5 x Jim Jarmusch: Paterson, Noc na Zemi, Káva a cigarety, Cudzejší ako raj, Mimo zákon
kino
utorok - streda, 7. - 8. 2. 2017

Pri príležitosti uvedenia Jarmuschovej novinky Paterson premietneme výber starších titulov z tvorby kráľa amerického nezávislého filmu - Noc na Zemi, Cudzejší ako raj, Káva a cigarety a Mimo zákon. Čerešničkou na torte bude sobotný koncert lutnistu Jozefa van Wissema, ktorý s Jarmuschom nahral tri spoločné albumy a je autorom hudby k jeho upírskej snímke Prežijú len milenci (Only Lovers Left Alive).

Vstupné:
Permanentka: 7,00 / 5,00 € (dospelí / študenti), s preukazom ASFK 6,00 / 4,00 € (k zakúpeniu na Stanici)
Jeden film: 3,00 / 2,00 €, s preukazom ASFK 2,50 / 1,50 €
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

utorok 7. 2., 17.00 Noc na Zemi

Noc na ZemiFilm sa odohráva počas jednej noci v rôznych časových pásmach v piatich rôznych mestách na Zemi (Los Angeles, New York, Paríž, Rím, Helsinki). Hlavnými postavami sú miestni taxikári a ich pasažieri. Jarmusch pritom jemne parafrázuje typické postavy, žánre a štýly jednotlivých kinematografií (Hollywood, newyorská škola, francúzsky neobarok, veľkohubá talianska fraška či severská temnota filmov Akiho Kaurismäkiho), čo sa prenáša do rytmu rozprávania, akcentáciou významotvorných motívov, aj v samotnom hereckom obsadení „typickými“ hercami tej ktorej kinematografie. Noc na Zemi je malý, múdry a zároveň veľmi zábavný snímok.

Noc na zemi (Night on Earth) – Jim Jarmusch / FR, D, USA, GB, JP / 1991 / 129 min / české titulky

scenár: Jim Jarmusch
kamera: Frederick Elmes
strih: Jay Rabinowitz
hrajú: Winona Ryder, Gena Rowlands, Giancarlo Esposito, Isaach De Bankolé, Roberto Benigni

utorok 7. 2., 20.00 Paterson

PatersonPaterson je vodič autobusu v rovnomennom mestečku Paterson. Každý Patersonov deň je zdanlivo rovnaký ako ten predošlý: prechádza trasou svojej linky, pozoruje mesto ubiehajúce pred čelným sklom a počúva úryvky rozhovorov. Píše si básne do zošita, ide na prechádzku so psom, zastaví sa v bare vždy len na jedno pivo a prichádza domov za svojou ženou Laurou. Život Laury je pravým opakom – všetko v ňom sa neustále mení a každý deň prináša nové sny a nápady. Paterson a Laura sa navzájom milujú a podporujú: on jej pomáha realizovať najnovšie plány, ona obdivuje jeho básnické nadanie. Film je príbehom víťazstiev a porážok všedného dňa a krásy, ktorá sa skrýva aj v tých najmenších detailoch.

Paterson – Jim Jarmusch / USA / 2016 / 113 min / české titulky / trailer

scenár: Jim Jarmusch
kamera: Frederick Elmes
strih: Affonso Gonçalves
hrajú: Adam Driver, Golshifteh

streda 8. 2., 17.00 Cudzejší ako raj

Cudzejší ako rajDruhý Jarmuschov film rezignuje na tradičnú konštrukciu príbehu a postáv. Jeho minimalistický štýl sa vyznačuje pomalým tempom deja, jednotlivé scény sú voľne radené v pokojnom rytme obyčajného života postáv, ktoré na všetko vôkol seba reagujú so stoickým nezáujmom.

Willie by najradšej zabudol, že pred desiatimi rokmi sa ešte volal Béla Molnár a do New Yorku prišiel z Maďarska. Dnes trávi dni povaľovaním v posteli a pitím piva, občas zájde na dostihy, podvádza v pokri, alebo len tak precvičuje svoj newyorský prízvuk. Keď jedného dňa dostane od rodiny správu, že ho navštívi šestnásťročná sesternica Eva, nie je veľmi nadšený. Willie ju považuje za nedospelé decko a navyše je i nepríjemnou pripomienkou odcudzenej rodiny a Maďarska. Až keď Eva odchádza z New Yorku, Willie konečne pochopí, že so sesternicou má spoločné viac ako si myslel. Rovnako ako on, je aj ona čiernou ovcou rodiny.

Cudzejší ako raj (Stranger Than Paradise) – Jim Jarmusch / USA, D / 1984 / 89 min / české titulky

scenár: Jim Jarmusch
kamera: Tom DiCillo
strih: Jim Jarmusch, Melody London
hrajú: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson, Cecillia Stark, Tom DiCillo, Richard Boes, Sara Driver, Danny Rosen, Rockets Redglare a ďalší

streda 8. 2., 19.00 Káva a cigarety

Káva a cigaretyJim Jarmusch od roku 1986 nakrúcal krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Hrajú ich známi, zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou evidentne zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného filmu. Len u Jarmuscha môžete vidieť ako sa herec Bill Murray baví s hiphopermi GZA a RZA, či ako Jack a Meg z kapely White Stripes debatujú o vynálezoch Nikolu Teslu. Hoci je tento film v režisérovej tvorbe skôr výnimkou, nájdete v ňom niektoré jeho typické témy a režijné postupy.

Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes) – Jim Jarmusch / USA, JP, IT / 2003 / 95 min / české titulky

scenár: Jim Jarmusch
kamera: Tom DiCillo, Frederick Elmers, Robby Müller
strih: Jim Jarmusch, Terry Katz, Melody London, Jay Rabinowitz
hrajú: Roberto Benigni, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits, Cate Blanchett, Alfred Molina, GZA, RZA, Bill Murray

streda 8. 2., 21.00 Mimo zákon

Mimo zákonMinimalistický film o zatknutí, uväznení a spoločnom úteku troch totálne odlišných mužov: Zacka (Tom Waits), Jacka (John Lurie) a Boba (Roberto Benigni).

Film rúca obecné zásady stavby príbehu typické pre snímky s tematikou úteku z väzenia. Miesto na „akčné“ scény sa Jim Jarmusch citlivo zameral na vzájomné vzťahy hlavných protagonistov, ktorí k sebe len veľmi ťažko hľadajú cestu a rovnako tak na existenciálnu situáciu a vykorenenosť každého z nich. Miestami až absurdná komédia je poctou väzenským filmom a predovšetkým žánru film noir. Poučene a s úctou paroduje konvencie klasických kriminálnych príbehov a predstavuje hrdinov, ktorí sú odsúdení na život mimo zákona už len zo samej podstaty svojej existencie.

Mimo zákon (Down by Law) – Jim Jarmusch / USA, D / 1986 / 107 min / české titulky

scenár: Jim Jarmusch
kamera: Robby Müller
strih: Melody London
hrajú: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Ellen Barkin, Richard Boes, Pruitt Taylor Vince, Joy N. Houck Jr., Rockets Redglare

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics