Česko-slovenské turné projektu Painted Bird

The Painted Bird / BastardViac ako rok trvalo, kým sa nám spolu s Paľom Zuštiakom podarilo priviezť inscenáciu The Painted Bird / Bastard opäť na Slovensko. Stanica Žilina-Záriečie je prvou zastávkou česko-slovenského turné projektu (7. 11. 2011), ďalej ho budú môcť vidieť diváci v Košiciach (13.11., Štátne divadlo a Kasárne Kulturpark), Prahe (20. 11., Divadlo Archa), Bratislave (25. 11., Elledanse) a v Banskej Bystrici (30. 11., Záhrada – Centrum nezávislej kultúry).

Čo sa za ten rok udialo? Projekt mal úspešnú americkú premiéru v slávnom divadle La Mama Etc. a reprízy na COIL festivale v Abrons Art Centre a v divadle Baryshnikov Arts Centre v New Yorku. Prísna newyorská kritika ocenila Bastarda a aj tanečný výkon Jara Viňarského pozitívne, titul sa objavil dokonca ako čestný tip aj v koncoročnom sumári najlepších akcií v tanečnom umení novín Time Out New York. Medzičasom mala v júni 2011 premiéru aj druhá časť trilógie s názvom Amidst (Uprostred), na poslednej časti Strande Cargo (Podivný náklad) v tejto chvíli Pavel Zuštiak pracuje a jej premiéra je naplánovaná v máji 2012.

The Painted Bird / BastardMali sme teda to šťastie stáť pri narodení tohto americko-slovensko-poľského projektu a tešíme sa na jeho návrat. S prvou časťou, Bastardom, prichádza Palissimo na Slovensko a do Čiech vďaka podpore nadácie Trust for Mutual Understanding a Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Pavel Zuštiak v spolupráci so skladateľom Christianom Fredericksonom a tanečníkom Jarom Viňarským prinášajú v inscenácii Bastard témy vykorenenia, odcudzenia, inakosti, situácie emigranta. Prvá časť trilógie The Painted Bird je voľne inšpirovaná kontroverznou novelou Jerzy Kosinského Pomaľované vtáča z roku 1956. Zuštiak v nej vykresľuje jednu z kapitol novely, kde sa túlavý chlapec stretáva s mužom, ktorý od hnevu pomaľuje vtáča oslnivými farbami a vypustí späť do kŕdľa. Tam je považované za votrelca a následne násilne doďobané na smrť vlastnou čriedou.

Čo znamená byť v exile? Ako exil zmení človeka? Aký je rozdiel medzi utečencom, expatriotom, vyhostencom, emigrantom? – ľuďmi, ktorí sa presunuli aj so svojimi koreňmi, ale aj tými, ktorým už žiadne korene nezostali?

Pavel ZuštiakTanečné divadlo Palissimo založil v roku 2004 slovenský tanečník a choreograf žijúci v New Yorku, Pavel Zuštiak. Prostredníctvom neho sa snaží vyjadrovať umeleckú slobodu prepájaním rôznorodých myšlienok a špecifík jednotlivcov. Využíva silu tanca na prekročenie verbálnej komunikácie a dosiahnuť tak slobodu v komunikácii s divákmi.

Projekt The Painted Bird / Bastard vypravíme na Stanici 7. novembra na jeho ďalšie zastávky na Slovensku a v Čechách. Veríme, že keď Palissimo meria takú diaľku k vám, aj vy si nájdete k nemu cestu do vášho najbližšieho divadla.

Turné sa uskutoční vďaka finančnej podpore nadácie Trust for Mutual Understanting, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Veľvyslanectva USA v Bratislave.

Trailer k predstaveniu The Painted Bird | Bastard (1. časť)

Portrét Pavla Zuštiaka, autor: Peter Snadík

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics