Vyhľadať
Close this search box.

Kultúra musí ostať otvorená. Pre všetkých.

Kultúra musí ostať otvorená. Pre všetkých. 
Preto potrebujeme Vaše 2% 

 ĎAKUJEME!
2%

Program Nová synagóga

MA-MUTTER. Skladanie mamutieho príbehu – výstava Martina Špirca (22. 3. – 2. 6. 2024)
piatok 22.03.2024 /
@17:00
"Témy, ktoré spracovávame, si niekedy nájdu nás, nie my ich. U Martina Špirca odhadujem témy súvisiace s pravekom a evolúciou na celoživotné skúmanie, ktoré bude napriek jeho snahe o ich ukončenie ďalej striedavo eskalovať a hibernovať a písať svoj „novoveký“ príbeh. Všíma si detaily, osobitosti, premýšľa, čo všetko sa mu vrylo do pamäti, aké mechanizmy naňho pôsobia v sociálnych vzťahoch, v technológiách, v krajine a aký vplyv má toto všetko na diela, ktoré vytvára. Študoval síce maľbu, ale vždy v nej boli presahy do iných médií ako socha, objekt, performance, video či fotografia. Kombinácia jeho pretrvávajúcej fascinácie pravekom a experimentovania s maliarskym plátnom teda logicky vyústili najprv k potrebe realizácie malého ľahučkého origami modelu mamuta z papiera, potom o niečo väčšieho modelu z povoskovaného plátna, a teraz v rámci výstavy k pokusu o vytvorenie jeho reálnej veľkosti – origami mamuta v mamutích rozmeroch. Vytvoril si na to autorskú techniku, v rámci ktorej na plátno, pôvodne určené na maľbu, nanáša vosk a ten potom zažehľuje, čím mení jeho pevnosť, pričom vzniká zároveň aj špecifická vôňa.Nová synagóga sa počas výstavy „premení“ na novodobú jaskyňu, v ktorej stretneme okrem zamestnancov aj sochy pravekých ľudí, doslova tu „zaparkuje“ ďalšia jaskyňa a vyrastie aj mamut. Súčasťou výstavy budú staršie aj úplne nové diela završujúce Martinovu pravekú epopeju. Jeho video Kompozícia s mamutom 1. a 2. (2012), ktoré sa odohráva v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave, som videla prvýkrát pred viac ako 10 rokmi, ale mám ho dodnes v pamäti, podobne ako mi zostali v pamäti scény z filmov Cesta do pravěku či Boj o oheň."autorka textu a kurátorka: Zuzana JanečkováMartin Špirec je vizuálny umelec, pedagóg a neúnavný výskumník. Narodil sa v Čadci, odkiaľ pramení prezývka Kysučan, čo ako sám hovorí, je v slovenskom kontexte niečo ako kosodrevina v hierarchii lesnej spoločnosti. Vyštudoval a následne pôsobil na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave ako asistent a vedúci ateliéru +- XXI v dvojici s Rastislavom Podhorským. Veľa pozoruje, chodí a skúša doslova na vlastnej koži. Všíma si detaily, osobitosti, premýšľa, čo všetko sa mu vrylo do pamäti, aké mechanizmy naňho pôsobia v sociálnych vzťahoch, v technológiách, v krajine a aký vplyv to má na diela, ktoré potom vytvára. Študoval síce maľbu, ale vždy v nej boli presahy do iných médií ako socha, objekt, performance, video či fotografia. Výsledkom sú vzrušujúce prekvapenia, ktoré sa nijak nevyhýbajú omylom a ukazujú ďalšie nečakané súvislosti. Tento nielen umelecký výskum často konzultuje aj s odborníkmi v daných špecifických oblastiach (napr. s archeológmi či paleontológmi). Na výstavu platí naša celoročná výstavná permanentka.
Kresliace kolokvium II.
nedeľa 31.03.2024 /
@15:00
Naväzujeme na úspešnú galerijnú situáciu a pokračujeme formátom kresliaceho workshopu pre širokú verejnosť v druhej edícii. Bude to príležitosť previesť účastníkov základným scitlivením sa na (nielen galerijný) priestor s následným premenením do kresby. Časť podujatia bude okrem iného doprevádzaná moderovaným časom spoločného ticha a reflexie nad zakresleným.K workshopu nie sú vopred potrebné žiadne formálne znalosti z kreslenia. Podujatie je určené aj ako pre začiatočníkov, tak aj pre pokročilých.Kapacita workshopu je obmedzená. Čas podujatia bude približne 2,5 hodiny.Ing. arch. Michal Žák DiS. SDB (*1992)Vyštudoval architektúru a grafický dizajn v Bratislave a vo Wroclawe. Zaujíma sa o nové vizuálne formy i o vzťah súčasného umenia a kresťanskej spirituality. Ako rehoľník salezián sa momentálne venuje práci vychováteľa na stredoškolskom internáte v Žiline a artdirectingu menších projektov. Kresba ho vo svojich rôznych podobách sprevádza už od detstva na jeho cestách životom.
Katarzia: Šťastné dieťa TOUR
streda 03.04.2024 /
@20:00
Výrazná osobnosť československej scény, speváčka, skladateľka a textárka Katarzia vyráža na turné. 6. októbra 2023 vydala šiesty štúdiový album s názvom Šťastné dieťa, ktorý predstaví aj v Novej synagóge.Nové piesne zložila Katarzia prevažne na klavíri a na aranžmánoch a produkcii s ňou spolupracoval producent a zakladateľ vydavateľstva Animal Music Petr Ostrouchov. Katarzia si prizvala aj mladú slovenskú klaviristku Kristínu Smetanovú, bubeníka Romana Víchu a basgitaristu Tomáša Lišku. V piesni Piesok hosťuje na trúbke švédsky trubkár Oskar Stenmark a speváčka Stephanie Alvarenga, ktorí žijú v New Yorku. Katarzia je vďaka svojim výrazným textom často označovaná za hlas svojej generácie. S otvorenosťou a empatiou hovorí o aktuálnych pocitoch žien prostredníctvom obrazov medziľudských vzťahov v súčasnom svete.V medziobdobí po vydaní svojho predchádzajúceho albumu "n5" (2021) zložila piesne pre televízny seriál Pozadí udalostí v réžii Jana Hřebejka, pre celovečerný dokumentárny film Jarmily Štukovej Moja nová tvář a pre divadelné predstavenia. Spolupracovala aj na úspešnom projekte HORÁČEK GEN XYZ pre pražský Cirkus La Putika, kde spolu s niekoľkými ďalšími producentmi a hudobníkmi prepracovala texty a skladby Michala Horáčka. V minulosti získala okrem iného ocenenie Radio Head Awards a jej tvorbu ocenil aj prestížny festival Berlinare.Katarziu na turné sprevádzajú:Robin Galia (piano)Miloš Klápště (basgitara) Oliver Lipenský (bicie)Na toto podujatie Vám platí super výhodná ročná permanentka, lebo máme radi naše pravidelné návštevníčky a návštevníkov.
Nezlomní - príbehy obyvateľov a obrancov Ukrajiny s reportérmi Janou Čavojskou a Marcelom Rebrom
štvrtok 04.04.2024 /
@17:00
Spoznajtie ľudí, ktorí sa odhodlane bránia ruskej agresii. Spoznajte realitu frontovej línie na fotografiách a v príbehoch, ktoré zaznamenávajú slovenskí reportéri, ktorí na Ukrajinu cestujú od začiatku invázie pravidelne.Jana Čavojská a Marcel Rebro sa okrem reportáží a fotografií sa snažia ľuďom na Ukrajine aspoň trochu pomôcť. Robia zbierky na turnikety a ďalšiu taktickú medicínu, prieskumné drony a ďalšie potrebné veci pre obrancov, podporili dobrovoľníkov, ktorí vyrábajú maskovacie siete, financujú terapeutické pobyty pre manželky a deti zabitých vojakov. V apríli príde 46 takýchto detí do tábora na Slovensku. Celé vaše vstupné poputuje im.Jana ČavojskáReportérka a fotografka, autorka dvoch reportážnych kníh: Dunaj – Rieka príbehov a Humans: 30 tvárí lepšieho Slovenska, spoluautorka dokumentárneho filmu danubeStory o rieke Dunaj. Vo svojich reportážach sa venuje hlavne príbehom ľudí v komplikovaných životných situáciách, téme migrácie a utečencov. Precestovala za nimi 80 krajín vrátane Južného Sudánu, Haiti, Rwandy, Venezuely, Iraku či Sýrie. Marcel RebroFotograf, bloger a fundraiser. Dlhodobo dokumentoval život kočovných pastierov sobov – Nencov – na severe Ruska a vydal o nich knihu Nenci – s fotoaparátom za ruskými Eskimákmi. Do Ukrajiny vyrazil prvýkrát v marci 2023. Hneď pri svojej prvej návšteve vojnou sužovanej krajiny pochopil, že dokumentovať a fotiť nestačí. Spolu s Janou začali organizovať zbierky na pomoc.Linky na ich aktuálne zbierky na Doniu:https://www.donio.sk/sedem-dni-bez-vojnyhttps://www.donio.sk/turnikety-pre-vojakovhttps://www.donio.sk/sana-rozvaza-dobrohttps://www.donio.sk/anti-dronove-hummrehttps://www.donio.sk/darceky-pre-putina
Vypredaná JANA KIRSCHNER / OBYČAJNOSTI TOUR
sobota 06.04.2024 /
@20:00
Koncert je komplet vypredaný, aj pridané miesta na balkóne - ďalšie lístky už nebudú, ani online ani na mieste. Ďakujeme za záujem, bolo to neuveriteľne rýchle!-----Speváčka a skladateľka Jana Kirschner prichádza začiatkom marca s dlhoočakávaným novým albumom s názvom Obyčajnosti. Album je oslavou každodenných dní, vecí a rituálov, ktoré v jej melódiách ožívajú a rozprávajú pestrým hudobným jazykom.Oslava každodenností a vzácností obyčajných dní bude pokračovať aj v 7 mestách naprieč Česko-Slovenskom. Vo viac než 90-minútovom programe sa spolu s Jankou predstaví medzinárodná zostava hudobníkov z Británie, Francúzska, Česka i Slovenska. Členovia kapely MAD MAD MAD, Malina Brothers, Katja Elznicová zo skupiny Manon Meurt, Valentína Vlková (Meowlau x Val), Adina Sivoková a samozrejme speváčkin dlhoročný partner a producent Eddie Stevens, známy z kapiel Moloko, Zero 7, či spoluprácami s Roisin Murphy, Jamiroquai a Siou. V Žiline tento veľký hudobný zážitok vychádza na deň druhého kola prezidentských volieb, v ktorých opäť raz pôjde o veľa. Držme sa a strávme tento (ne)oyčajný večer spolu!
PIANO DAYS 2024: PIANO TALKS / diskusia v knihkupectve Artforum Žilina
štvrtok 11.04.2024 /
@16:30
Združenie Učiteľské kolégium v spolupráci so združením InMusic chystá ďalší ročník festivalu zameraného na klavír, do ktorého je zapojených viacero slovenských miest a pomaháme. PIANO DAYS 2024 nebude ani tentokrát bez PIANO TALKS, ale vyberieme sa so stretnutím pre zmenu k priateľom do žilinského Artfora, kde sa pred otváracím koncertom festivalu v Dome umenia Fatra klaviristky Kristína Smetanová a Júlia Novosedlíková budú rozprávať s etablovaným klaviristom Ivanom Šillerom a našim kolegom Kamilom Mihalovom.Vstup na podujatie je voľný.

Program Stanica Žilina-Záriečie

Pidi Café – kaviareň pre rodičov s malými deťmi každý pondelok 9:00 - 11:30
pondelok 04.12.2023 @09:00
POKRAČUJEME OD 8. JANUÁRA 2024.Pokračujeme v úspešnom formáte nášho Pidi café! Pravidelne každý pondelok od 9:00 do 11:30 opäť otvárame hravé “dielne” pre rodičov s batoliacimi sa deťmi. Pre ženy či mužov na materskej je príjemné, ba priam nevyhnutné tráviť čas s inými dospelými ľuďmi v prívetivom a bezpečnom priestore, kde sa môžu voľne hrať ich deti. A presne také miesto nájdete u nás na Stanici.Chceme týmto formátom poskytnúť rodičom aj deťom priestor na spoznávanie, interakciu a socializáciu. Vážime si svoju pozíciu kultúrneho uzla, v ktorom sa stretávajú rôzni ľudia. Chceme byť ešte viac inkluzívni prostredníctvom exkluzívnych otváracích hodín.  S nápadom Pidi café prišla naša kamarátka a bývalá kolegyňa Nienke, v období batolenia jej dcéry. Materská – akokoľvek zábavná, vzrušujúca, ale aj vyčerpávajúca – niekedy znamená aj izoláciu. Nienke si povedala : Ak nevieš nájsť to, čo potrebuješ, vytvor si to sama! Aj toto dokážu vaše 2%. Podporte nás. Dokážu to znova. ĎAKUJEME!
PIDI Výtvarky 2 (pre deti 2-4 roky)
štvrtok 07.03.2024 @10:00
Opäť otvárame nový kurz pre najmenších a ich rodičov / starých rodičov / tety / ujov /… - PIDI Výtvarky 2. Na PIDI Výtvarkách sa budeme hrať, hľadať, skúmať, skúšať, vymýšľať s farbami, papierom, vlastnými rukami a nohami, hlinou alebo kadečím, čo doma alebo vonku nájdeme.PIDI výtvarky budú prebiehať na Stanici vždy vo štvrtok od 10:00 do 11:30 a sú otvorené pre deti vo veku 2 - 4 roky v sprievode dospelého. Lekcie budú spoločne viesť naše lektorky Karolína a Maťa. Kurz bude pozostávať z 10 spoločných doobedných stretnutí od 7. marca do 30. mája.Kurzovné je 100 eur, v prípade, ak už jeden súrodenec chodí ku nám na Výtvarku alebo keramiku, 90 eur.Ďakujeme za veľký záujem, v tejto chvíli je kurz PIDI 2 obsadený.Informácie a prihlasovanie masiarova.martinka@gmail.comAj toto dokážu vaše 2%. Podporte nás. Dokážu to znova. ĎAKUJEME!
Keramika pre začiatočníkov s Norou Onysko
pondelok 25.03.2024 @17:00
Otvárame mesačný kurz keramiky pre začiatočníkov s našou kolegyňou Norou Onysko, keramičkou z Ukrajiny. Kurz bude v slovenskom jazyku, ale ak hovoríte po anglicky alebo po ukrajinsky, ste srdečne vítaní a lektor vám poskytne rovnakú úroveň výkladu.Kurz je určený pre tých, ktorí s hlinou ešte nemali skúsenosti,  aj pre ľudí, ktorí toto remeslo už vyskúšali. Budeme diskutovať o tom, čo môžeme vytvoriť. Ak máte vlastny nápad a viete, čo hcete vytvoriť Nora vám to pomôže uviesť do života. Kurz pozostáva zo 4 pondelkových lekcií v trvaní 2 hodín. Začneme od výkladu základov keramiky, cez spracovanie hliny, povrchové úpravy, glazovanie až po finálny výpal.Pre viac info a prihlasovanie: nora@stanica.sk

Blog - texty a iné novinky