28. - 30. Septembra 2023, Nová synagóga v Žiline

Žilinský literárny festival 2023

pár slov

ŽLF 2023

Jubilejný 20. ročník bude atmosférou rôznorodosti v literatúre. Tá nás môže preniesť do imaginárnych budúcich svetov, poukázať na súčasné problémy, popularizovať vedu, prinášať poéziu v rôznych formách, sprostredkúvať dialóg a mnoho iného. Tri festivalové dni nabité programom takým rôznorodým, akým literatúra vie byť, vás preto prenesú do sveta komiksu, architektúry, stredoveku, cestovania, detských zážitkov, poetických rovín, aj starého dobrého románu.

KDE

Nová synagóga v Žiline

KEDY

28. – 30. Septembra, 2023

Nebudú chýbať debaty so zaujímavými slovenskými aj zahraničnými autormi, tematické diskusie, výborné koncerty, workshopy, celodenný detský program a v sobotu aj knižný trh vydavateľov a kníhkupectiev.
Festival organizuje občianske združenie ZLF v spolupráci s kníhkupectvom Artforum v Žiline a kultúrnymi centrami Nová synagóga a Stanica Žilina-Záriečie. Z verejných zdrojov ho podporuje Fond na podporu umenia a Mesto Žilina; dvomi percentami a vaším vstupným vy sami. Ďakujeme!

Na čo sa môžete tešiť

Festival moderuje Pavol Labuda.

Program

28.9.2023

ŠTVRTOK
17:00 / hlavná sála

Otvorenie festivalu

V rámci otvorenia jubilejného 20. ročníka Žilinského literárneho festivalu vás čaká nielen poetická performancia V nízkom rozlíšení, ale aj diskusia s oceňovanou izraelskou spisovateľkou Ajelet Gundar-Gošen, a ocenenie Vladimíra Michala, ktorý nestojí len za založením legendárneho Artfora, z ktorého sa už stal na slovenskej kultúrnej scéne fenomén, ale aj za vznikom samotného Žilinského literárneho festivalu. Na záver večera si budete môcť vychutnať zhudobnené básne slovenských autorov.

20:00 / kaviareň

Básne múzické

(koncert)

František Báleš zhudobnil do podoby piesní básne svojich obľúbených autorov – Rudolfa Dilonga (Dráma na počiatku, Lodičky a lode), Janka Kráľa (Moja pieseň), Jána Kostru (Vzdych), Milana Rúfusa (Báseň o básni), Jána Smreka (Dnes milujem svoj deň) a Hviezdoslavove Krvavé sonety v prebásnení do angličtiny z pera Johna Minahanea – The Bloody Sonnets.

29.9.2023

PIATOK
10:00 – 12:00 / hlavná sála

Škola reportáže

Šiesty ročník vyhlásenia výsledkov celoročnej súťaže študentov stredných škôl žilinskej župy organizovanej Gymnáziom bilingválnym v Žiline.

16:00 / kaviareň

V DIALÓGU: Zuzana Vitková a Petr Koubský o popularizácii vedy v literatúre

Formát „V dialógu“ ponúka priestor zaujímavým ľuďom na zaujímavý rozhovor, do ktorého sa môžete zapojiť aj vy. V prvom dialógu sa budú Zuzana Vitková a Petr Koubský rozprávať o popularizácii vedy v literatúre.

16:30 / hlavná sála

Mycelium Vilmy Kadlečkovej

(diskusia)

moderuje: Veronika Sebechlebská

Monumentálna, ambiciózna, jedinečná… tak opisujú čitatelia aj kritici osemdielnu ságu Mycelium českej autorky scifi a fantasy Vilmy Kadlečkovej. A vôbec nepreháňajú: toto obsiahle a prepracované dielo je výnimočným zjavom na českej scéne, a s autorkou, ktorá na ňom pracovala dvadsať rokov a tento rok zaň získala vôbec prvú cenu Magnesia litera v žánri fantastiky, sa aj vy môžete ponoriť do sveta Mycelia.

17:30 / kaviareň

Správa o slovenskej architektúre: Henrieta Moravčíková a Peter Szalay

(diskusia)

moderuje: Jana Močková

Kolektív autorov vrátane Henriety Moravčíkovej a Petra Szalaya, ktorí sa dlhodobo venujú architektúre a urbanizmu 20. storočia, zostavil zbierku pútavých esejí o stave slovenskej architektúry pod názvom SOS A. Zameriavajú sa v nej najmä na dobový a spoločenský kontext a otázky ochrany kultúrneho dedičstva.

18:00 / hlavná sála

Daniel Majling: Čo všetko sa môže stať na Gemeri?

(diskusia, čítačka)

moderuje: Rudi Rus
ukážky číta: Branislav Bačo

Daniel Majling, autor komiksov RudoZóna, osoba stojaca za zbierkou poviedkou Ruzká klasika, tento rok priniesol čitateľom ďalšiu chuťovku: prvú časť trojdielneho grafického románu Gemer, ktorý sa odohráva v jeden augustový deň – áno, správne hádate, na Gemeri. A nechýba ani Jon Bon Jovi.

19:00 / kaviareň

V DIALÓGU: Juraj Malíček a Martin Boszorád o komiksoch

Formát „V dialógu“ ponúka priestor zaujímavým ľuďom na zaujímavý rozhovor, do ktorého sa môžete zapojiť aj vy. V druhom dialógu sa Juraj Malíček a Martin Boszorád porozprávajú o komikse ako o „alternatívnom“ umeleckom druhu a jeho výrazových špecifikách.

20:30 / hlavná sála

Otec Ferapont alebo Znovuzrodenie pravoslávia v našom meste

(divadelné predstavenie)

Otec Ferapont v našom meste pomerne rýchlo získal povesť nekompromisného Božieho služobníka. Nie každý súhlasil s jeho kázňami, nie každý im rozumel.

20:30 / kaviareň

Liminaal: Budúcnosť (nie)je iba moment

Na príklade fenoménu „technorientalizmu“, ktorý dlhodobo ovplyvňuje obraz budúcnosti, alebo obavy z nej v západnej civilizácii – prenesené do filmu a literatúry, ukážeme čo všetko ovplyvňuje proces tvorby umeleckého (architektonického) diela – environment designu alebo architektúry prostredia.

30.9.2023

SOBOTA
10:00 – 18:00 / hlavná sála

Knižný trh

13:30 / kaviareň

Andrij Ľubka: A čo na to Ukrajinci?

(diskusia)

hosť: Marek Vadas
moderuje: Terézia Zhaňačová
tlmočí: Anna Siedykh

Andrij Ľubka nie je len ukrajinský básnik, spisovateľ a esejista, ale aj prekladateľ a kurátor festivalov poézie. Navyše je aj aktívnym dobrovoľníkom, ktorý pomáha ukrajinskej armáde, okrem iného zorganizoval nákup a dodávku takmer dvesto džípov pre ukrajinské ozbrojené sily. Do diskusie sa zapojí ako hosť aj Marek Vadas, ktorý je editorom Andrijovej knihy, ktorá práve v slovenčine vychádza, a zároveň miniedícia ukrajinskej beletrie, ktorá vychádza v Denníku N, vznikla na jeho popud.

14:30 / hlavná sála

Úžasná Brazília so Zdenkom Somorovským

(diskusia, prednáška)

moderuje: Ivana Zacharová

Vydajte sa so sprievodcom, fotografom a reportérom Zdenkom Somorovským na fantastickú cestu po Úžasnej Brazílii, ktorú približuje aj v rovnomennej knihe prostredníctvom cestovateľských reportáží doplnených kvalitnými fotografiami berie čitateľa na epickú cestu do krajiny vyznačujúcej sa nespútanou energiou, podmanivým rytmom samby, nádhernou prírodou amazonského pralesa a nezadržateľnou silou magickej rieky Amazonky.

15:00 / kaviareň

Ewald Arenz

(diskusia)

moderuje: Katarína Labudová
tlmočí: Helena Grofčíková

Nemeckého spisovateľa Ewalda Arenza už mali slovenskí čitatelia možnosť spoznať prostredníctvom českého prekladu jeho románu Staré odrůdy a tohto roku mu v slovenskom preklade vyšiel román Veľké leto, nádherný príbeh o tom prvom veľkom dôležitom lete dospievania plnom priateľstiev a veľkých lások, po ktorom už nič nebude ako predtým.

15:30 / chodba pri hlavnej sále

Ozvi sa! – moderná sebaobrana

s Jasmínou a Pavlom Houdekovcami (workshop)

Zážitkový workshop Modernej sebaobrany vás naučí ako sa za seba postaviť, ako si hájiť osobné hranice a ako si vziať stratenú silu späť. Príďte si naboostovať sebavedomie a naučte sa hovoriť NIE! Workshopom vás prevedú Pavel a Jasmína Houdekovci, autori rovnomenného bestselleru.

16:00 / hlavná sála

Camera Obscura Aleny Sabuchovej

(diskusia, uvedenie krátkeho filmu)

moderuje: Pavel Sibyla

Oceňovaná spisovateľka Alena Sabuchová hovorí o svojej novej pripravovanej knihe, o vzniku filmu podľa jej úspešného románu Šeptuchy a o príbehoch z pera iných autorov či autoriek, ktoré sa dostali na filmové plátno. Súčasťou diskusie bude uvedenie nového krátkeho filmu o jej pripravovanej knihe. 

16:30 / kaviareň

S Afonsom Cruzom o vzdialenostiach medzi nami

(diskusia)

moderuje: Ivana Zacharová
tlmočí: Lucia Halová

Diskusia s Afonsom Cruzom, všestranným portugalským umelcom, ktorý popri písaní fotí, ilustruje knihy, hrá v bluesovej kapele a režíruje animované filmy. Vo svojom najnovšom románe (už treťom, ktorý mu vychádza v slovenskom preklade) rozohráva tézu vychádzajúcu z prvej vety románu Anna Kareninová, jedného z najslávnejších diel svetovej literatúry.

17:00 / hlavná sála

V DIALÓGU: po stopách stredoveku

s Danielou Dvořákovou, Tomášom Gálisom a Denisou Gura Doričovou

Formát „V dialógu“ ponúka priestor zaujímavým ľuďom na zaujímavý rozhovor, do ktorého sa môžete zapojiť aj vy. V treťom dialógu sa traja spoluautori vyberú na cestu búrania zakorenených mýtov o živote v stredoveku.

18:00 / hlavná sála

Postsedliaci: slovenský ľudový protest

moderuje: Pavol Labuda

Postsedliaci sú moderní Slováci, ktorí veria v ideál domoviny z agrárnych čias a podľa toho sa aj správajú. Slovenský antropológ Juraj Buzalka sa vo svojej knihe nemilosrdne pozerá na Slovákov, vecne a kriticky komentuje naše ilúzie o sebe i naše utkvelé predstavy o fungovaní sveta.

19:00 / kaviareň

Diskusia s reportérkou Aleksandrou Lipczak

(diskusia)

moderuje: Alexandra Jurišová
tlmočí: Juraj Koudela

Ikonické španielske olé! vzniklo údajne z prevolávania slávy Alláhovi, traduje sa, že aj flamenco má arabské korene. Vydajte sa s oceňovanou poľskou reportérkou na fascinujúcu cestu mapujúcu vzťah Európy s moslimským a arabským svetom.

21:00 / kaviareň

Darkness Positive

(koncert)

Mladí Martinčania oslovujú publikum nekompromisnou modernou hudbou s vlastnou tvárou a názorom so žánrovým presahom do jazzu, funku a hip-hopu.

30.9.2023

SOBOTA

DETSKÝ PROGRAM

10:30 / kaviareň

Divadelné zoskupenie Odivo: Aero

Vzdušné laboratórium pre deti, ich rodičov a všetkých, ktorí majú chuť si uletieť. Aero je divadelno-objektová poézia o vzťahu k lietaniu, k pohybu vo vzduchu. Performeri, podobne ako vedci, skúmajú možnosti vytvárania a pretvárania sveta pomocou vzdušných prúdov, pričom prúdenie rozhýbava rôzne materiály a vzduchové vibrácie tvoria hudbu. Pre deti od 1,5 roka.

13:00 / hlavná sála

S batohom cez hory

(predstavenie podcastu)

Podcast je určený hlavne mladým poslucháčom a ich rodičom, ale aj všetkým, ktorí majú radi prírodu a záleží im na nej.

13:00 – 14:30 / severný balkón

Slovníček z básničiek

- workshop ku knihe s autorkami Silviou Kaščákovou a ilustrátorkou Veronikou Pažickou

Slovníček z básničiek je netradičný bedeker básnických žánrov a umeleckých nástrojov, ktorými sa dá napísať báseň. Vďaka príkladom je názornou a zábavnou pomôckou pre žiakov a kurzy tvorivého písania, ale aj pre samoukov, pokúšajúcich sa poeticky zaznamenať svoj vnútorný svet.

13:00 – 14:30 / južný balkón

Dievčatko z mora

- workshop ku knihe

Sophie de Mello Breyner Andresen: Dievčatko z mora

workshop ku knihe s lektorkou Portugalského inštitútu Elenou Seitlerovou

13:00 / Stanica Žilina - Záriečie
14:45 – 16:00 / severný balkón

Hľadačka Pátračka Questing – Kniha v Žiline

- mapovanie, tvorba príbehu s Jankou Konárikovou, Permakultúra SK

Environmentálna dielňa o questingoch – v slovenčine pátračkách, alebo hľadačkách. Účastníci sa na ňom dozvedia ako zmysluplne interpretovať krajinu, prírodu alebo mesto návštevníkom.

14:45 – 16:00 / južný balkón

Bublinové vystrihovačky

- tvorivý workshop časopisu Bublina s ilustrátorkou Broňou Schragge

Papierové vystrihovačky sú neoddeliteľnou súčasťou tlačovín pre deti už niekoľko generácií. V časopise Bublina sú pravidelnou rubrikou od jej samého začiatku.

16:30 – 17:30 / severný balkón

Slniečkové legendy

– predstavenie časopisu Slniečko so šéfredaktorkou Kristínou Soboň a redaktorkou Soňou Balážovou
16:15 – 17:15 / južný balkón

Chrontulienka

– workshop s ilustrátorkou Hedvigou Gutierrez

Toto sú

Naši hostia

Ajelet Gundar-Gošen

Ewald Arenz

Afonso Cruz

Daniel Majling

Andrij Ľubka

Aleksandra Lipczak

Alena Sabuchová

Vilma Kadlečková

Vladimír Michal

Jasmína a Pavel Houdekovci

Zuzana Vitková

Marek Vadas

Petr Koubský

Pavel Sibyla

Oddelenie architektúry Historického ústavu SAV

Zdeno Somorovský

Rudi Rus

Daniela Dvořáková

Tomáš Gális

Juraj Malíček

Martin Boszorád

Marianna Mlynárčiková & Nóra Ružičková

Juraj Buzalka

Denisa Gura Doričová

Ivana Zacharová

Jana Močková

Alexandra Jurišová

Jozef Olšavský

Andrej Ďurík

Terézia Zhaňačová

Veronika Sebechlebská

Branislav Bačo

Pavol Labuda

Broňa Schragge

Hedviga Mihálik Gutierrez

Katarína Labudová

Janka Konáriková

Elena Seitlerová

Veronika Pažická

Kristína Soboň

Soňa Balážová

Silvia Kaščáková

Odivo

S batohom cez hory

Miesto konania

J. M. Hurbana 220/11, 010 01 Žilina

Hlavní organizátori

Festival podporili

Partneri

Získajte vstupenky už teraz!

Tri festivalové dni nabité programom takým rôznorodým, akým literatúra vie byť, vás preto prenesú do sveta komiksu, architektúry, stredoveku, cestovania, detských zážitkov, poetických rovín, aj starého dobrého románu.

Návrat hore