Filmový festival inakosti
utorok – streda, 8. – 9. 11. 2016

IDentityFilmový festival inakosti vznikol, aby kultivovane, prezentovaním kvalitných diel svetovej a domácej kinematografie, zabával filmových fanúšikov, hetero i neheterosexuálnych, „zbrojil“ proti homofóbii a xenofóbii, podnecoval spoločenskú diskusiu a riešenie problémov stále prehliadanej LGBTI minority na Slovensku.

Festival má len dve kritériá výberu – prezentuje umelecky hodnotné filmy, tematicky spojené s LGBTI komunitou. Tak pestré, ako skupina ľudí, ktorá pod zastrešenie Inakosť spadá, je aj žánrové rozhranie ponúkaných filmov – staršie snímky, ktoré znamenali prelom v nazeraní na komunitu, alebo posunuli hranice filmového jazyka. Najnovšie filmy, ktoré získavajú uznanie na svetových festivaloch. Hudobné filmy, umelecké, sociálne dokumenty, ale napríklad aj animované snímky. Preto si môžete byť istý, že na tomto festivale sa nudiť nebudete.

Festival organizuje občianske združenie Iniciatíva Inakosť.

www.ffi.sk

Vstupné:
Permanentka: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Jeden film: 3,00 / 2,00 €
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

utorok, 17.00 Krajina búrok

Krajina búrok

Szabolc má pred sebou sľubnú futbalovú kariéru v Nemecku. Pre nezhody v tíme sa vráti domov, do polorozpadnutého domu po dedkovi, kde chce chovať včely. To, že neuteká len pred kariérou, ktorú preňho vybral otec bez jeho prispenia, mu pripomenie stretnutie s Áronom, miestnym mladíkom, ktorý mu pomáha opraviť dom. Ako však na svoje sexuálne prebudenie zareaguje chlapec z krajiny búrok, v ktorej je homosexualita hriech, pravidelne vytĺkaný z hlavy miestnymi holohlavými „ochrancami morálky“?

Krajina búrok (Viharsarok) - Ádám Császi / HU / 2014 / 105 min / anglické a slovenské titulky

scenár: Iván Szabó, Ádám Császi
kamera: Marcell Rév
účinkujú: András Sütö, Ádám Varga, Sebastian Urzendowsky, Enikö Börcsök

utorok, 20.00 Chlapčica

Chlapčica

Laure, 10-ročné dievča s krátkymi vlasmi, sa s rodinou presťahuje do novej štvrte. Keď si ju miestne dievča Lisa pomýli s chlapcom, Laure ju v tom nechá a s detskou nevinnosťou sa predstaví ako Mikael. Tým sa začína dobrodružstvo dvojitého života, nových priateľstiev, prvých bozkov a malých lží. Film francúzskej režisérky Céline Sciamma prináša nesmierne inteligentný a citlivý pohľad na rodové stereotypy a láskavé rodinné vzťahy.

Chlapčica (Tomboy) - Céline Sciamma / FR / 2011 / 84min / anglické a slovenské titulky

scenár: Céline Sciamma
kamera: Crystel Fournier
hrajú: Zoé Héran, Mathieu Demy, Malonn Lévana, Jeanne Disson, Sophie Cattani

streda, 17.00 Pasolini

Pasolini

Biografická dráma pojednávajúca o dramatickom sklonku života kontroverzného talianskeho filmára.

Rok 1975. Päťdesiatnik Pier Paolo Pasolini práve ukončil nakrúcanie svojho posledného filmu Saló alebo 120 dní Sodomy a prežíva najbúrlivejšie  obdobie svojej už aj  tak pohnutej kariéry. Stojí proti nemu  verejnosť, filmová kritika aj politická elita. Nejde len o šokujúcu otvorenosť tvorby, neskrývanú homosexualitu, celý rad osobných výstrelkov, ale aj o jeho politické aktivity. Aj napriek odporu svojich blízkych sa Pasolini chystá na nakrúcanie nového filmu – filmu, ktorý nikdy nedokončí…

Pasolini - Abel Ferrara / FR / Belgicko / IT / 2014 / 86 min / slovenské titulky

scenár: Abel Ferrara, Maurizio Braucci
kamera: Stefano Falivene
strih: Fabio Nunziata
hudba: Thierry Lounas, Conchita Airoldi
hrajú: Willem Dafoe, Riccardo Scamarcio, Maria De Medeiros, Valerio Mastandrea, Adriana Asti

streda, 19.00 IDentity + Odchádzame z tejto krajiny

Odchádzame z tejto krajiny

Krátke dokumentárne videoportréty predstavujú queer IDentity trochu inak; optikou kamery, ktorá v nás hľadá odpoveď na otázku: „Kým alebo čím sme okrem toho, že sme LGBTI? Web-seriál o inakosti odvracia pozornosť od sexuálnej orientácie či rodovej identity, a radšej ju upriamuje na komplexnosť a rôznorodosť našich existencií. Projekt vznikol s vidinou búrania stereotypného nazerania na predstaviteľov LGBTI komunity, ktorých identitu - verte či nie - tvorí omnoho viac než tento akronym.

Film uvedie osobne režisérka Emília Ondriašová.

IDentity - Emília Ondriašová / SR / 2016 / 30 min / anglické titulky

+ Odchádzame z tejto krajiny - Dominik Jursa / SR / 2015 / 25 min / anglické titulky

Film reaguje na udalosti okolo kontroverzného referenda, ktoré na Slovensku prebehlo vo februári 2015. Je o páre mladých ľudí, ktorí sa chystajú vstúpiť do života a zvažujú, či je táto krajina vhodným miestom pre ich budúcnosť.

streda, 20.30 Transit Havana

Transit Havana

„Homofobia no, socialismo si!“ hlása oficiálny slogan progresívneho smeru kubánskej politiky. Raz do roka sú na Havanu pozývaní špičkoví plastickí chirurgovia, aby splnili sen piatim transrodovým ľuďom. Dokument, ktorý bol uvedený v tohoročnej súťaži MFF Karlovy Vary, sleduje osudy troch z nich; približuje tri úplne odlišné a zároveň veľmi podobné životy na pozadí špecifickej “pro-trans” atmosféry dnešnej Kuby.

Transit Havana - Daniel Abma / D / NL / 2016 / 88 min / anglické a slovenské titulky

scenár: Alex Bakker
kamera: Johannes Praus
strih: Jana Dugnus
hudba: Alex Simu
hrajú: Malú Cano Valladeres, Giselle Odette Diógenes, Juani Santos Peréz, Mariela Castro, Stan Monstrey, Marion Buncamper

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics