Fest Anča - hlasujte za TAKMER najlepší film a ďalšie novinky z programu

fest_anca_2009Východné pobrežie rozširuje svoje teritóriá a atlasy: podporí priateľov a kamarátov z festivalu animovaných filmov Fest Anča v Žiline zaštítením súťaže internetového diváka TAKMER. Výber filmov, ktoré sa len tak-tak nedostali do hlavnej súťaže, si môžete už pred začiatkom festivalu pozrieť na www.tv.sme.sk. Hlasujte za najlepší film a doprajte tak víťazovi odniesť si takmer 300 000 kórejských wonov a jeho meno bude vyhlásené spolu s ostatnými cenami na záverečnom ceremoniáli festivalu. Finančnú cenu do súťaže venuje Východné pobrežie. Hlasovanie trvá do nedele 1. augusta 2010 do 12:00:00. Východné pobrežie hľadá, obnovuje, vytvára, udržuje, vylepšuje a dbá na mestský charakter miest a sídiel. Všetky animované filmy si môžete navzájom porovnať na festivale cez víkend 30. 7. - 1. 8. 2010 na Stanici.

anca_award Na festivale sa samozrejme uskutoční aj hlavná súťaž. Záujem získať ceny malo viac ako tristo tvorcov animovaných filmov, nie dlhších ako tridsať minút. Z nich bude súťažiť o Anča Award “len” dvadsaťtri snímok z pätnástich krajín. O tom, kto si okrem sošky odnesie aj 777 € za prvé, 555 € za druhé a 333 € za tretie miesto, rozhodne medzinárodná porota (Rutu Modan z Izraela, Igor Prassel zo Slovinska a slovenský animátor Michal Struss). Výsledky vyhlási v nedeľu večer. V súťažnej kolekcii je aj slovenský animovaný film Villiam. Veronika Obertová v ňom vyrozprávala príbeh chlapca, ktorý žije svoj kreslený život v skutočnom svete.

Obľúbenou súťažou je Animation Karaoke Battle. “Ide o krátku ukážku, ktorú majú súťažiaci nadabovať. Stačí, aby nabrali odvahu a nebrali sa príliš vážne. Je to príležitosť pre tých, v ktorých sa ukrývajú básnici, rapperi, muzikanti či performeri. Víťaz získa 300-tisíc forintov, porotou bude publikum,” vysvetlil programový riaditeľ festivalu Andrej Kolenčík.

Trojdňový program prinesie 331 animovaných snímok - krátkych, celovečerných aj detských - či videoklipov. “Novinkou tohto ročníka je premietanie 35-milimetrových filmov v kine Centrum. Môžeme tak uviesť viac celovečerných filmov, ktorými chceme osloviť najmä detské publikum. Ale aj starší diváci sa môžu tešiť na filmy ako Max a Mara, Trio z Belleville či francúzsku animovanú komédiu Panika v mestečku,” povedala riaditeľka festivalu Jana Slezáková.

Slovenský animovaný film predstavia dve sekcie. Jedna, inšpirovaná nedávno vydanou rovnomennou publikáciou, predstaví to najlepšie, čo vzniklo v období od začiatku šesťdesiatych po koniec osemdesiatych rokov. Druhá zaostrí optiku na súčasnú tvorbu.

K tohtoročným novinkám patrí aj sekcia Anička s hviezdičkou. “Podľa vzoru brazílskych erotických animovaných festivalov prinesieme v sobotu večer aj my pásmo šteklivých filmov pre dospelého diváka. Láska, erotika a sexuálne dobrodružstvá od autorov z celého sveta nenechajú nikoho chladným. Deťom bude vstup, samozrejme, prísne zakázaný,” povedal Andrej Kolenčík.

“Festanča však nie je len pre pasívnych divákov. Pre veľký úspech sme aj tento rok pripravili rôzne workshopy. Napríklad o 3¤D animácii. Novinkou je scenáristický workshop. Pri sledovaní animovaných filmov sme si totiž všimli, že scenár niekedy dokáže naštrbiť aj formálne perfektne urobený film, čo je veľká škoda,” povedala riaditeľka festivalu Jana Slezáková. Jeden z workshopov sa bude venovať komiksom. Povedie ho izraelská autorka Rutu Modan, ktorá svoje komiksy predstaví na výstave.

A pre tých, čo si budú chcieť od animovaných filmov na chvíľu oddýchnuť, sú pripravené večerné koncerty. Zahrajú kapely Med, Dva Pjoni a Ink Midget, noci budú patriť dj-om.

Ďaľšie info a nové správy nájdete na www.festanca.sk.

(Zdroj informácií: www.pravda.sk)

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics