Pecha Kucha Night Žilina

Umelci, tvoriví ľudia a aktivisti. Naživo a bez dlhých rečí! Trikrát do roka v Žiline - 20 obrázkov x 20 sekúnd.

pecha_kucha_open_air_2017
najbližšie vydanie:
Pecha Kucha Nigth Žilina, Vol. 36 - Open Air
piatok 11. augusta 2017 o 20.20 na Stanici, letné kino pod Rondlom

Letné vydanie obľúbeného formátu krátkych prezentácií ľudí, o ktorých vám chceme dať vedieť, sa už tradične odohrá vonku na záhrade pod nadjazdom Rondel na plátne nášho letného kina. Každý z nás, čo sme na Stanici aj v Synagóge, pozval koho poznal a bude to opäť zaujímavý mix. Program je už kompletný a môžete tešiť:

- našu dobrovoľníčku Agathe de Montmorillon, ktorá k nám z Francúzska prešla 1700km na bicykli

- architekta Petra Kasmana z rozbiehajúceho sa komunitného a kreatívneho centra Aktívny Park Rajec (www.facebook.com/Aktívny-PARK-Rajec-1885035518423255)

- divadelného režiséra Iva Dobrovodského, člena Batyskafu a realizátora projektu 10080 s cieľom podporovať vznik netradičných scénických diel (www.facebook.com/ba.batyskaf)

- nový žilinský priestor pre alternatívnu kultúru Hájovňa a ľudí okolo nej (www.facebook.com/Hajovna27)

- študentku umenia a stážistku v galérii Plusmínusnula Bertu Holoubkovú (www.facebook.com/bertice.h)

- našu holandskú kolegyňu Nienke Voorinholdt, ktorá predstaví s Dušanom Dobiašom pokrok na projekte Usmej sa, prší! (www.facebook.com/usmejsaprsi)

- organizátora Hviezdnych nocí v Bytči Petra Gärtnera, ktorý predstaví nadchádzajúci ročník festivalu (www.hviezdnenoci.sk)

- výtvarníkov Antona Čierneho a Pavlínu Fichtu Čiernu, ktorí začali tento rok robiť výstavy súčasného umenia v Centre Arzenal Ciachovňa (www.arzenalciachovna.sk)

- sociologičku Lýdiu Grešákovú, ktorú zaujíma, akým spôsobom a prečo ľudia do utvárania mesta, mestského plánovania a architektúry prispievajú, a naopak (www.advojka.cz/autori/lydia-gresakova)

- umelkyňu Ninu Mikuškovú, ktorá realizuje sociálne angažované a participatívne projekty a umenie vo verejnom priestore (www.ninamikuskova.website)

- filozofa Lukáša Likavčana, ktorý sa zaoberá post-marxistickou a post-štrukturalistickou filozofiou, filozofiou technológií, politickou ekonómiou a politickou ekológiou (www.muni.academia.edu/LukášLikavčan)

- DJa, promotéra, hudobného producenta a občasného hudobného žurnalistu Andreja Kabala, ktorý bude okrem prezentácie aj hrať malú párty v našom bare (www.evocativeobjects.bandcamp.com / www.soundcloud.com/jacques-kustod)

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)
Vstupenky v predpredaji na: https://tootoot.fm/sk/events/5975e963cefda30f5ccbfb5d

- - -
pecha_kucha_night_zilina

Keď architekti zo štúdia Klein Dytham v Tokiu zakladali formát Pecha Kucha, išlo im o to, aby si pravidelne a v skratke vymenili s kolegami a priateľmi od dizajnu a umenia novinky o projektoch, na ktorých robia. Medzitým sa 20 obrázkov x 20 sekúnd rozšírilo do celého sveta, do stoviek miest. V Žiline to organizujeme už pár rokov a chceli by sme sa trochu vrátiť ku koreňom tejto akcie. Nebudeme sa teda donekonečna snažiť len o nové mená, ktoré ešte na Pecha Kucha za predchádzajúcich tridsať vydaní neboli. Chceme opakovane pozývať ľudí, ktorým sa medzitým niečo podarilo alebo aktuálne robia na zaujímavom projekte. Chceme, aby Pecha Kucha bola príjemným stretnutím medzi architektami, umelcami, dizajnérmi a všetkými, čo robia niečo kreatívne. Výber na každé vydanie je aj výberom z osobných pozvaní ľudí zo Stanice a privítame naďalej radi aj vaše tipy, koho by ste chceli (zo Žiliny aj zďaleka) predstaviť či kto nedávno urobil niečo dôležité, aby sme ho pozvali znovu o tom porozprávať. Píšte na info@stanica.sk.

pecha_kucha_night_zilina_after

O čo vlastne na PKN ide (pre tých, ktorí to ešte nezažili):
Pecha Kucha [pča kča] je japonský výraz pre označenie zvuku vznikajúcom pri konverzácii. „Dajte do ruky architektovi mikrofón a ste lapení na hodiny”, popisoval počiatok hľadania formy architekt a zakladateľ PKN Mark Dytham. Aby vylúčil túto hrozbu, hľadal formát, ktorý by ju vopred znemožnil. Riešenie je pevný systém PKN: každý autor má k dispozícii 20 obrázkov, z ktorých každý zostáva na projekčnom plátne 20 sekúnd. Spolu presne 6 minút 40 sekúnd. Ani o sekundu viac. V jednom večeri sa tak stretne na jednom pódiu a jednom plátne 12 - 14 tvorcov a diváci to oceňujú, aj v Žiline. Pecha Kucha Nights sú na Stanici jednou z najnavštevovanejších akcií. Organizujú ju Richard Černý z občianskeho združenia Kachuna v spolupráci s nami a vďaka podpore Fondu na podporu umenia a Mesta Žilina.

www.pecha-kucha.org

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics