Noc literatúry 2017
streda 10. 5. 2017, 18.00 – 22.00
rôzne mieste v Žiline

Noc literatúrySiedmy ročník medzinárodného podujatia, oslava literatúry, vďaka ktorej v jeden májový večer ožije centrum Žiliny. Na ôsmich netradičných miestach v meste sa budete môcť zastaviť a vypočuť si ukážky z literatúry, ktorú budú čítať rôzne osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény.

Miestami čítania budú žilinské hotely. Pre cudzincov bránou do mesta, pre lokálnych nepoznané miesta. Každá izba, hotelový salónik či večerný bar v sebe ukrývajú množstvo prežitých príbehov. Noc literatúry vám na každom mieste ponúkne jeden, čítaný zo súčasnej svetovej literatúry. Svoje priestory pre verejnosť otvoria fungujúce hotely (Hotel Grand, Hotel Boss, Holiday Inn Žilina, Palace Hotel Polom, Hotel Dubná Skala), ale aj hotel bývalý (budova, kde v súčasnosti sídli Nadácia Polis), či miesto, o ktorom ste možno ani nevedeli, že sú v ňom ubytoavcie priestory (Mestská radnica). Čítať sa bude aj v Artfore, kde nájdete snáď najviac príbehov pod jednou strechou v celom meste.

Čitateľmi budú herečka Juliána Oľhová, punkový spevák a hudobník Dáša Fon Fľaša, zakladateľ Artfora, Vladimír Michal, prekladateľka a knižná redaktorka Marta Blašková Maňáková, pracovník Reginálneho centra autistov v Žiline-Bánovej a veľký fanúšik fantasy, Braňo Šindel a ďalší.

Na každom z miest získate brožúrku s podrobnými informáciami a mapkou, vaša trasa preto môže začať v ľubovoľnom bode. Čítania prebiehajú od 18.00 paralelne na všetkých miestach v 30 minútových intervaloch (15 min. čítanie, 15 min. presun na ďalšie miesto).

Na jednotlivých miestach obdržíte pečiatku. Ak ich zozbierate všetkých osem, máte možnosť zapojiť sa do súťaže o rôzne knižné tituly. Žrebovanie sa uskutoční na literárnom ponocovaní po 22.00 h v kníhkupectve Artforum na Mariánskom námestí.

Noc literatúry je medzinárodný projekt, ktorý iniciovali České centrá rôznych európskych krajín. V jeden večer sa koná v mestách po celej Európe a v niekoľkých mestách na Slovensku. V Žiline organizujeme v spolupráci s knihkupectvom Artforum v Žiline.

www.nocliteratury.cz
Udalosť na facebooku: Noc literatúry 2017 / Žilina

Vstup voľný.

Program

Hotel GrandHotel Grand***, Na priekope 29
Číta: Marta Blašková Maňáková / Alexander Munninghof: Pokračovateľ rodu

Mladá fronta, 2016. Preklad: Veronika Havlíková

Rodinná kronika troch generácií Münninghoffovcov sa odvíja v kruhoch predvojnovej lotyšsko-ruskej honorácie aj v povojnovom Holandsku. Autor sa vyrovnáva s farbistými osudmi svojho bohatého a vplyvného dedka i vykoreneného otca, ktorý za vojny bojoval u Waffen SS. Tak, ako dejiny nemilosrdne zmietajú rodinou, zmieta i rodina rozprávačom - pokračovateľom rodu, a to aj za cenu odtrhnutia dieťaťa od matky.

Viac ako storočný hotel v dome č. 1, otvorený v roku 1910, bol známy v Žiline pod menom Central. V roku 1930 bol premenovaný na Grandhotel. Okrem bežných hotelových služieb fungoval aj ako zábavný podnik a organizoval rôzne variétne vystúpenia. Varieté dostalo samostatný názov Biely Havran, neskôr Grandbar. Údajne tu v tridsiatych rokoch vystúpila známa tanečníčka a speváčka Jesephine Baker z Paríža a v spomienkach Žilinčanov sa uchoval rozšafný večer, keď páni popíjali šampanské z jej črievičky. V roku 1941 sa kedysi slávny hotel, hostiaci i prezidenta Eduarda Beneša pri jeho návšteve v meste v roku 1936, stal predmetom násilnej arizácie. V roku 1950 bolo ukončené jeho poštátnenie a objekt bol zaradený do siete Slovenské hotely národný podnik. Hotel Grand sprístupní svoj apartmán, v ktorom ukážku od holandského autora bude čítať prekladateľka z holandštiny, Marta Blašková Maňáková.

Hotel BossHotel Boss***, Čepiel 1
Číta: Dáša Fon Fľaša / Peter Macsovsky: Tantalópolis

Drewo a srd, 2016

Román Tantalópolis, ktorý sa stal víťazom Anasoft Litery 2016, možno chápať ako prienik do každodenného života jedného juhoamerického mesta. Aj tu sú reálie modifikované, štylizované a slúžia len ako rámec oveľa širšej, univerzálnejšej metafory. Kontrast medzi tropickým prostredím prekypujúcim farbami, tvarmi, chuťami a vôňami a medzi úporným bojom jednotlivcov proti prírodným živlom i byrokratickej mašinérii, vytvára pestrú a dramatickú zmes.

Tento “mladík” spomedzi hotelov v centre mesta, bol dokončený a otvorený v januári v roku 2007. Prezentuje sa ako jeden z najelegantnejších, profesionálne prevádzkovaných zariadení v centre Žiliny. O jeho modernom charaktere sa môžete presvedčiť v salóniku alebo sprístupnenom apartmáne, kde bude ukážku od slovenského autora čítať miestny punkový spevák a hudobník Dáša Fon Fľaša.

Hotel Palace PolomHotel Palace Polom****, P. O. Hviezdoslava 22
Číta: Pavel Stiller / Marek Šindelka: Únava materiálu

Odeon, 2016

Román Mareka Šindelku, čerstvo ocenený Magnesiou Literou za prózu, reaguje na aktuálnu tému – migračnú vlnu. Popisuje cestu dvoch bratov z nemenovanej krajiny ohrozenej vojnou do Európy. Sledujeme zložitú a bolestnú „cestu na sever“ a zároveň čítame o Európe videnej zvonku, ktorá pripomína veľký fungujúci stroj. Jediné, čo proti nemu stojí, je zraniteľné ľudské telo, redukované na problém, štatistický údaj, materiál.

Pôvodne Hotel Rémi z roku 1907, je najstarším hotelom v meste. Má atraktívnu polohu, z dôležitej prestupnej stanice Košicko-Bohumínskej železnice sa dalo priamo cestovať do rôznych častí vtedajšej Rakúsko-uhorskej monarchie. Už v roku 1914 mal ústredné kúrenie a elektrické osvetlenie. V mestských písomnostiach z r. 1916 sa ako majiteľ hotela uvádza Henrich Rémi s manželkou. Na 1. podlaží hotela sa nachádzala kaviareň a v suteréne hostinec. V období 1. ČSR boli nadstavené dve poschodia. V r. 1950 bol znárodnený a premenovaný na Polom, podľa vrchu v pohorí Malá Fatra. V tomto období bol zaradený do kategórie B*. Až po sto rokoch, v roku 2007, sa vďaka rekonštrukcii opäť zaskvel vo svojej dávnej elegancii. Premenovaný na Palace Hotel Polom sa vám predvedie v plnej kráse, ktorá dýcha storočnou históriu a nevšednou pompéznosťou. Český úryvok bude čítať kníhkupec z Artfora, Pavel Stiller.

Hotel Dubná SkalaHotel Dubná Skala****, J. M. Hurbana 8
Číta: Alex Arce / Orhan Pamuk: Čosi čudné vo mne

Slovart, 2017. Preklad: Otto Havrila

Keď Mevlut ešte ako chlapec prichádza do Istanbulu, starobylé mesto sa rýchlo stráca a nahrádza ho nové, ktoré ho uchváti. Tak ako jeho otec, aj on sa stane pouličným predavačom bozy a dúfa, že jedného dňa zbohatne. No zdá sa, že šťastie nie je na jeho strane. Tri roky píše ľúbostné listy dievčaťu, ktoré videl iba raz. Dievčina napokon súhlasí, že s ním utečie. Milenci sa stretnú v noci, no keď sa rozbehnú na vlak, Mevlut si uvedomí, že bol oklamaný a že uteká s niekým celkom iným.

Secesná budova, v ktorej roky sídlila v Žiline známa vináreň Dubná skala, bola dlhé obdobie v zlom technickom stave. Zmena majiteľa viedla k rekonštrukcii, ktorá pod dohľadom architekta Vladimíra Krušinského citlivo rešpektovala pôvodnú architektúru. Čelná fasáda sa do detailu zrenovovala, aj súčasný vstup v nároží je pôvodným miestom vstupu do budovy. Zachovaná je aj pôvodná vináreň v prvom podzemnom podlaží, súčasný priestor reštaurácie, ktorá návštevníkom ponúka kreatívnu zážitkovú gastronómiu - získala niekoľko prestížnych ocenení.
Hotel ako jediný v Žilinskom kraji nesie prívlastok „boutique“. Poskytuje priestory banketovej plochy a troch salónikov. Decentný luxusný hotel s príťažlivým dizajnom a komornou atmosférou. V salóniku s knižnicou bude čítať mladý literárny nadšenec, Alex Arce.

Holiday InnHoliday Inn **** Žilina, Športová 2
Číta: Natália Valiašková / Italo Calvino: Neviditeľné mestá

Artforum, 2016. Preklad: Stanislav Vallo

Calvinov Marco Polo je Marcom Polom veľkého Kublaj chána, ktorý ho vysiela na cesty po svojej ríši a v príjemnom tieni kráľovských záhrad počúva jeho správy z nich. Marco Polo opisuje mestá, predvádza ich gestami, mimikou, predmetmi prinášanými z ciest… V podstate však rozpráva o rodných Benátkach. Cez uličky „neviditeľných“ miest privádza Calvino svojho čitateľa k poslednej vete, v ktorej je ukryté kľúčové posolstvo pre našu prítomnosť.

Najmladší hotel na trase Noci literatúry, člen medzinárodnej siete hotelov InterContinental Hotels Group, ktorá patrí k najväčším na svete a prevádzkuje viac ako 3 500 hotelov v takmer 100 krajinách sveta. Reťazec Holiday Inn založil Kemmons Wilson, prvý hotel bol otvorený 1. augusta 1952 v Memphise v štáte Tenessee. Ten žilinský bol otvorený v apríli 2007, po Bratislave v druhom meste na Slovensku. Moderný, štýlový a komfortný hotel projektoval architekt Peter Dunajovec. V hoteli sú dve reštaurácie s talianskou a svetovou kuchyňou a najväčšie kongresové centrum na severnom Slovensku.
Výšková budova má desať poschodí, na deviatom je bazén s výhľadom na mesto. Rovnako vo výškových poschodiach sa nachádza aj bar, v ktorom bude taliansku ukážku čítať zastupiteľka marketingu hotela, Natália Valiašková.

Nadácia PolisNadácia Polis, Mariánske námestie 31
Číta: Braňo Šindel / Poľsko - Andrzej Sapkowski: Zaklínač

Plus, 2017. Preklad: Karol Chmel

Zaklínač je ošľahaný muž bez veku, ktorého biele vlasy nie sú znakom staroby, ale mutácie, ktorú musel podstúpiť. Platený i dobrovoľný likvidátor prapodivných tvorov vie však zabiť aj bytosť zvanú človek. Prvotriedny bojovník však nie je neporaziteľný ani nezraniteľný, takmer z každého dobrodružstva si odnáša ďalšie šrámy na tele i na duši. Kultový fantasy cyklus poľského spisovateľa sa stal inšpiráciou pre komixové a filmové spracovanie aj niekoľko počítačových hier.

Dom patril rodine Hrabovských, ktorá ho predala mestu v roku 1731. Od tej doby sa označuje ako Mestský dom. Uprostred fasády má umiestnený slovenský erb. Dom fungoval ako kasáreň, slúžil ako mestský hotel, ktorý ubytovával hostí mesta i vojakov, ktorí cez Žilinu prechádzali. V 19. storočí bol v objekte aj hostinec. Aj ubytovanie, aj hostinec, boli obľúbenými vďaka ľudovým cenám. Za socializmu tu sídlil sekretariát Komunistickej strany Československa, alebo Federácia robotníckych telocvičných jednôt. Do roku 1987 tu boli predajne pečiva a lahôdkárne, neskôr po rekonštrukcii drogéria a na poschodí Foto-kino.
V súčasnosti v budove sídli Nadácia Polis založená v roku 2008, ktorá organizuje verejné stretnutia a diskusie na súčasné aktuálne spoločenské témy. Z poľskej fantasy bude čítať Braňo Šindel, pracovník Regionálneho centra autistov v Žiline-Bánovej.

Mestská radnicaMestská radnica, Mariánske námestie 1
Číta: Juliána Oľhová / Nemecko - Jenny Erpenbeck: Všetkým dňom koniec

Inaque, 2016. Preklad: Eva Palkovičová

Román pozostáva z piatich “kníh”, v ktorých sa osud hlavnej hrdinky uzatvára vždy iným spôsobom. Príbeh židovskej dievčiny z malého haličského mesta začína v roku 1902 a splieta sa s historickými udalosťami dvadsiateho storočia: vinie sa cez Viedeň vyhladovanú prvou svetovou vojnou, Moskvu plnú zmiznutých ľudí a strachu, až do súčasného Berlína. Z bábätka v prvej kapitole vyrastie uznávaná spisovateľka a spolu s hranicami jej osudu sa presúvajú aj hranice krajín a dejín.

Dom č. 1 alebo Historická radnica mesta Žiliny stojí na Mariánskom námestí. Sú s ňou spojené všetky dejinné udalosti mesta. Žilinská radnica sa po prvý raz spomína ako radnica v r. 1508 pod názvom radhuus (z nemeckého Rathaus). Budova radnice prešla mnohými zmenami, jej súčasná podoba bola postavená v rokoch 1893 – 1894. Zachovala sa však pôvodná gotická kamenná pivnica.
Na radnici od novembra 1994 pribudla zvonkohra, ktorá hrá melódiu každú celú hodinu. V budove radnice sú reprezentačné priestory mesta, zasadá tu Mestské zastupiteľstvo, na prízemí je sobášna miestnosť a na poschodí pracovňa primátora.
Sú v nej však aj ubytovacie priestory, ktoré patria mestu a prebývajú v nich napríklad herci z Mestského divadla Žilina.V jednej z izieb bude nemeckú ukážku čítať herečka Juliána Oľhová.

Kníhkupectvo ArtforumKníhkupectvo Artforum, Mariánske námestie 11
Číta: Vladimír Michal / Izrael - David Grossman: Vojde kôň do baru

Artforum, 2016. Preklad: Silvia Singer

Večerné predstavenie stand-up komika Dovale G. v malom izraelskom meste, v ešte menšom suterénnom bare. Publikum si najprv užíva očarujúceho, nevypočítateľného i odpor vzbudzujúceho skúseného komika. Postupne sa však jeho patetická šou plná vtipov a smiechu mení na osobnú spoveď, otvorenú ranu, hlboko skrytú v jeho vnútri po celé roky…

V tomto dome sa nachádzal obchod so zmiešaným tovarom. Obchod bol významným zdrojom obyvateľstva i mesta. Od stredoveku sa najčastejšie obchodovalo so všetkým, čo súviselo s textilom, galantériou, kožou, potravinami, spotrebným tovarom či palivovým drevom a tovar z kovových materiálov. S rozvojom manufaktúr, priemyslu a dopravy prišli špecializované obchody, v tomto dome sa napríklad do roku 1990 predávali klobúky a rukavice pod značkou OTEX. Obchodníci vystavovali svoj tovar aj vonku pod laubňami.
Dom patril viacero majiteľom, rodinám, ktorí v ňom aj bývali. Od januára 2014 v ňom sídli kníhkupectvo Artforum. Ukážku od izraelského autora v ňom bude čítať zakladateľ Artfora, Vladimír Michal.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics