Divadlo Aréna / Rastislav Ballek:
Tiso (monodráma)
theatre, Friday, November 19, 2010, 7pm, S2

TisoThe performance is sold out.

Dr. Jozef Tiso was without a doubt the most tragic figure of Slovak history. A Christian and a Catholic priest who devoted his life to faith, ideals, service to the nation and later to Slovak statehood. In the name of these ideals he joined the Fascists, allowed 72,000 Jews to be robbed of their property, stripped off their citizen and human rights and be deported from Slovakia. Most of them were massacred in concentration camps. When tried for his crimes after the war by a People´s Court, he did not plead guilty and did not show any sign of remorse. He was sentenced to death.

The perfomance stimulated discussion about the subject and was awarded Slovak theatrical prize Dosky 2005.


Script and director:
Rastislav Ballek
Dramaturgy: Martin Kubran
Set design: Jozef Ciller
Costumes: Anna Cigánová
Music: Peter Groll
Music director: Branislav Kostka
Cast: Marián Labuda, Martin Hronský a spevácky zbor Technik leaded by Juraj Jartim

In Slovak only.

www.divadloarena.sk/repertoar/tiso

Admission: 15,00 / 8,00 € advance sale, 18,00 / 10,00 € on the spot (adults / students)
Reservations: rezervacie@stanica.sk, 041 – 56 23 564

Tagged as: , , , , , , , ,

2 Comments

  1. Tento režisér a scenárista je pre mňa židovská prostitútka pretože očierňuje Jozefa Tisu a slovenskú štátnosť. Na Slovensku v tých dobách ani 72 tisíc židov nežilo bolo ich tu okolo 60 tisíc. Je mi tohto pána úrimne ľúto a zároveň mi je z neho na zvracanie a navyše nikto nehovorí o tom že prezident Tiso udelil 30 000 židom prezidentské výnimky začo bol tŕňom v oku nacistom. A ešte spojil sa s nacistickým nemeckom nebiť spojencom nacistického nemecka tak nás zhltnú väčšinou Maďari ktorí s deportáciami nemali žiadny problém veď tam vládol Hortyovský fašizmus 100 krát horší režim ako bol v tých dobách tu.

  2. Nebudem vám brať vaše presvedčenie, určite ste Tisomil a bojíte sa invázie Maďarov, keď ste po dvoch rokoch vyhrabali predstavenie, ktoré sme uvádzali a ktoré vzniklo v roku 2004 a ktoré ste vôbec nevideli a posudzujete a domýšľate si ho podľa popisky. Najradšej by som tento váš príspevok vymazal - máte ale šťastie, nepoužili ste hrubé slovo, hoci z vás srší zášť. Prajem vám, aby ste sa cez Vianoce upokojili a zmierili so svetom, v ktorom nenávisť k susedom alebo k príslúšníkom inej rasy či vierovyznania už naozaj nie sú akceptované. Našťastie. Marek Adamov

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics