Peter Šavel a kol.: Bakkheia – dancing on the edge
tanečné predstavenie
štvrtok 22. 10., 19.00

Bakkheia – dancing on the edgePredstavenie Bakkheia sa po viac ako roku reprízovania po celej Európe vracia späť na miesto svojho vzniku. Tanečná performance pohybujúca sa na tenkej hranici medzi divákom a performerom, spoločenskou normou a animalitou, šialenstvom a genialitou. Divák je vtiahnutý do predstavenia, ani sa nenazdá a spolu s performermi sa chveje, dotýka a cíti. Predstavenie bolo zaradené do prestížneho výberu Aerowaves Twenty Artists 2015.

Traja tanečníci poskytujú svoje telá nekončiacim transformáciám, neutíchajúcemu cykleniu, morfujúcej ceste v osamotení. Približujú sa, dotýkajú sa, pokúšajú sa komunikovať, no vždy narážajú na nesúlad kontextov, v ktorých sa ich telá ocitajú.

Ako v dnešnej dobe komunikujeme? Hovoríme o rovnakých veciach? Počúvame len aby sme odpovedali, alebo aby sme naozaj porozumeli? Neustále opakujeme vlastné názory, každý sám za seba, každý na vlastnom “smart zariadení”, spolu a pritom sami. Absolútne osamotenie? Dokáže sa vôbec ešte naše “animálne ja” pretlačiť cez hrubú vrstvu sociálnych noriem?

BAKKHEIA – odvodené od Bacchus; rímsky ekvivalent starogréckeho boha Dionýza, uctievaného zväčša jednotlivcami stojacimi na kraji spoločnosti v rituáloch nazývaných Dionýzske mystérie. Účastníkmi týchto rituálov boli hlavne ženy a muži nemajúci rovnakú možnosť na vyjadrenie svojej úplnej osobnosti kvôli nerovnoprávnemu postaveniu v Starovekom Grécku. Tieto exstatické oslavy boli snahou o rituálne dosiahnutie slobody takej, ako ju prežíval samotný boh Dionýzus – detinskej a neobmedzenej hranicami sociálnych noriem. Boli priestorom pre túto menšinu na vyjadrenie úplnej osobnosti. Boli protipólom pre jednotlivca obmedzeného svojim sociálnym postavením.

Choreografia, koncept, réžia: Peter Šavel
Účinkujúci, spolupráca: Gyula Cserepes, Soňa Ferienčíková, Tereza Ondrová
Svetelný dizajn: IntsPlavnieks
Hudba: J. S. Bach & The Knife
Video: Richard Chomo

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 0948 344 606
Rezervované vstupenky je potrebné si vyzdvihnúť najneskôr 15 minút pred začiatkom podujatia, v opačnom prípade budú uvoľnené do predaja. Ďakujeme za pochopenie.

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics