Z kola von
premiéra dokumentu Jara Vojteka a diskusia
štvrtok 2. 9. 2010, 19.00

jaro_vojtek_z_kola_vonPo festivalovo úspešných filmoch My Zdes a Hranica prichádza dokumentarista Jaro Vojtek s krátkometrážnym sociálne ladeným dokumentom s názvom Z kola von. Príďte si ho pozrieť na Stanicu v premiérovej tour (Bratislava-Žilina-Košice) deň pred Kinobusom. Teší sa na vás obrovské plátno v S2 a po filme bude diskusia s autorom.

z-kola-von_pozvanka_za_keHlavnou postavou je Róm Jožo/Fero, ktorého závislosť pripravila o všetko a spolu s rodinou ho vytlačila na perifériu spoločnosti. Poznačený neľahkým osudom zostáva večným dieťaťom, ktorého najlepším priateľom sa stal pes Nemo. I napriek prvotnej zaostalosti sa Fero mentálne vyvyšuje nad ostatnými členmi rodiny a ako jediný má snahu o návrat späť do normálneho života.

Vojtek úprimným a neštylizovaným spôsobom sleduje emócie, spomínanie na traumatickú minulosť, ľahostajnosť i „pracovitosť“ jednotlivých členov rodiny. Dej i príbehový oblúk vytvára denná rutina a spôsob života samotných postáv. Autentické zachytenie reality vizuálne dopĺňa jednoduchá kamera a silná téma s výraznými hrdinami, ktorých netreba upravovať či nastavovať v krajšom svetle.

Z KOLA VON
námet, scenár, réžia, kamera: Jaro Vojtek
strih: Marek Šulík
produkcia: Nadácia Intenda a Ugly Agency & Production s.r.o.
dĺžka: 30 min.

Film vznikol ako súčasť projektu Nadácie Intenda “Budovanie kapacít pre rozvoj nízkoprahových služieb a tvorbu sociálnych sietí pre neinštitucionalizovanú mládež”, ktorý realizuje Nadácia Intenda od septembra 2009 s cieľom zlepšiť ponuku pre ľudí, ktorí dobrovoľnícky, alebo profesionálne poskytujú sociálne služby deťom a mladým ľuďom v nízkoprahových kluboch, alebo sa na túto prácu pripravujú v rámci štúdia sociálnej práce na vysokých školách. Projekt je realizovaný s podporou Nadácie SOCIA a nórskych fondov (Úrad vlády SR).

Vstup voľný.

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics