MestoZAhrada 2010 –
Mestský park na Bôriku
pondelok – piatok, 22. - 26. 3. 2010

workshop študentov krajinnej a záhradnej architektúry (Stanica_FLUX)

Tretí ročník otvoreného workshopu študentov záhradnej a krajinnej architektúry z Bratislavy, Nitry a Ledníc, ktorí prichádzajú do nášho mesta, aby pomohli s aktuálnou témou či problémom. Tentoraz to bude téma mestského parku a konkrétne návrhy pre revitalizáciu parku na Bôriku, ktorý mesto plánuje v budúcom roku oživiť. Každý deň o 17.00 h prednáška alebo prezentácia hostí workshopu pre verejnosť, na záver v piatok prvé návrhy študentov. Organizujeme v spolupráci s Odborom hlavného architekta Mesta Žilina.

mestozahrada_2010_mestsky_park_foto

Verejné prezentácie a diskusie v rámci workshopu na Stanici Žilina-Záriečie:

pondelok 22. 3., 17.00 h
Fenomén mestských parkov - Ing. M. Horňáková, Ing. B. Malá

pondelok 22. 3., 19.00 h
Parametricizmus a parametrika v urbanizme - Ing. arch. M. Valúšek, Mgr. art. T. Augustín

utorok 23. 3., 17.00 h
Bulvár, Rudiny I. a Sad mieru, imidž priestorov - Ing. arch. M. Kollár, PhD , Ing. M. Marcinov, Ing. arch. K. Boháčová
Svetelný dizajn - štúdia pre park na Bôriku - zástupcovia spoločnosti VALOA desing z Fínska

streda 24. 3., 17.00 h
Exteriérový mobiliár - zástupcovia spoločnosti mmcité

štvrtok 25. 3., 17.00 h
Možnosti rozvoja a transformácia častí Rudiny I. a Sad mieru, ich väzba na okolie - Prof. Ing. arch. B. Kováč PhD

piatok 26. 3., 17.00 h
Mestský park - Sad mieru a Rudiny I. - prezentácie pracovných výsledkov študentov z workshopu

Vstup na všetky prezentácie je voľný.

Na workshope MestoZÁhrada 2010 sa tri desiatky študentov architektúry, záhradnej a krajinnej architektúry zo škôl v Bratislave, Nitre, Ledniciach a Brne budú venovať téme mestského parku na Bôriku a časti Rudiny I. Budú pracovať pod vedením Ing.arch. M. Kollára, Ing. M. Marcinova a Ing.arch. M. Valúšeka z Fakulty architektúry STU a ďalších prizvaných odborníkov. Workshop má ambície ponúknuť mestu vízie a perspektívne možnosti rozvoja mestskej časti Rudiny I. a revitalizácie mestského parku očami mladých ľudí a vytvoriť optimálne prostredie pre obyvateľa v symbióze s jeho potrebami a možnosťami.

Park na Bôriku (oficiálny názov Sad mieru) leží medzi bývalou športovou halou a centrom Rudiny I. Mestskú zeleň v súčasnosti kŕčovito zvierajú aktivity odohrávajúce sa v jej bezprostrednej blízkosti. Vybudovanie obytného súboru Amfiteáter svojou mierkou znehodnotilo vizuálnu väzbu parku na okolité územie a potláča pozíciu parku ako plošnej vegetačnej dominanty. Plánovaná rekonštrukcia a dostavba športovej haly si vyžiada zvýšenie dopravnej kapacity a môže plochu parku negatívne ovplyvniť. Nástup do parku narúša nevhodne rekonštruovaná reštaurácia Kamélia, ktorá má pre park veľký význam, najmä z historického hľadiska. Dôležitou súčasťou parku je potok Všivák, ktorý je roky znečisťovaný odpadovými vodami z domácností, čím sa narušil jeho prirodzený vodný režim a negatívne ovplyvnila jeho samočistiaca schopnosť. Bohužiaľ je možné konštatovať, že súčasný stav parku nie je kvalitným verejným mestským priestorom. Preto aj parku chýba vzťah Žilinčanov.

Park však má svoj potenciál, napríklad v napojení na pešiu a cyklistickú trasu. Cieľom workshopu je vypracovať komplexné štúdie revitalizácie plánovanej Mestom Žilina na budúci rok - z hľadiska urbanistického, architektonického aj estetického. Okrem samotného parku sa workshop zamerá aj na verejné priestory priľahlého centra Rudiny I. - nového námestia, prípadne menšieho parku obkoleseného bytovou zástavbou a vybavenosťou, a prepojenie s centrom mesta cez Bulvár. Cieľom workshopu je zvýšenie kvality celej mestskej časti prostredníctvom zdôraznenia významu verejných priestorov.

Základom stavby miest je predovšetkým postaviť mesto tak,  aby boli ľudia bezpeční a zároveň šťastní.“ (Aristoteles)

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics