Bábková Žilina 2017
festival slovenských bábkových divadiel
streda – piatok, 17. – 19. 5. 2017

Bábková Žilina 2017Jubilejný piaty ročník festivalu slovenských profesionálnych bábkových divadiel uvedie 20 bábkových produkcií kamenných i nezávislých bábkových divadiel, vrátane špeciálnych hostí ako Teatro Tatro či Walny-Teatr z Poľska, i študentov Katedry bábkarskej tvorby VŠMU, a bohatý sprievodný program plný prekvapení. Hrať sa bude v Bábkovom divadle Žilina, v klube Labyrint, na Mariánskom námestí, v Budatínskom parku, a časť festivalového programu budeme hostiť aj v našich sálach na Stanici a v Synagóge.

Organizátorom je Bábkové divadlo Žilina.

Viac info a celý program nájdete na www.bdz.sk.

Vstupenky na predstavenia na Stanici a v Synagóge si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Program predstavení na Stanici a v Novej synagóge:

Bábkové divadlo na Rázcestí: Familiáriumstreda 17. 5., 10.30, Stanica, S1
Bábkové divadlo na Rázcestí: Familiárium
Familiárium je jedinečné a inovatívne predstavenie pre všetkých vo veku od 3 do 99 rokov, v ktorom si rodiny, deti a dospelí, malí veľkým a veľkí malým, samy sebe môžu zahrať tri rôzne rozprávky (ak chcú). Rodič (rodičia, sprievod, pedagogický personál) zahrá známe rozprávkové príbehy svojim ratolestiam alebo opačne, deti hrajú dospelým a sebe navzájom. Vo Familiáriu si môžete vyskúšať rôzne divadelné role: hrať s bábkami, čítať text, vymýšľať, oživiť rekvizitu, čiže všetci a všetky sa môžete stať aktívnymi a činorodými výmyselníkmi a výmyselníčkami.
Poslednou rolou všetkých prítomných bude rola divácka (v sede, na stoličkách)! Na záver projektu vás pozývame na divadelnú adaptáciu známej rozprávky v podaní nášho hereckého súboru, ktorý celým projektom sprevádza.

Dramatizácie: Júlia Pecková, Iva Š.

Dramaturgia: Monika Tatarková 
Výtvarný koncept: Júlia Pecková, Katarína Mažáryová, Iva Š.
Hudobná spolupráca: výber a Juraj Haško 
Réžia: Iva Š.
Hrajú: Peter Butkovský, Mária Šamajová, Anna Zemaníková
Dĺžka predstavenia: 30-80 minút
Veková kategória: 3+

Med a prach: Krása a hnusstreda 17. 5., 21.30, Nová synagóga, hl. sála
Med a prach: Krása a hnus
„Krása a hnus“ je najnovším projektom autorského zoskupenia „Med a prach“, zloženým z troch samostatných diel. Jeho prvá časť, scénické dielo s podtitulom „Nezastupiteľnosť nepomenovateľného“, sa pohybuje na hranici medzi inštaláciou, performanciou a inštalovaným koncertom. Pri jeho uvádzaní sa v každom meste vyhľadávajú osobité priestory, ktoré dotvárajú celkový kontext diela. Zrekonštruované i dlhodobo nerekonštruované historické objekty, industriálne budovy, múzeá, galérie atď.

Libreto, hudba, vizuálny koncept, réžia: Andrej Kalinka

Sochy, maľby, objekty: Juraj Poliak

Kostýmy, objekty: Ivan Martinka

Reštaurovanie: Michaela Poliaková

Účinkujú: Andrea Ballayová, Ludovic Cohen, Mária Danadová, Andrej Kalinka, Miriam Kalinková, Lucia Korená, Ela Lehotská, Ivan Martinka, Juraj Poliak, Michaela Poliaková
Dĺžka predstavenia: 90 minút
Veková kategória: dospelé publikum

Vstupné: 5,00 / 3,00 €
Predpredaj: www.predpredaj.sk

Bábkové divadlo v Košiciach: Podmorská rozprávkaštvrtok 18. 5., 9.00, Stanica, S2
Bábkové divadlo v Košiciach: Podmorská rozprávka
V hre Podmorská rozprávka je hlavným hrdinom žralok Zelenáč, ktorý sa pred spolužiakmi v žraločej škole preriekne, že nejedáva ryby, ale riasy, planktón či morskú trávu. Žraločí spolužiaci sa mu za to vysmievajú, a tak sa žralok Zelenáč vydáva na náročnú výpravu za zlatou rybkou. Dúfa, že rybka mu splní jeho jediné želanie - stať sa skutočným, rybožravým žralokom.
Zelenáč na svojej ceste oceánom stretne mnoho nových priateľov (odvážnu armádu sardiniek, svetielkujúcu rybku zubatku, ale aj múdreho chobotničiaka), ktorým v ťažkej chvíli neváha pomôcť. Spoločne s novými kamarátmi zlatú rybku nájdu a oslobodia ju z pazúrov zlej morskej panny, ktorá rybku väzni vo svojom zámku. Keď mu nakoniec oslobodená zlatá rybka ponúkne želanie, Zelenáč si uvedomí, že už vôbec netúži byť mäsožravým, dravým žralokom. Uvedomí si, že práve jeho jedinečnosť mu pomohla nájsť si kamarátov, ktorí ho berú takého, aký je. Želanie odmieta a odchádza hľadať ďalšie dobrodružstvá so svojimi novými kamarátmi.

Scenár a réžia: Zuzana Kollátová a h.

Dramaturgia: Ivan Sogel

Scénografia: Katarína Dvorská Sliacka a h.

Hudba: Ján Kružliak ml. a h.

Asistent réžie: Peter Creek Orgován

Účinkujú: Jana Štafurová, Peter Creek Orgován, Andrej Sisák, Miriama Ryšavá, Viktória Jenčková
Dĺžka predstavenia: 50 minút
Veková kategória: 3+

ODIVO: Stopy v pamätištvrtok 18. 5., 20.00, Stanica, S2
ODIVO: Stopy v pamäti
Stopy v pamäti vychádzajú z osobnej skúsenosti inscenátoriek - ich bratom bola diagnostikovaná paranoidná schizofrénia. Prvotným zdrojovým materiálom sa stali klinické znaky a prejavy tohto chronického duševného ochorenia. Vznikol asociačný beh na hranici svetla a tmy, ticha a zvuku, ktorý odráža stopy v pamäti, stopy v tele.

Námet, koncept, realizácia: Mária Danadová, Monika Kováčová

Hudba: Ján Fiala

Výtvarná spolupráca: Juraj Poliak

Pohybová spolupráca: Martina Hajdyla Lacová

Výroba bábky: Pavol Rosenberger

Kostýmy: Viktória Jehlárová

Účinkujú: Mária Danadová, Monika Kováčová a Ján Fiala
Dĺžka predstavenia: 40 minút
Veková kategória: dospelé publikum

Vstupné: 5,00 / 3,00 €
Predpredaj: www.predpredaj.sk

Dezorzovo lútkové divadlo: Ján Ošík a Pomstiteľ s fujaruštvrtok 18. 5., 21.00, Stanica, S1
Dezorzovo lútkové divadlo: Ján Ošík a Pomstiteľ s fujaru
Slovenský básnik, spisovateľ a scenárista Agda Bavi Pain oživil slávneho zbojníka v novom krvavom upírskom príbehu. Nesmrteľnú históriu kultového zbojníka vykresľuje ako epickú moralitu triafajúc pero básnika do stratosfér moderného sveta ohrozeného rôznymi apokalyptickými víziami egocentrických vládcov a náboženských fanatikov. Tajomný rebel bez minulosti prichádza do pochmúrnej krajiny chudoby, aby ozbíjal bohatú bezcitnú oligarchiu. Jeho hrôzostrašné tajomstvo ako aj jeho nepoznaná druhá tvár sú ukryté hlboko pod zmrzačenou hrudou chudobnej krajiny a vychádza na povrh postupne, zahalené v nepreniknuteľnej hmle, ofŕkané krvou nevinných poddaných. Nesmrteľný príbeh národnej rebélie je podaný ako epický marionetový western, ktorého estetika potvrdzuje výnimočnosť Dezorzovho lútkového divadla na slovenskej divadelnej scéne.

Lútkoví artisti: Kamil Kollárik, Alexander Maďar, Hera Turban, Marián Mitaš

Réžia: Gejza Dezorz

Scenár: Agda Bavi Pain

Scénografia a bábky: Von Dubravay

Dramaturgia: Vilo Santanelli

Hudba: Stroon
Dĺžka predstavenia: 70 minút
Veková kategória: 18+

Vstupné: 5,00 / 3,00 €
Predpredaj: www.predpredaj.sk

Balkansambelštvrtok 18. 5., 23.00, Stanica, S2
Balkansambel (koncert)
Balkansambel - dve do seba vpletené slovíčka tvoriace názov tohto originálneho zoskupenia slobodomyseľných muzikantov charakterizujú nielen hlavný predmet jeho hudobných záujmov, ale do istej miery - formou slovnej hračky - vystihujú spôsob jeho prístupu k muzicírovaniu. Pohrávanie sa s hudobným materiálom a štylistikou rôznych žánrov, rôznych tradícií, rôznych dôb, spletanie a rozpletanie nitiek hudobných motívov a ich vžitých významov, radosť zo spontánnej tvorivosti okorenená nekonvenčným prístupom k spracovaniu hudobných myšlienok, to všetko ponúka pestrý kaleidoskop repertoáru tejto kapely.

Hoci odrazovým mostíkom tvorivosti Balkansamblu je predovšetkým tradičná hudba balkánskych kultúr, v nemalej miere má táto kapela zaostrené aj na našu ľudovú pieseň, či na hudbu vážnu, alebo jazzovú. Polyžánrové skúsenosti jej členov umožňujú neviazané žonglovanie s naoko nezlučiteľnými hudobnými štylistikami. Pružná rytmika balkánskych tancov dodáva ich hudbe neošúchaný esprit. Štruktúru jednotlivých skladieb vyvážene a osviežujúco dopĺňa element improvizácie. A v neposlednom rade, zvukovosť ansámblu oživujú najrôznejšie exotické nástroje balkánskej a blízkovýchodnej hudobnej tradície. V koncertných vystúpeniach tejto kapely sa snúbi energia živelného prejavu s inteligentným humorom originálnej hudobnej reči. Balkansambel prehovára rovnako intenzívne k zábavychtivému, ako i k náročnému poslucháčovi.

Vstup voľný.

Okrem týchto predstavení, budeme v prípade zlého počasia hostiť aj niektoré outdoorové divadlá festivalu z Mariánskeho námestia:

streda 17. 5., 13.30 - Walny-Teatr (PL): Noe (mokrý variant Stanica, S2)
štvrtok 18. 5., 14.30 - Bábkové divadlo Žilina: Škaredé káčatko (mokrý variant Nová synagóga)
piatok 19. 5., 14.00 - Divadlo pod balkónom: Fónka a Tónka z Gramofónie (mokrý variant Nová synagóga)

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics