Peter Šandor
klavírny recitál
streda 6. 4. 2016, 19.00

Peter ŠandorKlavírne recitály na Stanici ponúkajú okrem bezprostredného osobného kontaktu s hudbou a klaviristami aj iné benefity. Medzi ne patrí napr. ovplyvňovanie profesionálneho štandardu v zmysle ich dramaturgie. Už sme u nás mali viacero príležitostí vypočuť si naživo rozsiahle diela či cykly, ktoré by nám inak boli prístupné len z nahrávok. Teraz prinášame ďalší komplet…

Mladý a úspešný klavirista Peter Šandor vystúpi s kompletným cyklom 24 prelúdií pre sólový klavír Clauda Debussyho. Keby sme zostavovali rebríček najpoužívanejších skladieb vo filmoch, Debussyho Svit luny je s veľkou pravdepodobnosťou na prvých priečkach. V našom kontexte je taktiež notoricky známy začiatok jeho prelúdia Dievča s vlasmi ako ľan, a to vďaka relácii Nedeľná chvíľka poézie.

V prostredí klavírneho umenia však k tomuto francúzskemu autorovi nepristupujeme iba ako k „masovo páčivému“. Debussy totiž doslova zmenil paradigmu klavírnej zvukovosti a jeho kompozície si vyžadujú diametrálne odlišný, experimentálny prístup ku klavíru. Pozývame všetkých „fajnšmekrov“ vypočuť si objavné hudobné štruktúry v podaní mladého koncertného umelca, ktorý si - navyše - v rámci svojej kariéry flexibilne osciluje medzi štýlom ska reggae v skupine Polemic a klasickou hudbou. A to s obdivuhodnou ľahkosťou.

Program:

Achille-Claude Debussy (1862 - 1918): Prèludes

Préludes I. (Prelúdiá I.)
1. Danseuses de Delphes (Delfské tanečnice)
2. Voiles (Plachetnice)
3. Le vent dans la plaine (Vietor na planine)
4. Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir (Zvuky a vône krúžiace vo večernom vzduchu)
5. Les collines d’Anacapri (Vrchy Anacapri)
6. Des pas sur la neige (Stopy v snehu)
7. Ce qu’a vu le vent d’ouest (Čo videl západný vietor)
8. La fille aux cheveux de lin (Dievča s vlasmi ako ľan)
9. La sérénade interrompue (Prerušená serenáda)
10. La cathédrale engloutie (Potopená katedrála)
11. La danse de Puck (Tanec Pucka)
12. Minstrels (Minstrelovia)

Préludes II. (Prelúdiá II.)
1. Brouillards (Hmly)
2. Feuilles mortes (Suché lístie)
3. La Puerta del Vino (Vínna brána)
4. Les Fées sont d’exquises danseuses (Víly sú skvelé tanečnice)
5. Bruyères (Šedivníky)
6. Général Lavine - eccentric: Dans le style et le mouvement d’un Cake-walk (Generál Lavine - excentrik: V štýle a tempe Cake-walku)
7. La terrasse des audiences du clair de lune (Terasa v mesačnom svite)
8. Ondine (Rusalka)
9. Hommage à S. Pickwick Esq. P.P.M.P.C. (Pocta S. Pickwickovi…)
10. Canope (Kanopy)
11. Les tierces alternées (Alternované tercie)
12. Feux d’artifice (Ohňostroj)


Peter Šandor (*1986) patrí k najvýraznejším talentom mladej generácie slovenských klaviristov. Študoval na Konzervatóriu v Bratislave u prof. V. Ilievskej i na viedenskej Universität fur Musik und darstellende Kunst u prof. P. Eflera. Po skončení konzervatória pokračoval na VŠMU v Bratislave v triede prof. I. Černeckej a doc. F. Perglera, kde je po úspešnom absolvovaní od roku 2013 doktorandom.

Má za sebou viacero úspechov na domácich i zahraničných umeleckých fórach - absolútny víťaz na detskej Hummelovej súťaži v Bratislave (1998); absolútny víťaz na súťaži Klavírna Orava (1999); 3. cena na medzinárodnej súťaži Amadeus v Brne (1998); cena pre najlepšieho slovenského účastníka na medzinárodnej súťaži v Košiciach; diplom 1. stupňa na medzinárodnej súťaži C. Czerny v Prahe; 1. cena na súťaži mladých klaviristov v Belgicku (2001); 1. cena, absolútny víťaz a cena firmy Petrof na medzinárodnej súťaži Virtuosi per musica di pianoforte v Ústí nad Labem (2001); 1. cena a absolútny víťaz na súťaži Slovenských konzervatórií (2008); víťaz klavírnej súťaže o štipendium firmy Yamaha (2011); 1. cena na medzinárodnej klavírnej súťaži „21st Century Art competition“ vo Viedni (2013).

Bol účastníkom viacerých medzinárodných interpretačných kurzov, kde pracoval pod vedením renomovaných klaviristov ako Valentina a Lazar Berman, Marián Lapšanský, Georgy Sandor, Ivan Klánský či Eugen Indjić. Ako sólista vystúpil na pôde Slovenskej filarmónie, účinkoval s komornými a symfonickými telesami ako Slovenská filharmónia, Štátna filharmónia Košice, Symfonický orchester Vratca (Bulharsko), Sinfonietta dell’ Arte (Rakúsko), Komorní sólisti Bratislava, Symfonický orchester VŠMU Bratislava a Symfonický orchester Konzervatória v Bratislave. Úspešne reprezentoval slovenské klavírne umenie v Rakúsku, Maďarsku, Nemecku, Belgicku, Bulharsku a v Českej republike.

Peter Šandor patrí k univerzálnym hudobníkom. Okrem klasickej hudby sa venuje aj účinkovaniu v úspešnej hudobnej skupine Polemic, kde pôsobí od roku 2004 ako hráč na klávesové nástroje.

Vstupné: 4,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics