Trans Europe Halles je stredom Európy

wuk2016teh1
Sieť nezávislých kultúrnych centier Trans Europe Halles je určite stredom Európy pre všetkých tých, ktorí premieňajú opustené budovy na nezávislé kultúrne centrá. Trans Europe Halles, dnes najrýchlejšie sa rozširujúca sa a úspešne fungujúca medzinárodná sieť spája tisíce ľudí z kultúrnych centier po celej Európe aj za hranicami EÚ. Spája miesta, ktoré boli založené zdola, na občianskych a umeleckých iniciatívach. Funguje od r.1983 a momentálne spája takmer sto multidisciplinárnych kultúrnych centier z takmer 30-tich krajín Európy. Stanica je jej členom od roku 2006 a pravidelné stretnutia tejto siete, tzv. TEH Meetings, boli pre nás vždy zdrojom inšpirácie, povzbudenia, kamarátstiev a miestom množstva príbehov ako to robiť alebo nerobiť, keď chcete založiť a rozvíjať svoje kultúrne centrum.
wuk2016teh2
V roku 2016 sme štyria zo Stanice a Novej synagógy (Robo Blaško, Martin Krištof, Dušan Dobiaš, Branislav Prieložný) v máji zažili TEH Meeting vo WUK, čo je jedno z najväčších nezávislých kultúrnych centier v Európe vôbec. V tomto priestore spolu existujú desiatky občianskych iniciatív, nájdete tu okrem rozmanitého a intenzívneho kultúrneho programu aj množstvo neuveriteľných iniciatív – napr. zameraných na zamestnávanie mladých ľudí, ktorí sa pofľakujú bez práce po uliciach Viedne. Projekt im dáva možnosť opäť sa vrátiť do života praktickými kurzami (medzi inými napr. opravovanie bicyklov a práca v nezávislom rádiu), WUK dáva priestor pre subkultúry a minority a prisťahovalcov, nájdete tu napríklad rozsiahlu iránsku knižnicu. Na jeseň náš dramaturg Peter Hapčo išiel do Verony na TEH Meeting v kultúrnom centre Interzona. Bohužiaľ táto iniciatíva, ktorá funguje už desať rokov práve prišla o svoj priestor, napriek tomu dokázali s dobrovoľníkmi pripraviť nabitú konferenciu zameranú na nové spoločné kultúrne projekty medzi centrami TEH.

Obidvoch TEH Meetingov v roku 2016 sa zúčastnilo viac ako 260 ľudí z viac ako 25 krajín Európy. Naša účasť v TEH nie je len do počtu, ale priamo od roku 2015 sa podieľame na jej riadení prostredníctvom členstva Róberta Blaška v správnej rade TEH.

wuk2016teh3

Naše aktivity v TEH v roku 2016 podporila z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, za čo sme vďační, sme presvedčení, že to má zmysel nielen pre nás ale pre celú niekoľkotisícovú rodinu kultúrnych pracovníkov po celej Európe.

Stanicu podporuju

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics