Mio-Mio: Lesť rozmyslu

Instantná opera, premiéra: 11. 11. 2011, Stanica Žilina-Záriečie

Kde je vôľa, tam je predstava.

Mio-Mio: Lesť rozmysluLesť rozmyslu je instantná komorná opera v troch dejstvách o spájaní a rozdeľovaní Československa. Beňačka a Piaček už v roku 2000 pracovali na opere Posledný let o živote a diele M. R. Štefánika. Téma spolužitia Čechov a Slovákov im je teda aj umelecky blízka. Na podnet Fedora Blaščáka a Marka Adamova sa pustili do skúmania terénu nedávnej histórie - stretnutia Vladimíra Mečiara a Václava Klausa v roku 1992, na ktorom sa pod platanom v záhradí vily Tugendhat v Brne dohodli na delení spoločného štátu (o obsahu ich rozhovoru dodnes kolujú len legendy).

S pomocou Martina Ondrisku (pracovali s ním už na operách Kráľ duchov, Malevich-Malevich, …) vzniklo libreto a celková koncepcia opery, ktorá sa témou vývoja slovenského národa zaoberá od obdobia obrodenia až po rozdelenie ČSFR v roku 1993. Opera využíva osobitú nadsázku a iróniu a kriticky a s triezvou dávkou sebareflexie hovorí o historickom vývoji (česko)slovenského národa. Končí symbolickým stretnutím Václava Klausa a Vladimíra Mečiara, ktorý vyhlasuje text Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky v prvej osobe.

„Slávnostne vyhlasujem, že moje tisícročné úsilie o svojbytnosť sa práve teraz naplnilo. Uznávam tvoje právo na sebaurčenie, aj jej, aj jeho, aj jeho. V tejto historickej chvíli touto deklaráciou vyhlasujem svoju zvrchovanosť ako základ suverénnej existencie…mňa.“

Podobne ako v opere Zbojníci aj v najnovšej opere sa opäť zjaví postava francúzskeho generála M.R.Š. Technológiu použitú v Ľsti rozmyslu si Mio-Mio naživo vyskúšali pri realizácii Urban Oratoria v Košiciach. Ide o štvorkanálový setup, ovládaný z javiska s použitím vždy dvoch kusov zariadení - on stage mix, Mio DigiWalker P560, iPad, netbook Asus EEE, bezdrôtový mikrofón a prijímač.

miomio_lestrozmyslu2Mio-Mio
Stano Beňačka a Marek Piaček spolupracujú od roku 2008 v elektronicko-improvizačnom súbore Mio-Mio. Využívajú špeciálny softvér Clanger Theremin. Zvuk vytvárajú pomocou malých GPS hardverových zariadení Mio DigiWalker P560. Pre ich vystúpenia sú charakteristické glisandá podobné reálnemu tereminu. V roku 2011 rozšírili svoj technologický park o iPady (softvéry Sunrizer, SunVox, MadPad HD, Sylo Synthetizer, Theremin, DJ SoundBox, iMachine, Alchemy, SoundPrizm Pro, FourierTouch a iné).

Stano Beňačka a Marek Piaček využívajú pri predstavení skúsenosti s improvizáciou a účinkovaním v rôznych zoskupeniach (dona@u.com, Vapori del Cuore, Voice Over Noise, Gourounaki, Požoň sentimentál, Slovenský filharmonický zbor a. i.). Obaja hudobníci pracujú spolu už od roku 1999 na rôznych projektoch (symfónia Nuntium Magnum, opera Posledný let, hudobno-tanečné predstavenie Zlet, séria improvizovaných predstavení s názvom Sonáta, komorné opery Zbojníci a Malevich-Malevich, improvizovaná opera Kráľ duchov, oratórium Urban Oratorio…). Ako Mio-Mio účinkovali na festivaloch Multiplace, Anasoft Litera, Akademický Prešov, European Chamber Opera festival Praha, New-New
Brno, Melos-Étos Bratislava, KioSK Žilina, Košická biela noc a i. Ich hudba vyšla na CD sampleri Kraa (AtraktArt) a na vinyle v projekte Vinylized Vol. 2 (4mg Records). Spolupracujú aj s režisérom Petrom Važanom.

Libreto: Marek Piaček, Stanislav Beňačka, Martin Ondriska, Fedor Blaščák
Réžia: Martin Ondriska
Dramaturgia: Fedor Blaščák
Hudba: Stanislav Beňačka, Marek Piaček
Účinkujú: Mio-Mio / Marek Piaček, Stanislav Beňačka/ a ich hostia Marek Adamov a Martin Ondriska
Produkcia: Stanica Žilina-Záriečie

Inscenácia vznikla s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Nadácie Intenda.

www.memorykontrol.org
www.mio-mio.org

Mediálny príspevok s Marekom Piačkom o opere Lesť rozmyslu, publikovanej v denníku SME, nájdete tu:
http://komentare.sme.sk/c/6175206/meciara-a-klausa-pri-tvorbe-hymny-inspiroval-lennon.html

Recenzia na operu od Mira Zwiefelhofera: http://www.theatre.sk/isrecenzie/591/97/Lest-rozmyslu-Piacek-a-Benacka-cesko-a-slovensko-Meciar-a-Klaus/?cntnt01origid=97/

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics