Stella Polaris (No): Život Zanka
sólové divadelné predstavenie
štvrtok a piatok, 6. a 7. 4. 2017, 19.00

Pozývame na slovenskú premiéru.Život Zanka

Životný príbeh pouličného umelca Zanka. Zanko je Cigán, ktorý rovnako ako jeho predkovia precestoval so svojím umením rozmanité krajiny, kde rozprával príbehy o láske, zrade, smrti a jeho vlastnom živote. Sólové predstavenie Pera Spildra Borga, ktoré pracuje s motívmi burlesky, rómskej hudby a nového cirkusu, predstavuje smutný príbeh starého kočovného umelca. Čo je vlastne „ľudsky“ prijateľné, ak sa človek ocitne na hrane a pripadá si osamelý?

Predstavenie Život Zanka bolo prvýkrát uvedené na začiatku deväťdesiatych rokov a počas niekoľkých rokov s ním divadlo Stella Polaris navštívilo Fínsko, Švédsko a Francúzsko. Nová verzia inscenácie ponúka divákovi pohľad na o 20 rokov staršieho a životom ostrieľaňejšieho Zanka. Ako veľmi sa zmenil on aj celé predstavenie?

Réžia: Tim Dalton (Veľká Británia)
Hrá: Per Spildra Borg (Nórsko)

Pera Spildra Borga zo Stella Polaris ste mohli vidieť pred pár týždňami vo februári v Žiline počas fašiangového festivalu Carneval Slovakia na Mariánskom námestí:Per Spildra Borg so svojou dovadelnou skupinou Stella Polaris v Žiline

Per Borg je známy veľkými produkciami pouličných divadiel. Per Borg sa podieľal na réžii otváracieho ceremoniálu v Lillehammeri, tiež bol spoločne s Viliamom Dočolomanským režisérom Cesty do Stanice - divadelného otvorenia kultúrneho centra Stanica v roku 2003. Teraz po rokoch sa nám ho vďaka spolupráci s A4-priestor súčasnej kultúry podarilo opäť pozvať do Žiliny s jeho vlastným komorne ladeným divadelným projektom.

“Dôvody pre opätovné uvedenie Zanka po toľkých rokoch sú dva. Túžba opäť spoločne tvoriť s Timom Daltonom a posunúť celé predstavenie ešte ďalej, zužitkovať naše skúsenosti. Druhým dôvodom je súčasná spoločenská kríza vo východnej Európe, ktorá eskaluje až do neznášanlivosti k iným kultúram. Je to príbeh umelca bez domova, rodnej krajiny, ktorý žije len pre svoju tvorbu a cestu, ktorú nasleduje. A za dvadsať rokov príbeh aj Zanko ešte viac vyzreli,” povedal Per Spildra Borg.

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Predstavenie je vhodné pre divákov od 12 rokov, text je v angličtine, ale nie je nosnou časťou predstavenia, preto je prístupné aj pre ľudí bez znalosti jazyka a k dispozícii budú mať diváci aj preklad textu do slovenčiny.

Stanica uvádza predstavenie v rámci série podujatí venovaným Rómom a ich osudom v našej spoločnosti:
Café Európa: Ako (ne)riešiť integráciu Rómov?
Cambridge (r. Eldora Traykova)
Diera v hlave (r. Robert Kirchhoff)

Uvedenie predstavenia je výsledkom spolupráce Stanice na projekte Fresh Air, ktorý realizuje A4 – priestor súčasnej kultúry. Projekt Fresh Air: Súčasné trendy v hudbe, kine, divadle a mediálnom umení, bol podporený z grantov EHP a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, v celkovej výške 160 430€. - „Zachráňme dedičstvo našich predkov“ – „Save the heritage of our ancestors“ – pre viac informácií navštívte www.eeagrants.sk

Podpora EEA grants

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics