Fest Anča opäť aj pre deti!
streda - nedeľa, 24. - 28. 6. 2015
>>kompletný zoznam premietaní a aktivít pre deti

v-chalupke-a-za-chalupkouFest Anča nám prináša plný kôš nielen večerníčkov pre deti a v tomto článku to nájdete prehľadne vyfiltrované. Pozor, konajú sa na rôznych miestach - na Stanici, v blízkom Rondel klube, v Považskej galérii, v kine v OC Mirage aj v kníhkupectve Artforum na Mariánskom námestí. Vyberte si niečo a oslávte s nami svet animovaného filmu, ktorý sa na pár dní presúva k nám do Žiliny!

streda 24. 06. 2015
STANICA ŽILINA ZÁRIEČIE: SÁLA S1
08:30 Angry Birds Stella (2D, SV, MP)
10:00 Československé večerníčky 80. rokov 2 (2D, SV, MP)
10:40 Svetová panoráma pre deti (2D, živý dabing, MP)
11:30 Československé večerníčky 80. rokov 3 (2D, SV, MP)
13:30 Angry Birds Toons (2D, SV, MP)

STANICA ŽILINA ZÁRIEČIE: SÁLA S2
09:00 Československé večerníčky 80. rokov 1 (2D, SV, MP)
10:00 Medzinárodná súťaž filmov pre deti 1 (2D, SV, MP)
10:50 Medzinárodná súťaž filmov pre deti 2 (2D, SV, MP)
11:40 To najlepšie z BAB 2014 (2D, SV, MP)

STANICA ŽILINA ZÁRIEČIE: OPEN AIR CINEMA
09:20 Workshop: Odznakovanie

štvrtok 25. 06. 2015
POVAŽSKÁ GALÉRIA
18:00 Vernisáž výstavy: Stratený svet Jiřího Bartu

piatok 26. 06. 2015
STANICA ŽILINA ZÁRIEČIE: SÁLA S2
11:30 Pieseň mora (2D, SV, MP)

RONDEL KLUB
12:30 Medzinárodná súťaž filmov pre deti 1 (2D, živý dabing, MP)

STER CENTURY CINEMAS V OC MIRAGE
15:00 Ovečka Shaun vo filme (2D, SV, MP)

sobota 27. 06. 2015
STANICA ŽILINA ZÁRIEČIE: SÁLA S2
10:00 Československé večerníčky 80. rokov 2 (2D, SV, MP)

RONDEL KLUB
12:30 Medzinárodná súťaž filmov pre deti 2 (2D, živý dabing, MP)

STER CENTURY CINEMAS V OC MIRAGE
15:00 Pieseň mora (2D, SV, MP)
17:00 Malý Pán (2D, SV, MP)

KNÍHKUPECTVO ARTFORUM
10:00 Tajomstvo Kellsu (2D, slovenské titulky, MP)
12:00 Animáky pre deti (2D, SV, MP)
13:00 Na povale alebo Kto má dnes narodeniny? (2D, CZ, MP)
14:30 Československé večerníčky 80. rokov 1 (2D, SV, MP)

nedeľa 28. 06. 2015
STANICA ŽILINA ZÁRIEČIE: SÁLA S1
10:00 Československé večerníčky 80. rokov 3 (2D, SV, MP)

STANICA ŽILINA ZÁRIEČIE: SÁLA S2
13:00 Tajomstvo Kellsu (2D, slovenské titulky, MP)

STANICA ŽILINA ZÁRIEČIE: OPEN AIR CINEMA
13:00 Workshop: Odznakovanie
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Workshop: Odznakovanie / Badging
Urob si odznak podľa seba – a bez čakania! Priamo na mieste bude na jeho výrobu všetko potrebné. Ako podklad môže slúžiť akýkoľvek návrh vyrobený rôznymi výtvarnými technikami, alebo vlastná fotka, ktorú bude možné zalisovať priamo do odznaku, alebo dokonca aj magnetky… a svoj výtvor budete mať stále so sebou, všetkým na očiach.
V stredu o 9:20 a v nedeľu o 13:00 na Stanici.

Angry Birds Stella
Najlepší kamoši navždy – viac-menej…
Stella je divoký a roztopašný vták z Angry Birds. Pridá sa k svojim najlepším kamarátom Dahlii, Poppy, Willow a Lucovi, s ktorými zažíva zábavu a nové dobrodružstvá! Objavujú a tvoria nové veci, bavia sa a najmä sa spolu veľa nasmejú! Ale ako to už v priateľstvách býva, keď sa stretnú silné osobnosti, môže nastať konflikt. Najdôležitejšie však je, že sa vždy udobria, alebo žeby nie?
Streda 8:30, Stanica/S1

Angry Birds Toons
Na Prasacom ostrove je nový rok a práve prebieha súboj prasiat proti vtákom. Dokážu naši vtáčí hrdinovia opäť prekaziť snahu prasiat, ktoré chcú získať ich vzácne vajíčka? Pochutná si Kráľ prasiat na omelete snov? Budú nakoniec prisluhovačské prasatá úspešné? Pripravte sa na Angry Birds Toons plné smiechu, sĺz, so štipkou kung-fu, trochou šibalstva a čerstvou slaninkou!
Streda 13:30, Stanica/S1

Československé večerníčky 80. rokov
Fest Anča opäť ponúka expresný prierez večerníčkovou tvorbou, ktorú produkovali štúdiá ČST v Bratislave a Košiciach, alebo si ju objednávali od externých dodávateľov z Čiech. Osemdesiate roky 20. storočia majú v rámci polstoročnej tradície Večerníčka významné miesto. Práve túto dekádu možno považovať za vrchol pôvodnej televíznej animovanej tvorby pre najmenších a zároveň je to obdobie, od ktorého sa odrazila nová generácia tvorcov. Preto sa tohoročné pásmo „rozprávok pred spaním“ vyznačuje žánrovou, príbehovou a výtvarnou rôznorodosťou. V pestrej palete režisérov opisujúcich svet detskej fantázie nájdeme aj legendy slovenského animovaného filmu, Viktora Kubala, Ivana Popoviča, Františka Jurišiča či Rudolfa Urca.
V stredu o 9:00 Stanica/S2, o 10:00 Stanica/S1 a o 11:30 Stanica/S1
V sobotu 10:00 Stanica/S2 a 14:30 v kníhkupectve Artforum.
V nedeľu o 10:00 Stanica/S1.

Svetová panoráma pre deti
Výber detských filmov, ktoré sa iba o chlp nedostali do súťaže, budú odpremietané v samostatnej sekcii Svetová panoráma pre deti.
V stredu o 10:40, Stanica S1 a v sobotu o 12:00 v kníhkupectve Artforum.

Medzinárodná súťaž filmov pre deti
Aj tento rok bude na Fest Anči udelená cena za najlepší animovaný film pre deti. Do medzinárodnej súťaže animovaných filmov pre deti je zaradených 15 filmov, ktoré vznikli za posledné dva roky. A keďže dospeláci (ako vieme) ničomu nerozumejú, víťazný film vyberie špeciálna detská porota!
V stredu o 10:00 a 10:50, Stanica/S2
V piatok aj v sobotu o 12:30, Rondel Klub

To najlepšie z BAB 2014
Kolekcia víťazných filmov z XII. ročníka medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti Bienále animácie Bratislava – BAB 2014. Poslaním festivalu je prezentovať animovanú tvorbu pre deti, vytvárať podmienky pre jej hodnotenie a podporovať tak všestranný rozvoj tohto výnimočného druhu umenia. V roku 1991 získal festival štatút medzinárodného festivalu a od svojich začiatkov spolupracuje s medzinárodnou organizáciou UNICEF. Súčasťou festivalu sú prehliadky animovaných filmov z celého sveta, odborné semináre, diskusie, prezentácie významných osobností, súťaže i tvorivé dielne animovaného filmu, výstavy… ale predovšetkým rozprávky, rozprávky a ešte raz ROZPRÁVKY!
Streda 11:40, Stanica/S2

Stratený svet Jiřího Bartu
Jiří Barta (CZ)
Unikátna výstava českého animátora, bábkara a výtvarníka Jiřího Bartu premení priestory Považskej galérie umenia v Žiline na tajuplný svet plný mágie a známy tvorca pri tejto príležitosti osobne navštívi Žilinu, aby svoju výstavu otvoril a uviedol. Bartove filmy, prepájajúce bábkovú a kreslenú animáciu so živým herectvom, pravidelne získavajú ceny na najvýznamnejších svetových festivaloch. Najmladšie ročníky Barta očarí svojimi prepracovanými bábkami, tie staršie zasa svojským pohľadom na známe príbehy a legendy. Nevyhýba sa veľkým témam, dokáže ich však spracovať originálne a nadčasovo.
Výstava v Považskej galérii umenia v Žiline dá návštevníkom možnosť nahliadnuť do toho najzaujímavejšieho, čo archív Jiřího Bartu ponúka. Výtvarné návrhy, obrázkové scenáre, bábky, dekorácie a fotografie, atraktívne súčasti tvorivého procesu, ktoré sa k divákom výsledných snímok dostávajú iba zriedkavo – to všetko ponúkne výstava, sprevádzaná projekciami jednotlivých filmov, ktoré budú prebiehať celý mesiac.
Vo štvrtok 18:00, Považská galéria umenia

Pieseň mora / Song of the Sea
Tomm Moore
Írsko, Luxembursko, Belgicko, Francúzsko, Dánsko / Ireland, Luxembourg, Belgium, France, Denmark
2014, 94’00”
V bájnej krajine starých Keltov žije v osamelom majáku otec s dcérou a synom. Život celej rodiny sa obráti hore nohami vo chvíli, keď sa ukáže, že dcérka je posledná z tuleních víl. Jedine ona môže pomocou piesne mora zachrániť všetky rozprávkové bytosti, ktoré čarodejnica Macha premenila na kameň.
Pieseň mora je tradične animovaný film, nominovaný v roku 2015 na Cenu akadémie za najlepší celovečerný animovaný film. Režisér Moore poznamenal, že rok 1987 bol pre Írsko prechodový. Aj v poslednom majáku sa začala využívať elektrina a na stráženie už neboli potrební ľudia. Cítil, že staré tradície, ktoré má tak rád, sa strácajú alebo sa z nich stávajú len slabé odvary pre turistov. Návrat tradičných postáv na konci filmu naznačuje, že odmieta bezduchú a všednú verziu tejto starobylej kultúry.
Piatok 11:30, Stanica/S2
Sobota 15:00, kino v Mirage

Ovečka Shaun vo filme / Shaun the Sheep the Movie
Richard Goleszowski, Mark Burton
Veľká Británia / United Kingdom
2015, 85’00”
Shaun je šikovná a nezbedná ovečka, ktorá žije v stáde na farme pod dohľadom farmára a dobrosrdečného, ale neschopného ovčiarskeho psa Bitzera. Napriek všetkému úsiliu začne Shauna život na farme nudiť a vymyslí preto prešibaný plán – zoberie si deň voľna. Jeho splnený sen má však nečakané následky. Udalosti naberú rýchly spád a Shaun nechcene spôsobí, že farma je zrazu bez farmára. Shaun musí prvýkrát opustiť farmu a s pomocou stáda sa vydáva do veľkomesta zachrániť farmára. Ako ale ovečky prežijú vo veľkomeste? Podarí sa im utajiť, že sú v skutočnosti ovce? Je to jediný spôsob, ako uniknúť z pazúrov odchytávača túlavých zvierat.
Piatok 15:00, kino v Mirage

Malý Pán / The Little Man
Radek Beran
Česká republika, Slovensko / Czech Republic, Slovakia
2015, 83’00”
www.malypan.cz
Malý Pán si žije spokojne vo svojom malom svete a keď má dosť rezancov, nikam sa zvlášť neženie. Lenže má sen a sny bývajú, ako vieme, len samé problémy – nenechajú človeka (ani malého) na pokoji. Malý Pán po prebudení prekvapene zisťuje, že mu niečo chýba. A tak nerád opúšťa svoj útulný domov a vydáva sa na cestu, aby tomu prišiel na koreň. Ktovie, čo na konci svojej veľkej cesty nájde? Film vychádza z úspešnej detskej knihy „Veľká cesta Malého Pána“ od Lenky Uhlířovej a Jiřího Stacha. Spracovanie využíva klasické bábkové podanie, ktoré je zasadené do reálneho prostredia lesa. Bábky sú teda priznanými bábkami, les je lesom, voda vodou a oheň ohňom. Na tvorbe projektu sa podieľala divadelná bábková skupina Buchty a loutky, ktorá spolupracovala i na projekte Kuky se vrací.
Sobota 17:00, kino v Mirage

Tajomstvo Kellsu / The Secret of Kells
Tomm Moore, Nora Twomey
Francúzsko, Belgicko, Írsko / France, Belgium, Ireland
2019, 78’00”
Brendan a tajomstvo Kellsu je francúzsko-belgicko-írsky animovaný fantazijný film od produkčnej spoločnosti Cartoon Saloon z roku 2009 a je prvým celovečerným projektom Tomma Moora. V roku 2010 získal nomináciu na Cenu akadémie v kategórii najlepší celovečerný animovaný film. Brendan je chlapec žijúci v odľahlom stredovekom osídlení obliehanom barbarskými kmeňmi. Čaká ho ale nový život plný dobrodružstva, keď z ostrova Iona príde známy majster v zdobení rukopisov a prinesie starobylú, ale nedokončenú knihu plnú tajomných múdrostí a síl. Aby mohli knihu dokončiť, Brendan musí prekonať svoj strach na nebezpečnej výprave, ktorá ho zavedie do začarovaného lesa, kde sa skrývajú čarovné bytosti.
Sobota 10:00, kníhkupectvo Artforum
Nedeľa 13:00, Stanica/S2

Na povale alebo Kto má dnes narodeniny? / Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? / Toys in the Attic
Jiří Barta
Česká republika, Slovensko, Japonsko / Czech Republic, Slovakia, Japan
2009, 73’00”
Príbeh zo starej zaprášenej povaly, kde majú domov odložené hračky, ktoré sa tu zabývali v starom kufri. Tešia sa na svoje každodenné rituály, hry a radosti, chodia do práce, oslavujú narodeniny… skrátka si užívajú pohodu a harmóniu domova. Až do chvíle, keď vládca temnej Ríše zla zatúži po ich kamarátke – láskavej bábike Nezábudke. Dobrodružná výprava na jej záchranu, plná napínavých situácií a nebezpečných okamihov, ale aj komických prvkov a humorných zápletiek, práve začína…
Sobota 13:00, kníhkupectvo Artforum

Aktivita patrí do projektu Detské kultúrne leto ktorý je podporený z Nadačného fondu Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis a z grantovej dotácie Mesta Žilina 2015.
dkl_kia_pontis2

financna_podpora_mesta_zilina

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics