Vydali sme “Design handbook for cultural centres” - knihu architektonických a dizajnérskych nápadov z nezávislých kultúrnych centier

Design Handbook for Cultural Centres Vydali sme knihu, na ktorej sme robili tri roky. Architekta Petra Lényiho sme vyslali do 30 kultúrnych centier z networku Trans Europe Halles a výsledkom je 123 malých i väčších príbehov a nápadov, ktoré nenájdete v žiadnom architektonickom ani dizajnérskom časopise. Fungujú a stoja, ale nekandidujú na ceny. Stáli možno pár eur a často nemajú ani študovaného autora. Z nich poskladaná kniha je dokumentom o nevyužitých (a nevyužiteľných) miestach, ktoré sa zmenili na kultúrne centrá len vďaka ľuďom, a nie politikom a verejným investíciám s hviezdnymi architektami. Neudialo sa to naraz, ale malými krôčkami a malými nápadmi a zmenami, pridávanými a vrstvenými postupne, rokmi. A práve na tie sme sa zamerali.

Peter Lényi cestoval do rôznych kultúrnych centier. Veľkých ako Melkweg v Amsterdame s pol miliónom divákov alebo Village Underground v Londýne, kde vystupujú veľké hviezdy. Ale aj oveľa menších, ako sme napríklad my v Žiline alebo plávajúca videotéka na rieke v Rige. V prvom rade je jeho kniha o našich budovách, starých fabrikách alebo skladových či obchodných priestoroch, ktoré sa zmenili vďaka kultúre na živé miesta. O tom, ako ich máme radi, ale nie o ich oslňujúcej architektúre, práve naopak - o drobných a lacných riešeniach, ako ich postupne adaptujeme. O ambíciách, ktoré sú utopické. O tom, ako sme začali a dali sa dokopy, ako sme niektorí squatermi, iní spolupracujeme s mestami na oficiálnej báze. Aj o tom, ako sme sa niekedy museli presťahovať. O tom, ako robíme záhrady alebo zelené strechy. Ale aj tom, ako sa vysporiadať s problémom požiarnej únikovej cesty alebo ako urobiť stojan na bicykle z ničoho. O tom, ako nie vždy treba všetko vynoviť ale aj o tom, že bez kreatívnej ekonomiky neprežijeme a v podstate máme veľkú výhodu oproti veľkým kamenným inštitúciám. Pretože žijeme roky na hrane a vďaka tomu vieme z malých nápadov vyskladať celok, ktorý funguje, a kde to žije.
Design Handbook for Cultural Centres
Kniha je encyklopédiou, príručkou i dokumentom, a chceme, aby slúžila všetkým nám, ktorí v nezávislých kultúrnych inštitúciách pracujeme a tvoríme ich. Staviame ich a rekonštruujeme, často na kolene. Rovnako ale poslúži architektom a dizajnérom, ktorí s nami spolupracujú - Peter Lényi sám píše v úvode, že toto všetko by chcel vedieť skôr, než začne niečo robiť pre nezávislú kultúru ako architekt.

Je to kniha, ktorá sa od bežných architektonických alebo dizajnérskych publikácií líši už na prvý pohľad - nemá veľký formát (A5), ťažký papier a rovnako nie cenovku, ktorá ju predurčuje na čestné miesto do poličky v ateliéri. Naopak, chceli sme, aby to bola príručka, po ktorej siahnete hocikedy, inšpirujete sa, pobavíte, alebo si uvedomíte, že podobne, ako to “lepíme” my u nás, to “lepia” aj naši kolegovia v celej Európe.

Kniha vyšla v angličtine, má 272 plnofarebných strán, autormi grafického dizajnu sú Peter Liška a Marcel Benčík. Na Stanici (a tiež v galérii Plusmínusnula v Novej synagóge) ju už máme v predaji a radi vám ju zašleme aj poštou. Cena je symbolická - 14 eur aj s poštovným (osobne na Stanici o euro menej). Platbu prosím pošlite online do zbierky na rekonštrukciu Novej synagóge prostredníctvom webstránky www.novasynagoga.sk/zbierka.
Sto strán knihy si môžete bezplatne stiahnuť tu.

Za finančnú podporu pri vydaní knihy a realizácii trojročného výskumu a ciest Petra Lényiho ďakujeme projektu networku Trans Europe Halles - Engine Room Europe, podporeného programom EÚ Kultúra 2007-2013 a Ministerstvom kultúry SR.

Engine Room Europe

Engine Room Europe

Tagged as: , , , , , ,

2 Komentáre

  1. Nemate ju aj v elektronickej forme?

  2. Na webe Trans Europe Halles http://www.teh.net sa dá stiahnuť bezplatne 100 strán knihy a dá sa aj objednať, všetko na tejto linke.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics