Divadlo Líšeň: Putin lyžuje
bábkové divadlo pre dospelých
+ diskusia o ruskej propagande v médiách
streda 30. 11. 2016, 19.00

Javisková reportáž na motívy knihy Anny Politkovskej, zavraždenej v roku 2006.Divadlo Líšeň: Putin lyžuje

Bábkové divadlo spracúva tému nástupu Putina k moci a smerovanie Ruska k totalite. Najsilnejšou inšpiráciou je kniha zavraždenej ruskej novinárky Anny Politkovskej Ruský denník, daľšími zdrojmi sú webové stránky pozostalých po teroristických útokoch. Rovnako ako spomínaná kniha, aj inscenácia spája formou montáže príbehy, politické súvislosti i prosté ľudské osudy.

Predstavenie sa hrá vo vojenskom stane, najvýraznejším javiskovým prvkom je veľký písací stôl, slúžiaci ako dejisko pre „výjavy z Ruska“.

Inscenácia získala v roku 2011 cenu za réžiu a Cenu Jana Wilkowskiego v kategórii bábkové animácie na medzinárodnom festivale Spotkania v Toruni. Na festivale Valise 2012 v Łomże ocenila porota hercov účinkujúcich v inscenácií – Luďka Vémola a Tomáša Machka.

Scenár a réžia: Pavla Dombrovská
Bábky: Marika Bumbálková
Kostýmy: Matěj Sýkora a Lenka Jaburková
Hudba: Tomáš Vtípil; ruské a čečenské ľudové piesne
Výroba scény: Leděk Vémola

Po predstavení bude nasledovať diskusia o ruskej propagande a jej vplyve na médiá v krajinách V4. Cieľom celého projektu je spoločne o tejto téme hovoriť, vedieť rozpoznať metódy propagandy a podporovať schopnosť kritického myslenia. Hostia diskusie:

Juraj Smatana (Sk)
Učiteľ histórie, protikorupčný aktivista, odborník na ruskú propagandu a znalec konšpiračných proruských webov, ktorých zoznam vytvoril na webovej stránke www.afinabul.blog.cz. Bol súčasťou skupiny bojujúcej za kultiváciu úradu prezidenta Českej republiky známej vďaka akcii „červené karty“. Publikuje na svojom blogu www.jurajsmatana.blog.sme.sk.

Roman Máca (Cz)
Vyštudoval odbor Medzinárodné rozvojové štúdiá na Univerzite Palackého. Dlhodobo pôsobí v oblasti bezpečného používania internetu a nových médií. Jeho záujmovou oblsťou je tiež problematika mediálnej propagandy, dezinformácií, hoaxov a pod., s dôrazom na ruské a proruské aktivity. Spolupracuje s verejnými i súkromnými inštitúciami, je účastníkom rôznych národných a medzinárodných projektov, prednáša a publikuje na svojom blogu www.maca.blog.idnes.cz a na portáloch manipulatori.cz a neovlivni.cz. Je členom Think-tanku Evropské hodnoty - nevládnej odbornej inštitúcii brániacej liberálnu demokraciu.

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics