Nemecko (a Európa, a my)
diskusia Fedora Blaščáka
pondelok 7. 11. 2016, 18.30

Diskutujú:
Igor Slobodník, bývalý veľvyslanec SR v Berlíne a štátny tajomnik na ministerstve zahraničných vecí, dnes veľvyslanec MZV pre migráciu
Vladimír Handl, expert na zahraničnú politiku Nemecka z Ústavu mezinárodních vztahů v Prahe, učí tiež na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a na New York University in Prague

Nemecko

Ďalšia debata v rámci našej “európskej” minisérie bude o Nemecku - krajine, ktorej sa darí vo všetkom. Sú majstri sveta vo futbale, majú vzorové školstvo aj vyrovnaný rozpočet. Nemecko zvláda príliv stoviek tisícov politických utečencov aj ekonomických migrantov tak, že dnes má historicky najnižšiu mieru nezamestanosti. Vďaka Nemecku máme aj my na Slovensku slušný ekonomický rast.

No reč nebude ani tak o ekonomike ako o dejinách a politike, lebo postoje nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v zásadných otázkach európskej aj svetovej politky sú kľúčové aj pre budúcnosť Slovenska. O tom, ako funguje nemecká politika, prečo a ako sa Nemecko stalo morálnym kompasom svetovej politiky a čo možno očakávať od Nemcov po voľbách v roku 2018, budeme hovoriť s dvoma špičkovými odborníkmi na túto problematiku.

Tu sú okruhy otázok, ktoré má Fedor Blaščák pripravené:

1. Historické predpoklady:
- Rozhodnutie západneho Nemecka po vojne prijať demokraciu - ako vzniklo? Aky to bol politický proces? Rola Konrada Adenauera pri zrode myšlienky spoločnej Európy. Ekonomická transformacia a Ludwig Erhard.
- Denazifikácia Nemecka - základné princípy (aké boli) a aké dôsledky to začalo mať v 60-tych rokoch. Význam hlasu intelektuálov (Frankfurtská škola) pri formovaní nemeckej politiky a upevňovaní demokracie.
- Nemecký federalizmus pri budovaní demokracie. Ako vlastne funguje Nemecko ako federácia?
- Študentské protesty v 1968 a neskôr teroristické hnutia začiatkom 70-tych rokov - aké boli dopady na spoločnosť?
- Willy Brandt a Nemecko ako motor európskej integrácie v 70-tych rokoch. Koncept Ostpolitik a postava Hansa Dietricha Genschera.
- Imigranti, hlavne Turci v Nemecku - kedy začínajú prichádzať, aké boli pôvodné predstavy a ciele pri otváraní pracovného trhu pre imigrantov.
- Rok 1989 a 1991. Zjednotenie Nemecka a neskôr - aká bola úloha Nemecka pri rozširovaní EÚ?
- Ako funguje nemecký politický systém a ako sú organizované najväčšie politické strany?

2. Súčasná politika:
- Nemecko ako hegemón Európy - aké sú v tejto téme najvážnejšie dilemy, o čom sa vedú najťažšie debaty?
- Je Alternatíva pre Nemecko politickou hrozbou pre nemeckú demokraciu?
- Ako fungujú nemecko-slovenské vzťahy? Kedy bolo Slovensko resp. Česko vážnejšou témou v nemeckej politike? Ako vážny je konflikt medzi SR a Nemeckom v otázke Nord Stream II?
- Angela Merkel a jej postoje ku konceptu dvojrýchlostnej Európy.
Nemecko a Rusko - aký odkaz zanecháva predbežná dohoda na Nord stream II? O čo tu vlastne ide?

3. Budúcnosť Nemecka:
- Voľby v roku 2017 - budú prelomové?
- Aké zmeny kurzu v zahraničnej politike možno očakávať v najbližších rokoch?

Ilustračný obrázok je z výstavy Dana Perjovschi Vybrané správy z roku 2014 v Novej synagóge.

Diskusia je súčasťou nášho projektu Európa v Žiline realizovaného s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ. A preto je vstup voľný.

logo_sk-pres-01

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics