Jaro Viňarský a kol.: XIRA & Posledný krok pred
súčasný tanec
utorok 20. 1. 2015, 19.00

Dvojvečer v choreografii Jara Viňarského, jedného z najvýraznejších osobností súčasnej slovenskej tanečnej scény. Program pozostáva z dvoch polhodinových predstavení z jeho aktuálnej tanečnej tvorby. Obe pracujú s výraznou svetelnou a hudobnou zložkou, obe sú intímnou, až poetickou tanečnou výpoveďou.

XIRA

XIRAIntímne predstavenie zaznamenávajúce blízkosť dvoch ľudí, tanečníkov, ktorí mali možnosť sa niekoľkokrát stretnúť na rôznych miestach medzi New Yorkom a Žilinou. Vzájomná blízkosť týchto stretnutí vyústila až do prípravy predstavenia, ktoré znovuobjavuje ich spoločné spomienky z tvorby na jednotlivých miestach.

XIRA je identita, v ktorej sú si obaja tanečníci rovní, nezávisle na tom či je to muž alebo žena.
XIRA je moment ich prvého stretnutia a energia, ktorá pri ňom vznikla. Intimita a blízkosť.
XIRA je živý dokument, ktorý pohybom rozpráva o vzájomnom pôsobení a inšpirácii medzi dvoma blízkymi ľuďmi.

Predstavenie aj napriek svojej téme, krehkej blízkosti dvoch tanečníkov, nemá ambície riešiť psychológiu a problematiku vzťahov. Nie cez intelekt, ale skôr cez fyzickosť, pohybovú čistotu a presnosť, poetickosť jazyka a zmysel pre detail sa pokúša upozorniť na drobnosti, ktoré sa môžu zdať bezvýznamné alebo málo silné. Tanečníci nachádzajú inšpiráciu v maličkostiach, v ľudských príbehoch, ktoré nepotrebujú byť nevyhnutne dostatočne dramatické na to, aby boli zaznamenané.

XIRA je poetické predstavenie, pri ktorom nie je nutné hľadať hlboké významy, ale stačí sa nechať unášať vizuálnou zložkou a pohybovým tokom predstavenia v priestore, silou momentu a vzájomnej energie.

Choreografia: Jaro Viňarský
Tanec: Soňa Ferienčíková & Matthew Rogers
Svetelný dizajn: Tomáš Morávek
Grafický dizajn: Peter Dlhopolček
Hudba: Janek Schaefer / Extended Play
Podpora: Ministerstvo kultúry SR

Posledný krok pred
krátky príbeh o nutnosti gravitácie

Posledný krok pred je príbehom o jednom z mnohých ľudských pokusov vzlietnuť. Aktér tohto skúšania trávi dlhý čas premýšľaním o tom, ako doletieť k neurčitému, preňho však podstatnému bodu. Pokusov je mnoho a k cieľu sa dá priblížiť niekoľkými spôsobmi. Napriek tomu sa zdá, že je stále na začiatku, akoby sa za celý čas nikam neposunul. Netuší, že najväčšou prekážkou v uskutočnení sna, je jeho schopnosť vytvárať si ilúzie o niečom, čo človeku jednoducho nie je vlastné. Na druhej strane má odvahu, vďaka ktorej neprestáva veriť, že za istých okolností dokáže aj nemožné. Práve tá mu napokon dopomôže k prelomeniu hrubej steny jeho vlastných ilúzií a k jasnému poznaniu.

Sólo je špecifické svojim jedinečným svetleným dizajnom. V spolupráci s českým svetelným dizajnérom Pavlom Kotlíkom sa tanečník pokúsil o čo najužšie prepojenie svetla a pohybu.
Jaro Viňarský predniesol ohromujúce sólo nesené poéziou, utrpením a krásou. Hra tieňov a červených svetiel doplnená okúzľujúcou hudbou vytvára pred očami divákov jedinečný svet.
Thierry Jourdain (Rouen, Publi-reportage, 2005)

Posledný krok pred od svojej premiéry v novembri 2004 (Duncan Centre, Praha) je najúspešnejším titulom v tvorbe a aktuálnom repertoári Jara Viňarského - doposiaľ takmer 50 uvedení na festivaloch a v divadlách na Slovensku, v Čechách, Francúzsku, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku, Nemecku a Nórsku.

Za toto predstavenie získal Jaro Viňarský v roku 2006 najvyššie možné ocenenie v oblasti súčasného tanca v Čechách Cena Sazky za „objav v tanci” spolu s Cenou diváka na Českej tanečnej platforme v Prahe.

Když tančí Jaro Viňarský, vysílá signály, kterév nás vyvolávají silné pohnutí a vybízejí k pohybu, k otevření se. My – diváci – tak můžeme vstoupit přímo do vztahu s Jarovým tančícím tělem a jeho škubavými, vymršťujícími se, kluzce unikavými, stroboskopickýmipohyby. Je to právě Jarova schopnost navodit stav okamžitého vzájemného vcítění mezi tanečníkem a divákem, která z něho činí úchvatného tanečníka a z jeho tance drama v prvotním slova smyslu…
Pierre Nadaud o predstavení Posledný krok pred (Taneční zóna, leto 2005)

Námet, choreografia a interpretácia: Jaro Viňarský
Odborná spolupráca: Karine Ponties
Svetelný dizajn: Pavel Kotlík
Kostýmy: Ondrej Bederka a Mirek Žitník
Hudba: A Silver Mt.Zion, Artango

http://physicalarts-sk.com

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 0948 344 606
Rezervované vstupenky je potrebné si vyzdvihnúť najneskôr 15 minút pred začiatkom podujatia, v opačnom prípade budú uvoľnené do predaja. Ďakujeme za pochopenie.

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics