Petra Pogády
klavírny recitál
streda 7. 12. 2016, 18.00

Petra PogádyPo roku sú opäť tu a všetci sa na ne tešíme. Aj so všetkým ich leskom. Posledný klavírny recitál v tomto roku ponúkame ako našu pozlátku na váš vianočný stromček. Mladá klaviristka žijúca vo Viedni prichádza s programom, ktorý sľubuje večer plný romantickej poetiky. Petra Pogády bude ladiť Vaše citlivé struny a roztápať Vás dielami významných básnikov klavíra.

Program

Franz Liszt (1811 – 1886):
Il sospiro („Povzdych“, Koncertná etuda č. 3)

Robert Schumann (1810 – 1856):
Kinderszenen op. 15 („Detské scény“)
Von fremden Ländern und Menschen
Kuriose Geschichte
Hasche-Mann
Bittendes Kind
Glückes genug
Wichtige Begebenheit
Träumerei
Am Kamin
Ritter vom Steckenpferd
Fast zu ernst
Fürchtenmachen
Kind im Einschlummern
Der Dichter spricht

Fryderyk Chopin (1810 – 1849):
Balada g mol op. 23
Nokturno b mol op. 9 č. 1

Richard Wagner (1813 – 1883) / Franz Liszt (1811 – 1886):
Isoldes Liebenstod („Izoldina smrť z lásky“)

Claude Debussy (1862 – 1918):
Clair de Lune („Svit luny“, z Bergamskej suity pre klavír)

Jozef Suk (1874 – 1935):
V roztoužení (z cyklu Jaro op. 22a)


Svojim programom chcem preniesť publikum do 19. stor. a predstaviť im niekoľko poetických klavírnych diel z tohto obdobia. Repertoár ilustruje mnohotvárnosť klavíra a obdoby výrazu európskeho romantizmu: rakúsko-uhorského, nemeckého, poľského, francúzskeho i slovanského. Ide o skvosty klavírnej literatúry, ktoré si dúfam nájdu cestu k poslucháčom. Vypovedajú príbehy o mondénnosti parížskych salónov, o spomienkach na detstvo v období nemeckého Biedermeieru, či clivosti za domovom v tzv. veľkom svete. Rada by som koncert doplnila vlastnými úvahami o majstroch a ich dielach, ktoré večer budem interpretovať. A možno sa obdobie romantizmu – epocha, kedy Česť nebola prázdnym pojmom a ľudia boli pre ňu ochotní umrieť – nebude po koncerte zdať až tak vzdialené. Hádam si kúsok z neho odnesieme vo svojich srdciach…
Petra Pogády


Petra Pogády vo veku piatich rokov začala na ZUŠ v Bratislave. Neskôr sa presťahovala s rodinou do Rakúska, kde pokračovala ako mimoriadna študentka na súkromnej univerzite Antona Brucknera (v triede prof. Gottfrieda Hemetsbergera). Bola viacnásobnou laureátkou hudobnej súťaže Prima La Musica, zahrala svoj prvý recitál, vystúpila v Slovenskej televízii a ako najmladšia účastníčka získala prestížne štipendium renomovanej klavírnej firmy Bösendorfer.

V roku 2003 začala študovať hru na klavíri (koncertný smer) na Hudobnej univerzite vo Viedni (Stefan Vladar). Nasledovali štúdia na súkromnej univerzite Antona Brucknera v rakúskom Linzi (Gottfried Hemetsberger) a na Conservatoire Superieur v Paríži (Georges Pludermacher), ktoré ukončila s vyznamenaním.

Dôležité umelecké impulzy dostala na medzinárodných majstrovských kurzoch u renomovaných klaviristov: Rudolf Buchbinder (Viedeň), Andrzej Jasinski (Poľsko), Jerome Rose (USA), Pnina Salzman (Tel Aviv) a Nina Lelchuk (Moskva).

Pogády je držiteľkou cien z viacerých medzinárodných klavírnych súťaží (Rudolf Heydner, Wiener Musikseminar a Pnina Salzman Award) a je štipendistkou nadácie Yehudi Menuhina vo Viedni a Musikstiftung Zürich.

Má za sebou vystúpenia v mnohých krajinách Európy, Ázie a tiež USA.

Vstupné: 4,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics