Literární Vysočina a mnohých ďalších…
seliga_andrej_paeddr_phd_medium
Andrej Šeliga (1977, žije v Žiline)
Samostatne publikoval básnickú zbierku Zatmenie panny (2002), za ktorú získal hlavnú cenu Rubato, ako aj Cenu Ivana Kraska za najlepší knižný debut. Časopisecky publikoval vo viacerých slovenských i zahraničných periodikách (napr. Rak, Romboid, Slovenské pohľady, Literárny týždenník, Psí víno, Zrcadlení/Zrkadlenie). Pracuje ako vysokoškolský pedagóg. Je zakladateľom Trnavského literárneho klubu, literárnej revue Liter a organizátorom literárneho festivalu Trnavské literárne slávnosti.

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics