Víťazným filmom Fest Anča je írsky Old Fangs

old_fangs_fest_anca_awardVíťazom hlavnej súťaže tretieho ročníka medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča, ktorý sa konal cez víkend na Stanici a v kine Centrum, sa stal film Old Fangs (Staré tesáky) írskeho režiséra Adriena Merigeaua. Ten síce pri preberaní ceny chýbal, prihovoril sa divákom aspoň cez internetové video, kde sa tešil z hlavnej z ceny. Víťazný film si môžete pozrieť aj tu, ak ste ho nevideli priamo na veľkom plátne festivalu.

Porota v zložení Igor Prassel (Slovinsko), Rutu Modan (Izrael) a Michal Struss (SK) vyberala spomedzi 23 krátkych filmov, ktoré vybral festival do súťaže o hlavnú Anča Award z 302 prihlásených. Jediný slovenský film v súťaži Viliam režisérky Veroniky Obertovej získal druhú cenu, tretiu získal japonský film Hand Soap (Mydlo na ruky).

Viliam trailer from veronika obertova on Vimeo.

Čestné uznanie udelila porota dvom filmom - Sam’s Hot Dogs (Samove hot-dogy) režiséra Davida Lopeza Retamera a No Sleep Won’t Kill You (Nespanie ťa nezabije) Marka Meštrovića. Pozrite si druhý z nich aj u nás na stránke, ukážku z prvého si môžete pozrieť po kliknutí na jeho názov.

„Úroveň bola veľmi vysoká. Bolo tam v súťaži aj viacero študentských filmov, ktoré kvalitatívne úplne zapadli medzi zahraničnú konkurenciu. A dalo by sa to zovšeobecniť, že súťaž bola veľmi rôznorodá. Nielen všemožnými výtvarnými a animačnými technikami, ale taktiež žánrovo,“ povedal člen poroty Michal Struss pre TASR.

V ďalšej súťaži Fest Anča hlasovali všetci, ktorí sa pripojili na www.tv.sme.sk. Súťaž bola nazvaná príznačne TAKMER, pretože išlo o filmy, ktoré sa takmer dostali do hlavnej súťaže. Víťazom diváckeho hlasovania bol nemecký filmy Hat (Klobúk) režiséra Michaela Fragsteina, pozrite si ho priamo tu na stránke. Všetky ostatné filmy z tejto kategórie si stále môžete pozrieť na www.tv.sme.sk.

Fest Anča sa v roku 2009 stala členom EEAA (Eastern European Animation Award), ktorá okrem Fest Anče združuje východoeurópske festivaly animovaného filmu (Animafest Záhreb, Animateka Ľubľana, anim’est Bukurešť, Balkanima Belehrad, Banja Luka International Animation Film Festival). „Každý z festivalov posiela do súťaže jeden film zo svojej krajiny. Víťazný film, vybraný porotou, potom putuje na Cartoon d’Or, najprestížnejšiu európsku súťaž krátkeho animovaného filmu,” povedala pre TASR riaditeľka festivalu Janka Slezáková.

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics