Short Waves 2015 – Festival krátkych poľských filmov
súťažná filmová prehliadka
utorok 10. 3. 2015, 17.00 a 20.00

BathsAnimované, dokumentárne, hravé, škaredé, odstrašujúce, poučné, hrané, hravé úplne vymyslené, hudobné. Všetko jedno – to, čo prepája filmy v rámci akcie Short Waves, je, že sú najlepšie, poľské a krátke. Festival, ktorý sa zároveň koná na viac ako päťdesiatich miestach Európy, predstaví na Stanici už po piatykrát výber najlepšieho z poľskej krátkej filmovej tvorby – pre tento rok sa do finálneho výberu dostalo sedem filmov. Aj počas štvrtého ročníka budú udelené dve ceny. Víťaz diváckeho hlasovania (ktorého volia aj diváci v Žiline) získa Grand Prix a 2.400 € a víťaz Short Waves Pro a 1.200 € bude vybraný medzinárodnou porotou.

Filmy uvádzame v pôvodnom znení s anglickými titulkami.

www.shortwaves.pl

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Program

The SupremeThe Supreme - Katarzyna Gondek / 2013 / 20 min / dokument
Katarzyna Gondek postavila kameru medzi velebnosť a drvič odpadkov. Zbožne sa pozrela a vyšplhala na najväčšieho pápeža na svete: 14 metrov vysokú sochú Jána Pavla II, aby sme vo výsledku mohli s nedôverou sledovať dokument o dôvere a viere, ktorá povznáša.



Fisz emade tworzywo – DustFisz emade tworzywo – Dust - Marek Skrzecz / 2014 / 4 min / videoklip
Vzniklo mnoho textov, filmov, či umeleckých diel o prázdninách v Poľsku. Marek Skrzecz dopĺňa zbierku videoklipom o dovolenke, ktorá sa stane 52-krát v roku: v sobotu. Prach je príbeh brilantného traktoristu, ktorý je pre vás schopný zatancovať príbeh transformácie poľského vidieka.

A Blue RoomA Blue Room - Tomasz Siwiński / 2014 / 14 min / animovaný film
Tomasz Siwiński maľuje bolesť. Namaľoval ju modrú, ktorá je považovaná za ukľudňujúcu farbu. Spolu s hlavným protagonistom skončíme v uzavretej miestnosti, kde je len výhľad, ale žiadna cesta von. Nesnažte sa rozbiť obraz.



FragmentsFragments - Aga Woszczyńska / 2014 / 25 mim / hraný film
Svet vybudovaný vo Fragmentoch sa pomaly rúca do seba. Dvojica protagonistov sa zriekne reality v prospech väzenia dizajnu, kde už nezostalo miesto ani pre city. Ak je vám počas tohto filmu zima, nie je to preto, že sa klimatizácia pokazila.



That would be BeautifulThat would be Beautiful - Anna Morawiec / 2014 / 17 min / dokument
Pani Aleksandra stojí oboma nohami pevne na zemi. To je aj dôvod, prečo sa rozhodla žiť na Marse. Toto rozhodnutie urobila potom, čo zistila, aký druh budúcnosti pre ňu pripravila Sociálna poisťovňa. Režisérka sa podujala na hĺbkový výskum o vzťahu medzi poľským dôchodkovým systémom a vesmírom.


The Dumplings – Technicolor YawnThe Dumplings – Technicolor Yawn - Arek Nowakowski / 2014 / 2 min / videoklip
Určite ste už toho zažili veľa. Všetko ste videli, boli na mnohých miestach a hovoril s rôznymi ľuďmi. Je to tak?
Teraz budete zažívať, vidieť a počuť ešte viac. Jediné, čo tomuto šťavnatému videu chýba, je nuda.




BathsBaths - Tomek Ducki / 2013 / 4 min / animácia
Tu sú dve staré ženy, ktoré skáču do vody, aby si opäť zaplávali svoju obvyklú dĺžku. Tentokrát to však bude naopak. V tejto neobvyklej animácii je dvojité dno skutočné.

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics